Scroll Top

Tippek télen várandós édesanyáknak

TIPPEK TÉLEN VÁRANDÓS ÉDESANYÁKNAK

SZÖLLŐSI KATALIN

Védőnő, szülésznő
Értékesítési menedzser

Beköszöntött a tél és vele a hideg, sötétebb nappalok. Ekkor a várandós édesanyák extra törődést és odafigyelést igényelnek. Mi pedig pár hasznos tippet szeretnénk nyújtani kismamáink számára a lehető legegészségesebb és legboldogabb téli napok érdekében.

Öltözködjünk megfelelően!

A réteges öltözködés rendkívül fontos a téli időszakban, főként akkor, ha több helyre is megyünk egy nap alatt. Amennyiben túlöltözünk, könnyebben megizzadunk és ha ezután hideg levegőre megyünk, akár meg is fázhatunk. A ruházat legyen puha, pamut és jól szellőző, hiszen télen a bőrünk könnyebben kiszáradhat, továbbá érzékenyebb is lehet a várandósság alatt. Főként a harmadik harmadban nagyon praktikus viselet a hosszabb fazonú mellény, illetve a derékmelegítő, amely azon túl, hogy melegen tartja a törzset még kellemes, pocakot alátámasztó érzést is nyújt a kismamának. Amennyiben az édesanya nem vásárol várandós kabátot, figyeljen arra, hogy olyan méretű kabát legyen, amelyet össze tud gombolni elöl. Meleg érzést nyújtanak továbbá a vastag, puha, kötött sálak is.

Az időjárás miatt fontos, hogy lábunk ne fázzon meg és megfelelő cipőt válasszunk. A csúszós utak miatt ezért a cipő lehetőleg vastag és érdes talpú legyen.

Figyeljünk a változatos táplálkozásra és folyadékfogyasztásra!

A változatos étrend különösen fontos a várandósság alatt, ráadásul a hűvös levegő hatására azt tapasztalhatjuk, hogy könnyebben meg is éhezünk. A hiedelmekkel ellentétben nem szükséges „kettő helyett” ennünk Attól függően, hogy melyik harmadban vagyunk 150-300 kcal többletfogyasztás indokolt csupán. A téli étrendnél azonban különösen figyeljünk a megfelelő vitamin- és folyadékbevitelre. A rendszeres gyümölcs és zöldségfogyasztás mellett a várandósvitaminok jó kiegészítői lehetnek a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Figyeljünk oda, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. Télen nagyon vonzóak a finom meleg italok, válasszunk ezekből csökkentett cukortartalmú, vagy cukormentes italokat!

Előzzük meg a betegségeket!

Várandósság alatt kifejezetten fontos, hogy igyekezzünk megelőzni a betegségeket, főleg a jelenlegi járványhelyzetben.

A Szakmai Kollégium Infektológiai és Szülészeti Nőgyógyászati Tagozata által, 2021. november 22-én kiadott ajánlása alapján kifejezetten javasolt a várandós nők COVID-19 fertőzés elleni védőoltása, a várandósok alapimmunizálása, mivel a fertőzés jelentette veszély és következményei felülmúlják az oltóanyag feltételezett rizikóját, erről bővebben itt olvashatnak.

A változó időjárás, hideg kinti és meleg benti levegő közötti mozgás kedvezhet a meghűlésnek. Sajnos ebben az időszakban a környezetünktől is könnyebben elkaphatunk valamit attól függetlenül, hogy mi egészséges életmódot követünk. Javasolt elkerülni, hogy hosszabb ideig a zsúfolt, zárt terekben legyünk, továbbá korlátozzuk látogatóink számát otthonunkban. A kézmosásra, kézfertőtlenítésre különösen figyeljünk oda.

Immunrendszerünk támogatására a megfelelő táplálkozás mellett fogyaszthatunk D-vitamint is. Minden várandósvitamin más D-vitamin mennyiséget tartalmaz, így előfordulhat, hogy plusz pótlás is javasolt lehet. Első trimeszterben 2000 NE, majd második és harmadik trimeszterben akár 3-4000 NE is lehet a napi igény.  Erről konzultáljunk védőnőnkkel és szülész-nőgyógyászunkkal.

Sportoljunk rendszeresen és mozogjunk a szabadban

A rendszeres mozgás egy várandós számára télen is ugyanolyan fontos, mint bármikor. Habár a téli sportok nagyon élvezetesek, sajnos nem javasoltak a várandósoknak, mivel túl nagy az elesés kockázata. Mínusz 5 fokig nagyon jól eső mozgás lehet akár a séta is. Amennyiben azonban csúszósak, latyakosak az utak, válasszunk inkább benti mozgásformákat, valamilyen várandóstornát, vagy akár jógát.

 

Mindenkinek nagyon szép téli napokat és boldog Karácsonyt kívánunk!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X