Scroll Top

Amit az endometriózisról tudni kell

Az endometriózisról

Prof. Dr. Koppán Miklós Maternity szülész-nőgyógyász

Prof. Dr. Koppán Miklós

Szülész-nőgyógyász szakorvos, endoszkópos specialista

Az endometriózisról szóló legfontosabb tudnivalók összefoglalására kértük fel Dr. Koppán Miklós Med. Habil. szülész-nőgyógyászt, endoszkópos specialistát, a betegség egyik legtapasztaltabb szakértőjét. A téma fontosságára és összetettségére való tekintettel két részletben jelentetjük meg írását.

1. Kialalkulása, tünetei

Mi ez a sokat hallott betegség?

A kóros helyen lévő méhnyálkahártya, mint burjánzó szövet, hasonlóan a méhen belüli nyálkahártyához, hormonérzékeny, ezért követi a menstruációs ciklus változásait: menzesz alkalmával ebben a szövetben is szöveti szétesés, bevérzés jellemző, de a méhüregtől eltérő helyen lévő szövetcsomókból nem tud kiürülni a menstruációs vér, melynek jelenléte a környezetet állandóan károsítja, ott steril gyulladást és következményes összenövéseket, hegesedéseket okoz.

A szövetcsomók idővel nagyobbodnak is, illetve “vértócsák”, vérrel telt ciszták képződnek. Az endometriózisos szöveteknek a környezettel való egyre erősebb “összekapaszkodása” idővel erőteljes fájdalmak létrejöttéhez vezet.

Emellett a kismedencei összenövések, hegek miatt olyan drámaian képes deformálódni, torzulni, amikor a spontán teherbeesés már lehetetlenné is válhat.

Az ilyen szövetburjánzások elméletileg az egész szervezetben bárhol felléphetnek, de leggyakrabban mégis a következő helyeken találhatóak meg:

 • a kismedence hashártyája
 • a méhet tartó szalagokban
 • a petevezetőben
 • a petefészkekben
 • a méh mögötti üregben,
 • amit Douglas üregnek hívunk, és a női hasüreg legmélyebb pontja.

Továbbá gyakran előfordul a végbél, illetve a hüvely falában, érintheti a húgyvezetéket is,illetve előfordulhat még egyéb területeken is, mint például a húgyhólyagban, a méh izomfalában, a medencében futó idegekben is.

Noha jóindulatú megbetegedés, az endometriózis hasonlóan viselkedik, mint a rosszindulatú betegségek: proliferatív, azaz szaporodik, burjánzik, és infiltratív, azaz a környezetét nem tisztelve, mintegy “beeszi magát” az egészséges szövetekbe, hasonlóan, mint a “rozsda a vasba”.

Az endometriózis kezelhető, de idült, krónikus betegség: még sikeres terápiát követően is képes ismét fellángolni.

Okok: hogyan alakul ki az endometriózis?

Sajnos, mind a mai napig nem sikerült pontosan meghatározni az endometriózis kialakulásának okát.

Jelenleg két teória létezik, amelyik megpróbálja magyarázni a betegség felléptének okát. Az implantációs teória szerint a méhből leváló méhnyálkahártya más területeken megtapad és növekedni kezd. A metaplázia teória szerint bizonyos sejtek képesek átalakulni endometriózist okozó sejtekké. Ez megmagyarázhatná azt, miért tud az endometriózis (noha extrém ritkán) férfiakban is kialakulni. Sajnos azonban egyik teória sem tudja az endometriózissal kapcsolatos összes jelenséget megmagyarázni. Az endometriózis kialakulása a legmesszebbmenőkig független környezeti vagy táplálkozási hatásoktól.

Tünetek

Az endometriózis legfontosabb tünetei a fájdalom és a meddőség. Sajnálatos tény viszont, hogy a gyakran markáns tünetek ellenére átlagosan 7-10 év telik el, mire egy adott páciensnél a diagnózist felállítják. Ezalatt az idő alatt átlagosan 6 nőgyógyász próbálta megfejteni betege panaszainak hátterét.

Fájdalom röviddel a menzesz elôtt vagy az alatt

Még akkor is, ha korábban az anyák leánygyermekeinek ellenkezőleg magyarázták: röviddel a menstruáció előtt vagy a menzesz alatt fájdalmaknak nem kell lenniük! Egészséges nőnek normális körülmények között semmilyen kismedencei panasza nincs! Az endometriózis, azaz a méhüreget bélelő nyálkahártyának a méhüregen kívüli megjelenése, alapjául szolgálhat az Ön fájdalmainak.

