Scroll Top

Mit kell tudni a szülészeti ultrahang vizsgálatokról?

A szülészeti ultrahang vizsgálatokról

dr-belics-zoran

Dr. Belics Zorán PhD

Szülész-nőgyógyász szakorvos, szakmai vezető, ultrahang specialista

A szülészeti-nőgyógyászati ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik leggyakrabban használt vizsgálóeljárás, amely a várandós nők gondozásában és a nőgyógyászati kórképek kivizsgálásában és kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszik. Az un. nem invazív vizsgáló eljárása – mai tudásunk szerint – sem anyai, sem magzati ártalmat nem okoz.

Az ultrahangvizsgálatok szülészeti-nőgyógyászati gyakorlatba történő bevezetése óta a technika robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, ennek köszönhetően a vizsgálatot végző szakemberek az esetek többségében képesek idejekorán kiszűrni a kóros eltéréseket, illetve az arra utaló „finom” jeleket. Fontos kiemelni, hogy az ultrahangvizsgálatnak vannak objektív és szubjektív korlátai, ezért még a legmodernebb ultrahang-készülékekkel vizsgálva, a legjobban képzett szakemberek által, a leggondosabban végzett vizsgálatok mellett sem lehet 100 %-ban kiszűrni az összes fejlődési rendellenességet. Ezt a tényt a nemzetközi többközpontú vizsgálatok is igazolták.

A szülészeti ultrahangvizsgálatok végzése terén egyes országokban eltérő gyakorlat terjedt el,  van ahol csak egy, van ahol kettő, másutt három, vagy négy rutin ultrahang-szűrővizsgálatot javasolnak a várandósság során.

Hazánkban a szülészeti és nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok a Magyar Szülészeti- Nőgyógyászati Ultrahang Társaság (MSZNUT) irányelve alapján történnek. A MSZNUT kezdettől fogva az I. trimeszteri (11-13. hét+6. nap), a II. és a III. trimeszteri (18-22. és 30-32. hét) és a terminus körüli (38. hét) során elvégzett ultrahang-szűrővizsgálatot javasolta. A 26/2014 EMMI rendelet I.- II.- III trimeszteri ultrahangvizsgálatot ír elő, a hazai gyakorlat ennek megfelelő.

A várandósság alatt a szűrővizsgálatok mellett a gyakorlatban máskor is történik ultrahangvizsgálat, akár a várandósság megállapítása céljából, vagy a későbbiek folyamán, amikor az adott helyzet, helyi protokoll függvényében történhetnek kiegészítő vizsgálatok. Ennek értelmében a koraterhességi diagnosztikus ultrahangvizsgálat a várandósság és a korai kóros állapotok kimutatására szolgál, amelyet szülész-nőgyógyász szakorvos (vagy szakorvosi felügyelettel rezidens is) és szonográfus elvégezhet. A 26/2014 EMMI rendelet értelmében, de a valóságban is a várandós gondozása, az ultrahang-szűrővizsgálat az élő méhen belüli embrió/magzat kimutatása után kezdődik. A terminus körüli (35. hét után) ultrahangvizsgálatokat pedig a magzati állapot, szülés körüli teendők pontosabb meghatározása céljából célszerű elvégezni.

A nemzetközi irodalomban a várandósság során alap (basic) ultrahang-szűrővizsgálatot és kiterjesztett (extended) ultrahangvizsgálatot különítenek el. Az érvényben lévő irányelv kimondja, hogy a hazai viszonyok tükrében, Magyarországon a várandósság során valamennyi várandósnál elvégzendő rutin ultrahang-szűrővizsgálat csak az alap (basic) ultrahang-szűrővizsgálat szintjén valósítható meg.

A kiterjesztett (extended) ultrahangvizsgálat nem rutin szűrővizsgálat, ezt speciális képzettségüket dokumentummal igazolni tudó, nagytapasztalatú vizsgálók által elvégezhető vizsgálat, s csak a II-III. szinten, a megyei kórházak, prenatalis diagnosztikai központok szintjén biztosítható.

A Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika Ultrahang Laboratóriuma az utóbbiak közé tarozik, a Klinikán dolgozó szakemberek szakmai tudása és tapasztalata, a Klinika gépparkja záloga a legmagasabb színvonalú, un. kiterjesztett ultrahangvizsgálatok végzésének.

