Scroll Top

Újévi fogadalmak – Az egészséges táplálkozás alapelvei

Az egészséges táplálkozás alapelvei

Dr. Töllösy Judit Maternity táplálkozástudományi tanácsadó orvos

Dr. Töllösy Judit

Háziorvos, sportorvos, táplálkozástudományi szakértő

Hrabák Diána Maternity dietetikus

Hrabák Diána

Dietetikus
Recepcióvezető – fekvőbeteg részleg

KomjátiIvett

Komjáti Ivett

Dietetikus
Ambuláns asszisztens

Minden év végén hajlamosak vagyunk engedni a csábításoknak, mondván majd újévtől jobban odafigyelünk. Karácsonykor a bőséges cukorbevitel és a téli nehezebb ételek fogyasztása után valóban jó gondolat újévkor egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetnünk az egészséges táplálkozásra. Kismamaként az egyik legfontosabb, hogy kerüljük a sok üres kalóriát, olyan ételeket, melyek sok kalóriát, de semmi tápanyagot nem tartalmaznak. Ezekben bővelkedtek a karácsonyi édességek, sütemények, csokoládék, de a mindennapokban rendszeresen fogyasztott üdítőitalok, péksütemények és rágcsálnivalók is ebbe a kategóriába tartoznak.

Fontos tudnunk, hogy az első trimeszterben mindössze 150 kalóriával, a második és harmadik trimeszterben pedig 300 kalóriával nő az energiaszükségletünk. Ezért fontos, hogy a többletenergiát semmiképpen ne üres kalóriákkal vigyük be, hanem vitaminban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekkel, ételekkel.

 

Maternity dietetika

Jelenleg a legelfogadottabb az egészséges táplálkozás alapelvei közül a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kiadott Egészséges táplálkozás 12 pontja:

1. pont

Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módokkal állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is. Kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, ritkán ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.

2. pont

Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülő foglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.

3. pont

Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.

4. pont

Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, vagy legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem üdítőitalokat, szörpöket. A kávéba, teába, ha egyáltalán szükséges, inkább édesítőszert tegyünk. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.

5. pont 

Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk. Laktóz érzékenyek számára nagyon jó minőségű póttermékek találhatók szinte minden üzletben: mandula tej, kókusz tej, zabtej, rizstej (ezekből a kálciummal dúsított termékeket válasszuk).

6. pont

Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget. Napi ajánlott fogyasztási mennyiség 800-1000g.

7. pont

Asztalunkra mindig kerüljön teljes kiőrlésű kenyérféle. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, tészta helyett. Részesítsük előnyben a quinoát, hajdinát,

kölest, basmati rizst, barnarizst, tésztafélékből a teljes kiőrlésű vagy durum változatot. Ezek elkészítése semmivel nem vesz több időt igénybe, már előkészített, előfőzött formában is kaphatók.

8. pont

Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a napi megszokott étkezési “menetrendünk”, lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.

9.pont

A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket.

10. pont

A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj), tojás, tészta, száraz hüvelyesek. Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor. Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

11. pont

A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, és a rendszeres testmozgás.

12. pont

A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia és tápanyag felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás és életmód mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X