Scroll Top

Síelés várandósan?

SÍELÉS VÁRANDÓSAN?

Dr. Gérecz Balázs Maternity szülész-nőgyógyász

Dr. Gérecz Balázs

Szülész-nőgyógyász szakorvos

A síelés az egyik legnépszerűbb téli sport – Ausztriát egy évben közel félmillió magyar állampolgár látogatja csak síelés céljából. Jogosan merül fel a kérdés, hogy szabad-e egy kismamának ezt a sportot űznie.

A témát több szemszögből érdemes megközelíteni.

Legelőször is az utazás. Síelni leggyakrabban személygépkocsival, vagy autóbusszal járnak a turisták. Az utazás legkevesebb néhány óra, de nem ritkán 15-18 óra is lehet.

Huzamosabb ideig történő egyhelyben ülés azonban mindenkire veszélyes, a kismamákra különösen. Várandósság alatt megváltoznak a véralvadási paraméterek. Egy kismama vére könnyebben alvad, így nagyobb a vérrög képződésének, szakszóval a trombózisnak a kockázata. Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy egy kismamának legalább 4x, de bizonyos állapotokban 50x (!) nagyobb esélye van a trombózisra, mint egy nem terhes nőnek. Hosszabb utazás tehát csak akkor vállalható, ha rendszeres időközönként – óránként, kétóránként – megállót tartva lehetőséget biztosítanak 5-10 perc sétára, a lábak kinyújtására és megmozgatására. Az utazáson túljutva elérkezünk magához a síeléshez.

síelés, a snowboarddal egyetemben, kifejezetten a veszélyes sportok közé tartozik. A snowboardosok sérülésének kockázata 50%-kal magasabb, mint a síelőké, mégis a halálos baleset esélye 30%-kal alacsonyabb.

Leggyakrabban a térd keresztszalagjának szakadása, az alsó végtagi zúzódás, illetve a sípcsonttörés fordulnak elő, de nem elhanyagolható a fejsérülés kockázata sem. Ezen traumák ellátása sok esetben hosszú kórházi ellátást, vagy altatásban végzett beavatkozásokat igényel, amelyek viszont veszélyeztethetik a terhességet. Egy hasat is ért nagyobb trauma pedig méhűri vérzést, ezzel pedig az ébrény, vagy a magzat elhalását is okozhatja.

Várandósság idején végzett sporttevékenység esetén különösen figyelni kell a sportolás előtti bemelegítésre, a megfelelő hőháztartásra, a kalória- és folyadékbevitelre, a pulzusszámra (30-39 éves kor között 145/percnél ne legyen magasabb a sportolás közben!), és hogy fél-egy óránál többet ne sportoljunk naponta. Ezen kritériumok önmagukban is nehezen teljesíthetők síelés közben, ha a sérüléssel járó kockázatokat nem is vesszük figyelembe.

Összességében a mi álláspontunk és javaslatunk harmonizál az Amerikai Szülészeti – és Nőgyógyászati Társaság ajánlásával: várandósság idején a síelés és a snowboardozás egyaránt, minden terhességi korban kerülendő.

Maternity endometriózis torna

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X