Az endometriózis szövetek éppen úgy viselkednek, mint a normális helyen lévő méhnyálkahártya (endometrium): ciklikusan felépítik magukat, majd vérzés útján ismét szétesnek. Emiatt érezhet Ön erős fájdalmakat a menstruációja során (dysmenorrhoea). Azok az endometriózis gócok, amelyek mélyen a méh izomfalába ágyazottak, különösen fájdalmasak tudnak lenni (adenomyosis).

Fájdalom a szexuális együttlét alatt (Dyspareunia)

Mint további tünetet, az endometriózis fájdalmas közösülést okozhat. Amennyiben Önnél ez fennáll, további okot jelent arra, hogy az endometriózis gyanúja megalapozott legyen!

Az az oka ennek a fájdalomnak az, hogy Önnél a méhet felfüggesztő, normálisan elasztikus (rugalmas) szalagok (sacrouterin szalagok) endometriózis gócok által károsítottak, hegessé, megvastagodottá, merevvé váltak. A kismedencei szervek mechanikus elmozdítása, mint az szexuális együttlét során elkerülhetetlen, ilyenkor azonnal kiváltja a fájdalmat.

Krónikus (idült) alhasi fájdalom

A fájdalmak idővel tartóssá, sőt a ciklustól akár függetlenné is válhatnak. Az endometriózissal kapcsolatban fellépő gyulladásos szövetreakció szintén oka lehet tartós alhasi fájdalomnak. A különböző szervek között kialakuló összenövések, például a petefészkek, a vastagbél és a méh között, szinte mozdíthatatlan “konglomerátumokat”, szövetmasszákat hozhatnak létre, amik aztán idült fájdalom forrásául szolgálnak. Adódhat úgy, hogy fájdalmassá válik a vizeletürítés (gócok a hólyagban) vagy a székletürítés (gócok a bélrendszerben). Ilyenkor előfordulhat, hogy a vizelet vagy széklet ciklusfüggően véressé válik.

2. Tünetei, következményei, kezelése

Meddőség

Az endometriózis és a fogamzóképesség közötti összefüggés megkérdőjelezhetetlen Az endometriózis a fogamzást “mechanikusan” akadályozza. A petefészekben lévő nagy endometriózis-ciszták a tüszőérést károsíthatják. A hüvely falában lévő kiterjedt endometriózis-csomók a szexuális együttlétet nagyon fájdalmassá tehetik. Emiatt – érthető módon – az együttlétek száma jelentősen csökkenhet, ami a fogamzás esélyének további csökkenéséhez vezethet.

Az endometriózis mindig “idegentestként” mutatkozik a környező szövetek számára. Az idegentest-reakció tartós gyulladáshoz vezet, és gyulladásos sejteket vonz a helyszínre.

A gyulladásos sejtek fájdalmat kiváltó anyagokat adnak le (pl. prosztaglandinokat), amelyek aztán fájdalomcsillapító, testazonos anyagok (endorfinok) termelődéséhez vezetnek.

Az endorfinok azonban negatív hatással lehetnek a hormonális ciklusra, ami viszont ismét kedvez az endometriózis gócok növekedésének.

Minél rosszabb a hormonális ciklus működése, annál nagyobb zavart szenved a tüszőérés és annál ritkábban jön létre spontán terhesség. Így zárul be az “ördögi kör”.

Meddőség esetén még akkor is kell endometriózisra gyanakodnunk, amikor a páciensnek egyáltalán nincsenek fájdalmai. Három tipikus endometriózis-lokalizáció (elhelyezkedés), mely gyakran semmilyen fájdalmat nem okoz, de akadályozza a normális tüszőérést vagy a petesejt felvételét:

 • a petefészek endometriózis-cisztái károsíthatják a petesejt kiszabadulásának (ovuláció) folyamatát
 • a hasüregben vagy Douglas-üregben kialakuló “vértócsák” a petesejt felvételét zavarhatják meg
 • a petevezetőkben lévő gócok a megtermékenyülést illetve a megtermékenyített petesejt vándorlását zavarhatják meg

A kezelés javítja a fogamzókészséget

Az endometriózis jelenlétének ellenére spontán terhesség létrejötte lehetséges. Azonban minden esetben, ahol ez elmarad, érvényes az, hogy bármely terápia, legyen akár:

 • ciklusszabályozás,
 • műtéti kezelés,
 • gyógyszeres kezelés,
 • műtéti és gyógyszeres kezelés kombinációja,

a fogamzóképesség javulásához vezet. Eszerint a hormonális gyógyszeres terápia azt a célkitűzést követi, hogy az endometriózis-gócok aktivitását csökkentse, hogy majd azután egy tüszőérési folyamat jobban végbemehessen.

