Scroll Top

A méhnyakrákszűrés és a lelet értelmezése

A méhnyakrákszűrésről

DR. Gérecz Balázs

Szülés-nőgyógyász szakorvos

A nőgyógyászatra érkező legtöbb páciensnek ismerősen cseng a „rákszűrés” kifejezés, és tisztában van a fontosságával is. Emlékükben feldereng, amikor hallották, hogy „P2 lett, úgyhogy minden rendben”. De mit is jelent pontosan az a bizonyos rákszűrés? Melyek a legmodernebb lehetőségek, amik elérhetőek a Maternity Magánklinikán is, és miért nem fogja hallani a klinikát felkereső páciens az említett, „P2-es” kifejezést?

A nőgyógyászatban rákszűrés alatt a méhnyak döntően rosszindulatú elváltozásának szűrését értjük, emiatt egyúttal szeretnék egy tévhitet is eloszlatni: amikor „rákszűrést” végzünk, nem az összes nőgyógyászati daganat szűrésére kerül sor, hanem csak a méhnyakról veszünk mintát, tehát elsősorban a méhnyakrák szűrését végezzük el.

Méhnyaknak a méh alsó, nagyrészt a hüvelyben lévő részét értjük. Simaizomból, kollagénből, kötőszövetből álló képlet, melynek feladata, hogy elhatárolja a méhüreget a hüvelytől, azaz a külvilágtól. A méhnyak rákos elváltozása a nőkben előforduló 4. leggyakoribb daganattípus. A legfrissebb adatok alapján Magyarországon évente mintegy 450 nő veszíti életét ennek következtében. Ez a tény azért is rendkívül szomorú, mert ezen esetek nagy része megelőzhető lenne! A méhnyakrák ugyanis speciális helyet foglal el a rosszindulatú megbetegedések között: ismereteink szerint az egyetlen olyan daganat, amelyet szinte teljes mértékben (néhány ritkábban előforduló változatától eltekintve) fertőzés (humán papillómavírus – HPV) okoz, ami a méhnyakrák 99,7%-ában kimutatható. A HPV-vírusnak számos törzse ismert, ezek közül megkülönböztetünk a rák szempontjából alacsony és magas rizikójú HPV-törzseket, tehát nem minden HPV-vírus okoz daganatos elváltozást. A HPV döntően szexuális úton terjedő fertőzés, a nők több mint 80%-a találkozik vele élete során, majdnem mindig tünetmentes. Az immunrendszer a legtöbb esetben hatékonyan képes védekezni ellene, így a HPV-fertőzés a legtöbb esetben átmeneti: 2 éven belül megszűnik.

A HPV-fertőzés és a méhnyakrák közötti kapcsolatra jellemző, hogy a fertőzés kialakulásától számítva a méhnyakrák általában csak évekkel később fejlődik ki.

A HPV-fertőzés napjainkban már megelőzhető, az elérhető védőoltás forgalomban lévő legmodernebb változata már 9 törzs ellen nyújt védelmet. A védőoltás nemcsak gyermekkorban, hanem bármilyen korosztályban is alkalmazható (általában 45 éves korig javasolt az oltás beadása).

A méhnyakrákszűrés alapelveit a görög származású Georgios Nicholaus Papanicolaou fektette le az 1920-as években. Az angol nómenklatúra ezért Pap-testnek is hívja a méhnyakrákszűrést. A szűrés célja, hogy a daganatot minél korábbi fázisában, még a kialakulása előtt felismerjük, lehetőséget biztosítsunk a hatékony kezelésre, így a halálozás csökkentésére.

A régi Papanicolaou-féle osztályozás hat kategóriát különböztetett meg, P0-tól P5-ig. Bár ez az osztályozás is nők millióinak életét mentette meg, a tudományos ismeretek bővülése szükségessé tette a kezdeti nómenklatúra bővítését, pontosítását. 1994-ben megalkották a Bethesda-féle klasszifikációt, melynek 2014-es, legfrissebb változatát a Maternity Magánklinikán is kötelező érvényűen használjuk.

Az évenként elvégzett rákszűrést fontosságának hangsúlyozása mellett a szakma kiemeli, hogy a nőgyógyászati vizsgálat ilyenkor nem csak a citológiai mintavételre terjed ki. Klinikánkon a méhnyakrákszűrés mellett elérhető a HPV-tipizálás lehetősége is, melynek során meghatározható, hogy jelen van-e a HPV-vírus, és ha igen, milyen típusú. Nincs egységes álláspont arra vonatkozóan, hogy hány éves kortól érdemes a szűrést elvégezni: egyes társaságok 21 éves kortól, mások (például a Nemzeti Rákellenes Program) 25 éves kortól javasolják a szűrést egészen 65 éves korig. A legtöbb szakmai társaság egyetért abban, hogy 65 év felett, amennyiben nem áll fenn rizikófaktor, és az utolsó 3 rákszűrés negatív volt, nem szükséges a továbbiakban méhnyakrákszűrést végezni.

