Miért érdemes felkészülni a szoptatásra?

A szoptatás világnapja (augusztus 1.) alkalmából szeretnénk segítséget nyújtani a szoptatásra készülő édesanyáknak.

Haászné Lovász Nóra IBCLC laktációs szaktanácsadó cikkét két részletben adjuk közre. Első rész.

Az anyatej a legideálisabb táplálék a csecsemő számára. Könnyen emészthető, minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a babának szüksége van. Magas az élő immunanyag tartalma, ezért az anyatejjel táplált babák sokkal ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben. Az anyatejes táplálás csökkenti a későbbi gyermekkorban és a felnőttkorban kialakuló bizonyos betegségek esélyét. A szoptatás nemcsak segíti a megfelelő állkapocs és fogazat kialakulását, ezen keresztül a beszéd fejlődését, de lelki táplálék is: biztosítja a rendszeres, intim kapcsolatot az anya és gyermeke között, ezáltal segíti a kötődést.

A szoptatás a világ egyik legtermészetesebb dolga, ennek ellenére előfordulhatnak kezdeti nehézségek az újdonsült baba-mama páros életében. Az anyatej már a várandósság 16. hetétől termelődik és a megszületés után azonnal rendelkezésre is áll, először előtej formájában. A baba szopóreflexe is már a magzati fejlődés során kialakul.

Az újszülöttek a szülés utáni első két órában igen aktívak és éberek, nagyon fontos, hogy a szülés/születés módjától függetlenül a baba mielőbb testkontaktusba kerülhessen az anyukával és ha szeretne, már ekkor szophasson. Ha ez valamiért elmarad és az anya és újszülött nincsenek együtt, akkor fontos mielőbb elkezdeni a fejést.

Minden először szülő nőnek szüksége lehet hasznos információkra a baba mellre helyezésével és a hatékony tejátvitel jeleivel kapcsolatban, emiatt érdemes előre tájékozódni és olvasni a szoptatásról. Megfelelő információk birtokában sok nehézséget és felesleges aggodalmat előzhetünk meg.

Ahhoz, hogy a baba számára elég tej termelődjön az igény szerinti szoptatás javasolt.

Második rész.

Kedves Pácienseink!

Pácienseink részére a Maternity Magánklinikán 2020.05.11-től az alábbiak szerint kezdetét veszi a koronavírus tesztek elvégzése.

Elektív (előre egyeztetett időpontban végzett) fekvőbeteg beavatkozásokra érkező pácienseinknek, valamint szülésre érkező pácienseinknek és (a velük klinikán tartózkodó) egy fő hozzátartozójuknak COVID teszt elvégzése kötelező.

A részletekért tájékoztató az alábbi linken található, vagy  keresse kolléganőinket a +36 1 213 4222 és a +36 1 213 4220 telefonszámokon.

Köszönjük együttműködésüket! Vigyázzunk egymásra!

X