Scroll Top

Ikerterhesség, ikerszülés

Amikor 1990 nyarán átvettem a Semmelweis Egyetem Baross utcai Női klinikájának a vezetését, többek között igyekeztem a múlt értékeit előbányászni és a jövő számára megóvni. Szembesültem azzal, hogy a klinika 100 évvel korábbi betegeinek a kórlapjai a pincében várják az enyészet eljöttét, úgyhogy új munkatársaimmal rendbe hozattuk a régi bekötéseket és a padláson kialakított fémvázas polcokon 1875-ig (!) visszamenőleg a kórlapokat rendbe tettük. A betegtájékoztató füzeteinkben is hírül adtuk, hogy bárkinek szívesen kikeressük korábbi ápolásának, szülésének, születésének a kórlap-dokumentációját. Így történt, hogy kaptam egy megkeresést egy közel 90 éves személytől, hogy ő 1907-ben a klinikán édesanyja elmondása szerint ikerterhességből született, de ezt követően soha nem találkozott az ikertestvérével, és közelgő halála előtt szeretné kinyomozni az ő sorsának alakulását. Megtaláltuk a kórlapot, amelyből kiderült, hogy az érdeklődő személy valóban ikerterhesség második szülöttjeként látta meg a napvilágot, de előtte az ikertestvére halva született. A hírt úgy értékelte, hogy testvére valószínűleg feláldozta az életét, hogy ő élve maradjon, és tiszteletre méltóan gyászolta ikertestvérét élete hátralévő két évében.

Sokan szeretnének ikreket, amikor terhességről álmodoznak, de kevesen tudják, hogy többes terhesség alatt sokkal több probléma jelentkezhet, mint az egyes terhességekben, hiszen ember esetében az anyaméh biológiailag egy magzat kiviselésére „hitelesített”.

Visszapillantás a múltba

A többes fogamzást hajdanán misztikus csodának, emberfeletti jelenségnek tekintették, és az ikercsecsemők sorsa a rémület és a gyanakvás miatt legtöbbször a kiközösítés lett. Bár voltak olyan primitív néptörzsek, ahol az ikreket örömmel fogadták, és a termékenység szimbólumai lettek, mégis a legtöbb kultúrában általában a negatív viszonyulás volt jellemző.

Afrika számos néptörzsében egyszerűen megölték az ikreket torzszülöttnek tekintve őket. Dél-Indiában az ellentétes nemű ikreket nézték rossz szemmel feltételezve, hogy az anya méhében vérfertőzést követtek el. A legkorábbi időktől kezdve azt tartották, hogy az ikrek két apától származnak, tehát a szülő nő házasságtörést követett el, vagy legalábbis valamilyen szellemi nemzője van a második gyermeknek. Volt, ahol csak az elsőszülöttet ismerték el a törvényes férj gyermekének, a második elfogadását megtagadták. De kegyetlenül bántak az ikreket szülő anyákkal is, az apáknak általában megbocsátottak, de speciális diétát és szexuális absztinenciát írtak elő nekik.

Egypetéjű ikertípusok

Az összes iker 25-30 %-a egypetéjű. Az egypetéjű ikrek egyetlen petesejt és egyetlen hímivarsejt találkozásának az eredményei, az első két héten belül azonban a megtermékenyített pete kettéhasad és a szétvált sejtekből két teljes értékű, önálló embrió fejlődik. Ha a szétválás néhány órán, vagy 1-2 napon belül történik, akkor a szétvált zigóták már a petevezetékben külön vándorolnak és a méhbe eljutva külön ágyazódnak be. Az egypetéjűek esetében 35 %-ban ez történik, ezért ilyen esetekben a beágyazódás vizsgálatával (lepény, belső burok, külső burok) olyanok mintha kétpetéjűek lennének. Ha egy lepény alakul ki, akkor az egypetéjűség akkor bizonyítható, ha csak egy külső burok van.

Az egypetéjűek biológiai szempontból azonosak, mivel 100 %-ban azonos örökletes anyagot tartalmaznak. Mindig azonos neműek, vércsoportjuk, szemszínük, hajszínük, testmagasságuk azonosak. Gyakran előfordul, hogy nemcsak a felületes szemlélők, hanem az osztálytársak, a tanárok, olykor még a szülők is összetévesztik őket. Úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás. Amennyiben a születés előtti fejlődésük különböző, kóros állapotok jöhetnek létre.

Ha méhen belül a magzatok jól megférnek egymás mellett és „nem zavarják egymás köreit”, akkor a kiviselt terhességből született újszülöttek egészségesek lesznek. Ha azonban a két lepényi keringés között megmaradnak a későbbiek folyamán az érösszeköttetések, a két magzat között egyenlőtlen lesz a vérellátás. Ennek következménye pl. az ún. iker-iker transzfúziós szindróma, amikor az egyik magzat a másik rovására fejlődik. Súlyos esetekben kevés a remény még az egyik magzat megmentésére is. Ha a kettéválás a 14-16. nap után következik be, akkor a szétválás nem tökéletes, ilyenkor alakulnak ki az ún. összenőtt (sziámi) ikrek. Ez igen ritka, de napjainkban is előfordul. Méhen belül ultrahangvizsgálattal diagnosztizálható, a házaspárok ilyenkor általában a terhesség befejezését kérik.