Maternity terhességi ultrahang

A MSZNUT és a 26/2014 EMMI rendelet értelmében a várandóság alatt a következő ultrahangvizsgálatok elvégzését javasoljuk:

“Nulladik” ultrahang-szűrővizsgálat

Valójában a legelső ultrahang-vizsgálat, amely a terhesség megállapítására szolgál. Csupán abban az esetben lehetünk biztosak, hogy valóban várandósak vagyunk, ha az elvégzett ultrahangvizsgálat azt igazolja.

Általában az utolsó menstruáció első napjától számított 5 hetes terhesség már észlelhető az ultrahangvizsgálat során. Ekkor a méh üregén belül petezsák(ok) látható, majd az 5. hét végére láthatóvá válik a szikhólyag és az embriócsomó. Szívműködést a 6. hét elejétől lehet kimutatni. Ezt az ultrahangvizsgálatot általában hüvelyi vizsgálófejjel végezzük.

I. trimeszteri ultrahang-szűrővizsgálat

A szűrővizsgálat célja a magzat(ok) életképességének, számának kimutatása, a magzat méretei alapján a pontos terhességi kor meghatározása. A vizsgálat lehetőséget nyújt egyes durva fejlődési és kromoszóma rendellenességek gyanújának korai felismerésére.

Ilyenkor mérjük a nyaki redő vastagságát, illetve módunkban áll vizsgálni egyéb fontos ultrahang-markereket is (Ductus venosus áramlás, orrcsont, csípőszög, stb.)

A vizsgálat javasolt időpontja 11-13. hét + 6 nap.

II. trimeszteri ultrahang-szűrővizsgálat

A szűrővizsgálat célja a magzat(ok) szívműködésének a kimutatása, a terhességi kor pontosítása (amennyiben ez az első trimeszteri szűrővizsgálat során nem történt meg), a magzat nagyságának, növekedésének ellenőrzése, az alapvető magzati anatómia ábrázolása, egyes magzati fejlődési rendellenességek felismerése,

a magzatvíz mennyiségének, a lepény szerkezetének, elhelyezkedésének a megítélése.

Bár számos fejlődési rendellenesség felismerhető, azonban a leggondosabb vizsgálat ellenére sem lehet valamennyit kimutatni, mert azok egy része a terhesség későbbi időszakában alakul ki.

A vizsgálat javasolt időpontja 18-22. hét.

III. ultrahang-szűrővizsgálat

A szűrővizsgálat célja a korábban ismertetett vizsgálatok alapján a magzat méretének, állapotának, a magzatvíz mennyiségének, a lepény helyzetének a megítélése, a magzat növekedési zavarainak (növekedési visszamaradás – restrikció, túlzott növekedés –  macrosomia), a harmadik trimeszterben felismerhető fejlődési rendellenességeknek a kiszűrése, a fokozott gondozást igénylő terhességek kiemelése.
A vizsgálat javasolt időpontja 30-32. hét.

Egyéb ultrahangvizsgálatok

A terhesség során valamennyi szűrővizsgálaton túl a panaszok, a klinikai tünetek, az egyéb terhességi vizsgálatok alapján indokolt, valamint a szűrővizsgálatok során kiemelt esetek további ultrahangvizsgálata javasolt.

Ilyen speciális vizsgálat például a magzati szív ultrahangvizsgálat és a terhességi keringés-vizsgálat (flowmetria).

MAGZATI ECHOCARDIOGRAPHIA

A magzati szív részletes, speciális ismereteket, szakmai felkészültséget és megfelelő készüléket igénylő ultrahangvizsgálata. A szűrővizsgálatot a Maternity Klinikán gondozott minden várandós édesanyának felajánljuk.

Javasolt időpontja 22-23. hét.

ÁRAMLÁSVIZSGÁLAT (FLOWMETRIA)

A vizsgálat célja a magzat méhen belüli állapotának, illetve a méhlepény működésének megítélése. A vizsgálat során egy adott magzati vagy anyai érszakaszon a véráramlást vizsgáljuk ún. Doppler készülékkel segítségével. Az adott érszakasz áramlásának sebességét regisztráljuk, értékeljük. Olyan esetekben javasolt, mikor felmerül a lepény elégtelen működésének gyanúja, pl. a magzat mérete jelentősen elmarad attól, amit a terhesség kora alapján várnánk, ezekben az esetekben a lepénykeringés rosszabbodása esetén a magzati vérkeringés jellegzetesen megváltozik. Ugyanakkor igaz, hogy a Doppler vizsgálat hasznos a magzati „jólét” ellenőrzésére is.

Maternity genetikai ultrahang

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X