Scroll Top

A csecsemő táplálása, folyadékigénye kánikulában

A Csecsemő táplálása, folyadékigénye kánikulában

Szöllősi Katalin Maternity

Szöllősi Katalin

Védőnő, szülésznő
Értékesítési menedzser

Nyakunkon a kánikula időszaka, így szeretnénk összefoglalni a legfontosabb szabályokat a nyári folyadékpótlásról és a kiszáradás megelőzéséről.

Szükséges 6 hónapos kor alatt anyatej (tápszer) mellett egyéb folyadékot adni a csecsemőnek?

6 hónapos kor alatt a legideálisabb folyadék maga az anyatej, mely kielégíti a csecsemők folyadék és tápanyag igényét egyaránt. Anyatej hiányában tápszert adunk, melynek mennyisége mindig a csecsemő egészséges testsúlyfejlődéséhez igazított.

Nyári nagy kánikulában sem szükséges egyéb folyadékkal pótolnunk a megnövekedett folyadékigényt. Ezekben a hónapokban gyakoribb szoptatás javasolt, az egyik mell után felkínálhatjuk a másik mellett, hogy ismét a hígabb, elsőtejből szophasson a baba, továbbá fokozott folyadékbevitel (lehetőleg víz) tanácsos magának az édesanyának.

Tápszeres csecsemőnél a kiszámított tápszer adag egyaránt fedezi a folyadék és kalória igényt, így alapvetően nincs szükség folyadékpótlásra. Fontos, hogy semmiképp se változtassuk meg a tápszer előírt összetételét, ne higítsuk azt!

Esetleg nagyon ritkán, extrém melegben, a csecsemő jelzéseit figyelve kínálhatunk fel igény szerint felforralt, majd visszahűtött vizet két etetés között, azonban erre döntően nincs szükség.

Mit adjunk egy 6 hónapnál idősebb csecsemőnek?

Ekkor az anyatej (vagy tápszer) mellett kiegészítő folyadékként elsősorban felforralt, majd visszahűtött vizet, esetleg babavizet adhatunk. Ha a hozzátáplálást már elkezdtük, akkor cukrozatlan, koffeinmentes teával, vagy vízzel higított gyümölcslevekkel is próbálkozhatunk. Ezek kapcsán azonban fontos megemlíteni, hogy sem a szénsavas, sem a cukrozott italok

(ide tartoznak a boltban kapható gyümölcslevek, szörpök is) nem javasoltak. A gyümölcsleveket mindig otthon, a gyümölcs levének kifacsarásával készítsük. Először választandó lehet az alma és a barack, majd kipróbálhatjuk a cseresznyét, meggyet, szilvát.

Mire figyeljünk kánikulában? Mik a kiszáradás jelei?

Fontos, hogy a legnagyobb melegben ne vigyük sétálni a csecsemőt, kerüljük a közvetlen napfényt, főként 11 és 15 óra közti időszakban. Ügyeljünk rá, hogy ne öltöztessük túl, mindig fedje kisbabánk fejét világos színű kiskalap, továbbá bőrpróbát követően használjunk magas, legalább 50 faktoros napvédő krémet. Soha ne hagyjuk a kisbabát az autóban egyedül! A kiszáradás súlyos, életet veszélyeztető állapothoz vezethet. Tünetei közé tartozik a körülárkolt szemek, sápadt arc, beesett kutacs a fejtetőn, taplószáraz nyelv, cserepes ajkak, nedves pelenkák számának csökkenése, koncentrált, sötétsárga színű vizelet, bágyadtság. Vegyük észre ezeket a jeleket és bármely tünet esetén kezdjük el a folyadékpótlást, amennyiben nehezen fogadja el, azonnal forduljunk orvoshoz!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X