Scroll Top

Meddig sportoljunk várandósan?

Meddig sportoljunk várandósan?

Maternity logó

Maternity Stúdió
Telefon: +36 1 213 4221
E-mail: studio@maternity.hu

Meddig sportolhatunk várandósság alatt?

Nagyon sok tényező befolyásolja azt, hogy egy kismama meddig mozoghat várandóssága alatt.

Fontos, hogy Mindennemű mozgást előzzön meg orvosi konzultáció és vizsgálat, mely során a szülészorvos eldönti, hogy engedélyezi-e a kismamának a testmozgást. Amennyiben valamilyen, a normálistól eltérő állapot áll fenn, úgy az orvos esetlegesen megtiltja a mozgást, és akár teljes ágynyugalmat rendelhet el. Ilyen esetben tilos a sportként végzett mozgás!

Amennyiben engedélyezett, úgy különbséget kell tennünk a három trimeszter között.

Általánosságban kijelenthető, hogy a várandósság teljes ideje alatt tilos minden ütközéssel, rázkódással, eséssel járó mozgásforma (pl.lovaglás).

Első trimeszter:

A betöltött 12. hétig nem javasolt sportolni, mert ilyenkor történik a beágyazódás és a magzat életfunkcióinak kialakulása, melyet bizonyos mozgásformák károsíthatnak. A szervezet a baba védelmében cselekszik, így nagyon sok várandós anya számol be extrém fáradtságról, és a korábban rendszeresen sportolók teljesítménye is csökken. Ezen felül az émelygés és rosszullét is nehezítik a mozgást, így minél több pihenés javasolt ebben az időszakban.

Második trimeszter:

Ilyenkor van a legtöbb energiája a kismamának, azonban csak óvatosan és fokozatosan szabad elkezdeni a mozgást! A várandósoknak szóló órák, mint a kismama torna vagy kismama jóga javasoltak leginkább, mert ezeket a terhesség folyamatát ismerő szakemberek vezetik, és panasz esetén a kismama segítségére tudnak lenni. Speciálisan a várandósságra kialakított gyakorlatokkal segítik az anyát, hogy a terhességgel járó panaszok csökkenjenek vagy ne is alakuljanak ki, továbbá segítenek testileg felkészülni a vajúdásra és a szülésre.

Az energiatöbblet ellenére nem javasolt várandósan futni és aerobik órán részt venni, ugyanis ezek a mozgásformák a gátizomzatot extrém mértékben veszik igénybe.

Biciklizni az egyensúlyvesztés és az esés veszélye miatt nem javasolt. Jó alternatíva a szobakerékpár, mely rögzített, ezáltal sokkal biztonságosabb, és egyéni erőnlét függvényében fokozható az ellenállás Ugyan a spinningnél is rögzített a kerékpár, de várandósan nagyon megterhelő ez a mozgásforma. Úszásnál fontos, hogy megbízható tisztaságú uszodát válasszunk, elkerülve ezzel az esetleges fertőzéseket. Nem várandósoknak szóló bármilyen csoportos óra csak akkor megengedett, ha az órát tartó szakembert tájékoztatjuk a várandósságról, és ennek megfelelően jelzi a kismama számára, ha valamelyik gyakorlatot ne vagy máshogy végezze.

Harmadik trimeszter:

A várandósság végéhez közeledve egyre inkább lelassul a kismama mind testileg, mind lelkileg. Ez az időszak sokkal inkább a szülésre való felkészülésről szóljon, melyben a relaxáció és a gátizom torna jelentős szerepet kap.

A várandós édesanyáknál egyéni különbségek vannak abban, hogy meddig érzi komfortosan magát a testmozgás végzéséhez. Mindig figyeljünk a testünk visszajelzéseire, a szervezet jelezni fog, hogy meddig vagyunk terhelhetőek, semmiképp se feszegessük határainkat.

Illésy Anna, gyógytornász

Maternity várandós torna

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X