A két- vagy többpetéjű fogamzás (terhesség)

létrejöttét úgy magyarázzuk, hogy ilyenkor a nő menstruációs ciklusában nem egy, hanem két vagy több petesejt érik meg és jut ki a petefészek tüszőiből és minden petesejtet más-más ondósejt termékenyít meg. A kétpetéjű ikrek mindig külön külső és külön belső magzatburokban fejlődnek és két lepényük van. Azt általában nem lehet tudni, hogy a fogamzások ugyanazon szexuális együttlét alatt következtek-e be, a kétpetéjű ikreknek akár különböző apjuk is lehet. A kétpetéjűek hasonlóan a nem ikertestvérekhez 50-50 %-ban azonos, illetve külön neműek. Minden kétnemű ikerpár kétpetéjű, de nem minden azonos nemű egypetéjű. A kétpetéjű ikrek egy kicsit jobban hasonlítanak egymásra, mintha egyszerű testvérek lennének. Ennek oka az, hogy mind a méhen belüli életben, mind a megszületés utáni neveltetésük során az őket érő környezeti hatások azonosak, másrészt ugyanazon életkorban általában a nem ikertestvérek is hasonlóak.

A kétpetéjű ikrek születési gyakorisága az anya életkorának előrehaladtával emelkedik, a keleti népcsoportokban ritkábbak az ikerfogamzások, mint az európaiaknál. Az utóbbi évtizedekben a peteérést elősegítő hormonális kezelések és eljárások miatt lényegesen gyakoribbak a két- és többpetéjű ikrek. Az asszisztált reprodukciós eljárások során a hazai gyakorlattal ellentétben sok országban nem tiltott a kettőnél több embrió visszaültetése a méhűrbe. Ennek eredményeként, különösen az USA-ban, minden évben nagy sajtóvisszhangja van az ötös, hatos, hetes vagy nyolcas ikerterhességeknek és ikerszüléseknek. A kétpetéjű ikerterhesség egyik ritka formája, amikor a méhen belüli és a méhen kívüli terhesség egyidőben fordul elő. Ezt nevezzük szimultán terhességnek. Ilyen esetekben a méhen kívüli terhesség megszüntetése után legtöbbször a méhen belüli terhesség megmenthető.

Az ikerterhesség és ikerszülés orvosi szempontjai

A terhesség első harmadában ultrahangvizsgálattal igazolni lehet a többes fogamzást. A terhesség 12. hetéig az ébrények egy része elhal és felszívódik. A 12. hétig mindig iker- vagy többes fogamzásról szokás beszélni, iker- vagy többes terhességről csak azt követően. Ez a megkülönböztetés lélektani szempontból is lényeges, hiszen így a várandós nő a többes fogamzások szükség szerinti redukcióját kevésbé éli meg veszteségként. Szokás ugyanis a háromnál (esetenként a kettőnél) több fogamzás esetén azok számát beavatkozással csökkenteni, hiszen a kettes ikerterhesség nagyobb valószínűséggel kiviselhető, mint a négyes, vagy ötös. Ultrahangvizsgálattal az ikerterhességekben a magzatok növekedése és fejlődése nyomon követhető, és a szinguláris terhességekben is előforduló kóros állapotok mellett az ikerterhességből fakadó magzati szövődmények is felismerhetők.

Az ikermagzatok méhen belüli elhelyezkedésének lehetőségei

A többes terhességek alatti anyai szövődmények: vérszegénység, mérgezéses állapot, méhszáj-elégtelenség, a szülés elhúzódása fájásgyengeség miatt, lepényelégtelenség, a lepény korai leválása és szülés után a méh megfelelő összehúzódásának az elmaradása. A többes terhesség magzati szövődményei: gyakoribb a vetélés, éretlen és koraszülés, gyakoribb a magzati elhalás (akár az egyik, akár mindkét magzat esetében), túl sok magzatvíz, magzati fekvési, tartási és beilleszkedési rendellenességek.

A kettes ikermagzatok csak 50 %-ban helyezkednek el fej-fej mellett a méhszáj fölött, a többi eshetőség (fej-far, far-far és a harántfekvés különböző formái) nehezíti a spontán hüvelyi szülést és veszélyezteti a magzatok egészségi állapotát. Mindebből következik, hogy az ikerterhességek esetében csaknem mindig császármetszés végzésére kerül sor. Többes fogamzás, ikerterhesség, ikerszülés ellátása tapasztalt szakembert igényel.

X