A méhnyakrákszűrést bármikor el lehet végezni, kivéve a menstruációs vérzés alatt. A mintavétel során az orvos műanyag eszközzel (cusco) feltárja a hüvelyt, látótérbe hozva a külső méhszájat. A nyakcsatornából és a méhnyak felszínéről egy speciális eszközzel mintát vesz, amit egy üveglapra (tárgylemezre) kiken, fixálóoldattal rögzít, és megfelelő azonosítóval lát el. A mintát ezt követően egy laborba továbbítjuk, ahol a citológus kolléga elvégzi annak mikroszkópos vizsgálatát és értékelését. A citológiai mintavételen túl a méhnyakrákszűrés fontos eszköze a kolposzkópos vizsgálat is. A kolposzkópos vizsgálat során a méhnyakat egy speciális nagyító segítségével vizsgáljuk, hámelváltozásokat keresve rajta. A vizsgálat, hasonlóan a citológiai mintavételhez, nem okoz fájdalmat.

Hogyan értelmezzük a rákszűrés eredményét?

A rákszűrés eredményének értelmezése minden esetben egyedi: függ az előzményektől, a rizikófaktoroktól, a kolposzkópos képtől, az életkortól stb. Az alábbi táblázatban iránymutatást szeretnénk adni a lelet értelmezéséhez, felhíva a figyelmet, hogy bárminemű kétség esetén mindig érdeklődjön kezelőorvosánál!

Lelet
Értelmezés
Negatív Nincs teendő, megbeszélés szerint javasolt a következő szűrés.
Egyéb Gyulladás, reparáció A méhnyak gyulladására és regenerációjára utaló folyamat, mely nem gyanús daganatmegelőző elváltozásra. Szükség esetén gyulladásellenes kezelés javasolt. Ismétlésre csak abban az esetben van szükség, ha a citológus azt kéri.
Kórokozó (baktérium, gomba, egysejtű) A mintában hüvelyfertőzésre utaló jel látszik. Nőgyógyászati vizsgálat eredményének függvényében, szükség esetén a kórokozó kezelhető. Daganatmegelőző állapotra nem utal.
Metaplázia Regeneratív folyamatra utal, jelenléte nem kóros. Gyulladás vagy fizikai károsodást követő gyógyulás jele. Tennivaló nincs..
Hyperkeratosis, parakeratosis Gyulladás, fizikai károsodás jele. Nem utal daganatmegelőző állapotra. HPV-fertőzés minor jele lehet, 30 éves kor felett érdemes HPV-tipizálást végezni.
Kóros ASC-US Atípusos sejtek jelenléte, amely túlmutat a normális regeneráción, de nem éri el az enyhe fokú laphámelváltozás (LSIL) szintjét. Rákszűrés ismétlés és HPV-tipizálás ajánlott. Kezelőorvosát mindenképp keresse fel!
ASC-H Atípusos sejtek jelenléte, nem egyértelműen beazonosítható eltéréssel, és nem zárható ki a súlyos fokú laphámeltérés (HSIL). HPV-tipizálás és szoros nyomon követés szükséges. Akár szövettani vizsgálatra (konizáció, méhszájkimetszés) is szükség lehet. Kezelőorvosát mindenképp keresse fel!
LSIL Enyhe fokú hámelváltozás, nem számít rákmegelőző állapotnak. Legtöbb esetben magától gyógyul. Nyomon követés, valamint 30 éves kor felett HPV-tipizálás ajánlott. Kezelőorvosát mindenképp keresse fel!
HSIL Súlyos fokú hámelváltozás látható. HPV-tipizálás szükséges, és az eredmény, valamint az előzmények ismeretében nagyon szoros nyomon követés vagy műtéti megoldás (konizáció) szükséges. Kezelőorvosát mindenképp keresse fel!
Invázió gyanúja, laphámkarcinóma A lelet alapján méhnyakrák jelenléte valószínű. Kezelőorvosát mindenképp keresse fel!
AGC-NOS Méhnyak vagy méhnyálkahártya eredetű mirigyhámsejtek, az esetek 30%-ában jelent abnormalitást. Kolposzkópos vizsgálat, és 35 éves kor felett egészségügyi kaparás javasolt. Kezelőorvosát mindenképp keresse fel!
AGC Méhnyak vagy méhnyálkahártya eredetű mirigyhámsejtek daganat gyanújával. Egészségügyi kaparás szükséges. Kezelőorvosát mindenképp keresse fel!
AIS Mirigyhám eredetű daganatos elváltozás látható. Kezelőorvosát mindenképp keresse fel!

Amennyiben a kapott eredmény alapján (citológus kérése, kétes lelet stb.) a rákszűrést meg kell ismételni, 3–6 hónapot kell várni a következő mintavételig. Az eltelt idő alatt a gyulladásos folyamatok gyógyulhatnak, a hámeltérések esetén pedig megítélhető, hogy stagnál, romlik vagy javul az állapot.

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X