Mit kell tudni a szülészeti ultrahang vizsgálatokról?

Az ultrahangvizsgálat a modern orvostudomány egyik korszerű, nem invazív képalkotó eljárása, mely – mai tudásunk szerint – sem anyai, sem magzati ártalmat nem okoz.

A terhesség alatt végzett ultrahang-szűrővizsgálatok célja a méhen belüli magzat fejlődésének nyomon követése, egyes fejlődési rendellenességek illetve egyéb, a magzat és/vagy az anya egészségét veszélyeztető állapotok felismerése. Panaszmentes terhességben négy illetve öt ultrahang-szűrővizsgálat végzése ajánlható. Ezek révén a kóros állapotok közel 90 %-a a terhesség korától függően nagy valószínűséggel felismerhető.

0. szűrés: (terhesség-megállapító ultrahangvizsgálat). Időpontja – a terhes jelentkezési időpontjától függően – a terhesség 7-10. hete. Célja: a terhesség fennállásának bizonyítása, annak méhen belüli esetleg méhen kívüli elhelyezkedésének, élő voltának, korának megállapítása, illetve annak eldöntése, hogy egyes vagy többes fogamzásról van-e szó. Célszerűen hüvelyi vizsgálófejjel történik, mert az így kapott kép sokkal finomabb részletek elkülönítését teszi lehetővé, mint a hasi vizsgálat.

I. szűrés: Időpontja a terhesség betöltött 12-13. hete. Célja (az előzőeken túlmenően) a kóros koraterhességi állapotok, súlyos magzati fejlődési rendellenességek felismerése. A vizsgálat általában hüvelyi és/vagy hasi vizsgálófejjel történik – hüvelyi vizsgálat esetén üres húgyhólyag mellett. A vizsgálat során megfigyelhető a méh üregében fejlődő embryo/magzat mozgása, szívműködése, meghatározhatók testméretei (ülőmagasság= fejtető-far-távolság, CRL). A testméretek alapján állapítjuk meg a terhesség korát. Amennyiben ez egybeesik a vérzéskimaradásból számított terhességi idővel, úgy a szülés várható időpontja (ún. terminus) az utolsó rendes menstruáció első napjától számított 40. hét végére tehető. Ha a magzat nagysága a számított időtől jelentősen (több, mint egy héttel) eltér, a szülés várható időpontját az ultrahangvizsgálat alapján módosítjuk (ún. ultrahangterminus). Ezen vizsgálat során mérjük meg a magzati tarkótáji bőrredő vastagságát is („NT”), melynek célja magzati kromoszóma-rendellenességek (elsősorban a Down kór) korai kiszűrése. Ez a vizsgálat az Ún. „kombinált teszt” része.

II. szűrés: Időpontja a terhesség betöltött 18-20. hete. Ezen időponttól kezdve a szűrések hasi vizsgálófejjel történnek, de néha a belső méhszájhoz közeli részek vizsgálata hüvelyi vizsgálatot is szükségessé tehet. Ez a szűrővizsgálat a normális fejlődés ellenőrzése szempontjából az egyik legfontosabb vizsgálat, mert a magzati szervek kialakulása ekkorra már nagyrészt befejeződik.

Az áttekintés során testtájanként vizsgáljuk a magzatot, meghatározzuk a lepény helyzetét, érettségét, a magzatvíz mennyiségét, a magzat aktuális elhelyezkedését. A magzat növekedésének, fejlődésének ellenőrzése a fej és a törzs átmérőinek (BPD, OFD, ) és kerületének (HC ill. AC), valamint a combcsont (FL), esetleg a felkarcsont (HL) méreteinek meghatározásával történik.

III. szűrés: Időpontja a terhesség 30-32. hete. Célja elsősorban a magzat fejlődésének ellenőrzése, és a késői magzati korban felismerhető fejlődési rendellenességek kiszűrése.

IV. szűrés: Időpontja a 37-38. hét. Elsősorban a közeledő szülés számára szolgáltat hasznos információkat: a magzat méhen belüli elhelyezkedése, mérete, születéskor várható súlya stb.

Színkódolt Doppler-áramlásvizsgálat (flowmetria): A terhes méhet ellátó anyai, illetve bizonyos magzati erek véráramlásának vizsgálata. A vizsgálat bármely terhességi korban indokolt lehet. Célja a magzat méhen belüli állapotának, illetve a méhlepény működésének megítélése.

Magzati echocardiographia: A magzati szív részletes, speciális ismereteket, szakmai felkészültséget és megfelelő készüléket igénylő ultrahangvizsgálata. A szűrővizsgálatot a Maternity Klinikán gondozott minden várandós édesanyának felajánljuk. Javasolt időpontja 22-23. hét.

X