Scroll Top

Komplex csecsemőkori mozgásfejlődési szűrővizsgálat és szülői tanácsadás

a komplex csecsemőkori mozgásfejlődési szűrővizsgálatról

Lovass Edit gyógytornász

Lovass Edit

Gyógytornász, TSMT terapeuta, Dévény szakgyógytornász

Maternity Stúdió
Telefon: +36 1 213 4221
E-mail: studio@maternity.hu

A mozgásfejlődés jelentősége

Gyermeklélektani kutatások bebizonyították, hogy az emberi fejlődés üteme az élet első éveiben a leggyorsabb. Ezen belül is kiemelkedő jelentősége van a nagymozgás fejlődésének. Egy év alatt egy újszülött a tudatos mozgásra képtelen állapotból egy önállóan ülő, álló, mászó és az esetek többségében járó gyermekké válik. Az első életévben a mozgások fejlődése, új mozgásformák megjelenése erőteljesen befolyásolja a csecsemő egyéb készségeinek és értelmének fejlődését. Ezért meghatározó jelentőségű, hogy egy csecsemő megszületésétől fogva megfelelő ritmusban és minőségben sajátítsa el a különböző testhelyzeteket, ill. helyváltoztató  mozgásokat. Mindehhez szüksége van egy ép mozgatórendszerre, mely magába foglalja a csont-ízület-izom-ínrendszert, megfelelő idegrendszeri érettségre és normál izomtónusra. Ha ebben a rendszerben bárhol elmaradás, hiányosság áll fenn, az azonnal megmutatkozik a csecsemő mozgásainak késésében, meglassúbbodásában vagy a mozgások minőségében jelentkező eltérésekben, torzulásokban.

Miért javasolt mozgásvizsgálatra hozni a babákat?

Az internet világában a mai szülőknek nem jelent nehézséget, hogy információkhoz jussanak csecsemőjük fejlődésével kapcsolatban, azonban ezek helyes értelmezése komoly nehézségekbe ütközhet. A szülők tüneteket észlelnek ugyan, de ezek hátterében számtalan ok állhat a banális, ártalmatlan okoktól a súlyos, figyelmeztető jelekig, melyek kiderítése korai fejlesztéssel foglalkozó szakember feladata. Például a pár hónapos korban oly gyakran előforduló ferde fejtartásnak, aszimmetriának számtalan kiváltó oka lehet: méhen belüli tartás maradványtünetétől kezdődően a súlyos tónuszavar első tünetéig. A korai komplex mozgásvizsgálat segít a háttérben álló okok kiderítésében, a csecsemő mozgásfejlődésében jelentkező kisebb eltérések korrigálásához szükséges otthoni gyakorlatok elsajátításában és az esetleges rendellenességek időben történő felismerésében. Különösen elsőszülöttek esetében érdemes mozgásvizsgálatra, szűrésre elhozni a babákat akkor is, ha nincs semmi figyelmeztető jel, hiszen a szabályos mozgásfejlődés állomásainak ismerete, a helyes hordozási-tartási technikák tudása és az egymásnak ellentmondó információknak tisztázása nagy segítséget jelenthet a szülők számára.

Egészséges mozgásfejlődésű gyermek esetében a szűrést az első életévben kétszer érdemes elvégezni: 3 és 9 hónapos kor körül. Tünetek észlelése esetén életkortól függetlenül indokolt bejelentkezni vizsgálatra.

Mi történik egy mozgásvizsgálat során?

Néhány lényeges, az újszülött fejlődését befolyásoló adat felvétele után kezdődik a fizikális vizsgálat, mely magába foglalja:

  • gyermek izom,-ín és kötőszövetrendszerének megfigyelését és vizsgálatát (behúzódások, beszűkült ízületi mozgás terjedelmek, “letapadások”, ránc és redőaszimmetriák)
  • izomzat tónusának vizsgálatát (mind a feszesebb, mind a lazább izomzattónus izomerő csökkenéssel jár)
  • elemi mozgásminták  és csecsemőreflexek vizsgálatát
  • egyensúlyi -, és koordinációs készségek vizsgálatát
  • csecsemő aktív mozgásfejlettségének felmérését (életkorának megfelelő hely-, és helyzetváltoztatások és pozíciók)
  • csecsemő komplex fejlettségének megítélését (figyelme, játéktevékenysége, szociális érettsége révén)

Mindezek után kialakul egy kép a csecsemő fejlettségéről, az esetleges elmaradások vagy minőségi eltérések okairól és mindezek függvényében az esetleges teendőkről.

Megbeszéljük:

– mik a mozgásfejlődés fontos és meghatározó állomásai és mely időintervallumban kell ezeknek megjelennie, ill. stabil tudássá válnia

– praktikus otthoni tanácsokat kapnak a szülők, melyek elősegíthetik gyermekük mozgásfejlődést, ill. gyógyír lehet az esetleg felfedezett minimál problémákra (hordozási technikák, hason fektetési szabályok, egyszerű, a szülők által is végezhető tornagyakorlatok)

– szükség esetén fejlesztési módszereket javasolok, ill. segítséget nyújtok a szülőknek a különböző módszerek közti eligazodáshoz.

A vizsgálat és tanácsadás időtartama: 60 perc.

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X