A művi megtermékenyítés (lombik) alkalmával, a több hónapig tartó GnRH-antagonista előkezelés (gyógyszeresen előidézett menopauza) jelentősen jobb terhességi esélyt adhat, mint az egy ilyen előkezelés nélkül elérhető lenne. Konzultáljon meddőségi szakemberrel is!

A bélrendszert érintő tünetek

Amennyiben az endometriózis a bélrendszert is érinti, a székletürítés fájdalmán kívül egyéb, emésztőszervi jellegű, gyakran ciklikus, menszesz körüli, de néha ciklustól független vagy állandósuló tünetek jelennek meg. Ilyenek lehetnek:

 • étkezéseket követő puffadás
 • székrekedés
 • menzesz körüli időszakban hasmenés vagy gyakori lágy széklet
 • menstruáció idején véres széklet

Ilyen tünetek meglétekor természetesen fontos kizárni a háttérben gyulladásos bélbetegség meglétét.

A húgyutakat érintő tünetek

Amennyiben az endometriózis a húgyhólyagot vagy

a húgyvezetéket is érinti, a vizeletürítés fájdalmán kívül egyéb, gyakran ciklikus, menszesz körüli, de néha ciklustól független vagy állandósuló tünetek jelennek meg. Ilyenek lehetnek:

 • menzesz körüli időszakban gyakori, görcsös vizeletürítés
 • menstruáció idején véres vizelet
 • vesepangás esetén (beszűkült vagy elzárt húgyvezeték) állandó vesetáji fájdalom, esetleg láz

Pszichés tünetek, fizikum

A súlyos endometriózisban szenvedőknél gyakoriak olyan tünetek, melyek egyáltalán nem irányadóak nőgyógyászati elváltozásra vonatkozóan, és a mindennapi életet, a teljesítőképességet és a helytállást szinte lehetetlenné teszik, idővel kirekesztve a pácienst normális életteréből. Ilyenek lehetnek:

 • krónikus fáradtság, súlyos kimerültség
 • étvágytalanság
 • lehangoltság, depresszió

Fentiek ismeretében nyilvánvaló, hogy ezen páciensek gyakran nem a megfelelő diagnózis irányában haladnak, hanem vakvágányra kerülnek és egyre távolodnak a gyógyulás lehetőségétől. Gyakran hallani tőlük: “azt mondták, a fejemben van a baj, pedig tudom, hogy nem!…”

Kezelés

Különböző terápiás lehetőségek állnak a rendelkezésre. Az operatív terápia során az endometriózist eltávolítjuk. Laparoszkópia során hasfalon ejtett számos apró metszésen keresztül kerülnek ilyenkor bevezetésre olyan speciális eszközök a hasüregbe, melyekkel a műtét végrehajtható. Laparotómia esetén egy nagyobb metszésen keresztül történik meg az endometriózis eltávolítása. A műtéttípus kiválasztása mindig az ön állapotának és a konkrét elváltozásnak a kiterjedtségétől és elhelyezkedésétől függ.

A gyógyszeres kezelés csak a tünetekre van hatással illetve a hormonháztartást befolyásolja. A műtét előtti hormonális terápiának az endometriózis visszafejlődéséhez illetve az endometriózis ciszták megkisebbedéséhez (de nem eltűnéséhez!) kell vezetnie. Ezáltal a műtét kisebb megterhelést jelent a betegre nézve. A műtét utáni gyógyszeres kezelésre azért van szükség, mert az eltávolított endometriózisos csomók környezetében, apró, mikroszkópikus endometriózis “telepek” maradhatnak hátra, és később aktívan tovább növekedhetnek.

Számos páciens számára az endometriózis pszichésen is megterhelést jelentő betegség, ezért a kiegészítő pszichoszomatikus kezelés gyakorta ésszerű és tanácsos.

További kiegészítő kezelési mód a gyógynövény terápia (fitoterápia). A legutóbbi időkben az akupunktúra vívott ki magának helyet a kiegészítő terápiák között, elsősorban a fájdalomra gyakorolt jótékony hatása miatt. Általánosságban elfogadottak a fürdőkúrák és az aromaterápiák, mint jótékony hatású kezelések.

Az ayurveda Európában még viszonylag ismeretlen, noha egyre növekvő mértékben fogadják el a szakemberek hatékonynak. Emellett a táplálkozással kapcsolatos új felismeréseknek is fontos szerep jut. ezek a módszerek remekül képesek kiegészíteni a sebészi vagy a gyógyszeres terápiát, de semmi esetre sem helyettesíthetik azokat!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X