Amit a menstruációról tudni kell

A menstruáció női hormonok által irányított folyamat, melynek során a méhnyálkahártya (endometrium) minden hónapban felépül, majd leválik. A menstruációs ciklus átlagosan 28 napig tart (de a 23-35 napos ciklusok is normálisak), kezdete a menstruáció első napja és a következő menses első napjáig tart. A menstruáció biztosítja, hogy a havonta megérkező petesejt friss és baktériummentes szöveti környezetbe ágyazódhasson be megtermékenyülés esetén.

Mik befolyásolhatják a menstruációs ciklust?

Előfordulhat, hogy a havivérzés 23-35 napnál ritkábban vagy gyakrabban jelentkezik, a megszokottnál hosszabb (például egy hétnél tovább tart), esetleg elmarad – ennek leggyakoribb oka a várandósság. Ilyen esetekben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A menstruációra számos tényező van hatással. A túlzott stressz, a hormonváltozások, a hirtelen fogyás vagy hízás és az intenzív testmozgás, sport mind befolyásolhatják a folyamatot. Bizonyos fogamzásgátló módszerek is hatást gyakorolnak a menstruációra: fogamzásgátló tabletta szedése esetén a vérzés általában rendszeresen jelentkezik, rövidebb ideig tart és gyengébbnek mondható, kevésbé jellemzi görcsös hasfájás, egyes méhen belüli fogamzásgátló spirálok felhelyezését követően pedig előfordulhat erősebb vérzés.

Premenstruációs szindróma (PMS)

A menstruáció előtt számos nőnél jelentkeznek bizonyos testi és lelki tünetek, melyek együttesét PMS-nek, azaz premenstruációs szindrómának nevezünk. Előfordul, hogy ezek a kellemetlenségek befolyásolják a nők mindennapjait, munkavégzési és koncentrációs képességüket. A rendszeresen menstruáló nők gyakran éreznek minden vérzés alkalmával 1-2 napig tartó görcsös alhasi fájdalmat, mely a méh összehúzódásának eredménye és a vérzés első napjaira jellemző. A fájdalmas menstruáció kezelését bizonyos esetekben érdemes nőgyógyászra bízni. A panaszok enyhíthetőek non-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, de az orvos javasolhat speciális tornát, meleg fürdőt, relaxációs gyakorlatokat, melyekhez szintén kérhető az ezzel foglalkozó szakemberek segítsége.

 

 

 

 

 

Kedves Pácienseink!

Pácienseink részére a Maternity Magánklinikán 2020.05.11-től az alábbiak szerint kezdetét veszi a koronavírus tesztek elvégzése.

A fekvőbeteg osztályunkra történő felvételt megelőző 48-72 órán belül koronavírus teszt elvégzése kötelező, a beavatkozásokat negatív eredmény esetén áll módunkban elvégezni.

Várandós pácienseink és a velük a klinikán tartózkodó egy fő hozzátartozó részére, az utolsó trimeszteri laborvizsgálatokkal együtt történik a koronavírus teszt elvégzése, melyet a 36. hét helyett a 37. héten végzünk.

A részletekért tájékoztató az alábbi linken található, vagy  keresse kolléganőinket a +36 1 213 4222 és a +36 1 213 4220 telefonszámokon.

Köszönjük együttműködésüket! Vigyázzunk egymásra!

X