Scroll Top

KISÜTÖTT A NAP!

A termékenység biológiai feltételei

PROF. Dr. Papp Zoltán

A Maternity Magánklinika alapítója,

PhD, DSc, FACOG (hon.), egyetemi tanár, szülész-nőgyógyász szakorvos, klinikai genetikus, egészségügyi menedzser

A régi szállóige szerint a nők két dologért mindenre képesek: „hogy legyen, vagy hogy ne legyen gyermekük”. Az utóbbi óhajt is el kell fogadni, hiszen egy nő életében nincs minden pillanatban együtt minden feltétel és körülmény a gyermek vállalásához. Régen szégyen volt, ha valaki nem tudott teherbe esni, manapság az orvostudomány jóvoltából majdnem mindenkinek lehet gyermeke.

Hogy egy nőnek lehessen gyermeke, a párjával együtt biológiailag alkalmasnak kell lennie a fogamzásra és a várandósság kiviselésére. Fontos tudni, hogy a gyermektelenség páros fogalom!

A természetes fogamzás feltételei a női szervezetben:

  • a nemi szervek átjárhatósága a hüvelybemenettől a méhen át a petevezetékek hasűri szájadékáig,
  • a tüszőérés és az érett petesejt kiszabadulása,
  • egészséges petevezeték és méhnyálkahártya,
  • a petefészek élettani hormontermelése és a nemi szervek élettani válaszreakciója a különböző hormonhatásokra.

A férfi természetes termékenyítőképességének feltételei:

  • az ivarcsatorna átjárhatósága,
  • megfelelő számú, alakú és mozgású spermium termelése, az ondó megfelelő összetétele,
  • közösülési képesség,
  • a here bizonyos sejtjeinek normális androgéntermelése.

Napjainkban a terméketlenség (meddőség) a párok 15–20%-át érinti, akiknek nem kevés lelki szenvedést és lelkiismeret-furdalást okoz ez az állapot. Meddőségről akkor beszélünk, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális kapcsolat ellenére egy év alatt nem jön létre fogamzás.

Az utóbbi évtizedben a tudomány ezen a téren is nagyon sokat fejlődött. Például egyetlen spermium befecskendezése a petesejt citoplazmájába számos andrológiai eredetű meddőség kezelését teszi lehetővé. A fogamzás körüli események biológiai részleteinek újabb megismerése szinte beláthatatlan távlatokat nyit az asszisztált reprodukció számára. Tágabb értelemben

asszisztált reprodukció alatt mindazon kezeléseket értjük az egyszerű tanácsadástól az ovulációindukciós kezeléseken át az ondó mesterséges befecskendezéséig, illetve a szervezeten kívüli megtermékenyítésig, melyek célja a valamilyen oknál fogva zavart szenvedett reproduktív működés helyreállítása az ivarsejtek találkozásának elősegítése, asszisztálása útján. Az asszisztált reprodukció célja nem a természet manipulálása, hanem a meddőségben szenvedő párok fertilitási esélyének növelése.

Napjainkban a meddő párok közel 90%-án lehet segíteni, biztosítva számukra is a gyermekszületés élményét. A reménytelen helyzet jobbra fordulásának gyönyörű latin megfogalmazása: „Űzve ködöt, ragyogva szokott kisütni a Nap.”

És arra, hogy nemcsak objektív, hanem lelki akadályai is lehetnek a fogamzás létrejöttének, a sok közül egyik esetem szolgáljon példaként.

Egy meddő betegem méhéből jóindulatú, de nagy méretű méhdaganatot (miómát) távolítottunk el, bízva abban, hogy kizárólag ez az oka a meddőségének.

Sajnos további két évig sem következett be a várva várt fogamzás! Amikor végre újra felkeresett és megvizsgáltam, majd elbeszélgetve vele, hosszan elmagyaráztam, hogy már semmi akadálya nincs a teherbe esésének, úgy tűnt, hogy valóban megnyugodott. „Görcsös” ragaszkodása a várva várt fogamzáshoz alábbhagyott, nem gyötörte többé a párját a tüszőérés időpontjával, nem tervezte meg szigorúan az együttlétek napját, és azonnal az első nem tervezett, de ösztönös szerelemmel átélt együttlétük alkalmával áldott állapotba jutott.

Nem az első és nem is az utolsó ilyen beteg volt ő az életemben. A pszichés gátlást sokszor akár egy megnyugtató beszélgetéssel sikerül feloldani és a meddőséget gyógyítani.

Kisütött a nap!

A megtermékenyülési folyamat első napjai

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X