Scroll Top

Karácsony kisgyermekkel

KArácsony kisgyermekkel

Szöllősi Katalin Maternity

SZÖLLŐSI KATALIN

Védőnő, szülésznő
Értékesítési menedzser

Karácsonykor végre minden lelassul, az egész család együtt van, és csak egymásra figyelünk. Az ünnepet a gyermekek éppúgy várják, mint a felnőttek, hiszen végre nagyokat pihenhetünk, és persze az ajándékozás sem marad el.

Ahhoz, hogy örömteli karácsony legyen egy kisgyermekes családban, néhány előkészületet érdemes megtenni és egy-két dologra figyelmet fordítani. A következőkben pár hasznos tippet szeretnénk megosztani olvasóinkkal.

Amikor még pici a baba

xmasbaby

Annak ellenére, hogy a karácsony általában a nagy rokonlátogatások időszaka, amennyiben pár hónapos még csupán a baba, sőt netán most született, érdemes ezt az első karácsonyt inkább szűkebb körben ünnepelni. A téli időszak rendszerint a légúti megbetegedések időszaka, így habár a rokonok nagy örömmel látogatnák, ölbe vennék, babusgatnák gyermekünket, megkérhetjük a tágabb családot, a barátokat, hogy a látogatásukat kicsit későbbre, inkább karácsony utánra időzítsék, így a látogatókat időben elosztva tudjuk fogadni. Családtagjainkat kérjük meg, hogy csak akkor jöjjenek hozzánk, ha teljesen egészségesnek érzik magukat. Mielőtt a babát karba veszik, mossanak kezet, a hölgyek fogják össze hajukat. Amennyiben megnyugtató a szülők számára, a most született babánál nyugodtan kérjék meg a családot, hogy viseljenek szájmaszkot a látogatás idejére. Rengeteg idő és lehetőség lesz még gondtalanul együtt lenni a családdal;

a baba első néhány hónapjában így ez a pár apró elővigyázatosság a szülők nyugalma érdekében is nagyon fontos, és a család is rendszerint megértéssel fogadja.

Amikor már nagyobbacska a gyermek

Lehetőség a tanulásra

A karácsony tökéletes alkalom a tanulásra egy gyermek számára. A családi hagyományokba az ünnepek révén a gyermekek évről évre bevezetődnek. Az ünnepi időszak kiváló lehetőség karácsonyi dalok, versek tanulására, közös főzésre, sütésre, a ház díszítésére. A gyermekek megtanulhatják, hogyan kell szépen asztalt teríteni, hogyan kell viselkedni egy közös, ünnepi vacsoránál. Ha már nagyobbak, segíthetnek a karácsonyfa díszítésében, az ajándékok csomagolásában. A karácsony nagyon fontos tanulási alkalom. Nem is gondolnánk, de a vendégvárás, az ajándékozás, a társaságban történő viselkedés íratlan szabályait ekkor megfigyelheti és elsajátíthatja a gyermek.

Mese, mese, mese

Az otthon töltött idő lehetőséget ad arra, hogy több mesét olvassunk a gyermekeknek. Vegyünk elő egy karácsonyi történetekről szóló mesekönyvet, és olvassuk együtt. A gyermekek kreativitása, képzelőereje óvodáskorban kimagasló, így nagyon élvezik a karácsonyi varázslatos meséket, történeteket. A mese fejlesztő erejét számos tanulmány és a tapasztalat is megerősítette. A felolvasott mese erősíti a gyermekkel a személyes kapcsolatot, fejleszti a szókincset, gazdagítja a képzelőerőt, morális értékeket tanít közvetett módon, hiszen a jó mindig elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig a büntetését. Természetesen nem tiltólistás a mesefilm sem, azonban ha a mesélés a mindennapok része, akkor ezt karácsonykor se szüneteltessük. Ha esetleg nem

lenne napi rutin, akkor ez az időszak a legjobb lehetőség ennek kialakításához.

Mi lesz a napirenddel?

A gyereknek nem kell óvodába, iskolába mennie, így könnyen elcsúszhat a napi rutin a karácsonyi időszakban. Nyugodtan elengedhetjük magunkat kicsit, egy heti szünet nem fogja végleg elrontani a jól működő napirendet. Karácsonykor megengedhetjük, hogy kicsit később feküdjön le a gyermek este, és később is keljen (hiszen felnőttként mi is ezt tesszük), de pár napirendi pontot megtarthatunk a normál rutinból. Ha kisebb gyermekeknél a séta, a közös reggeli, a meseolvasás például mindennapos program volt, akkor azt folytassuk karácsonykor is, mivel ez keretet ad a napnak, és megtartja biztonságérzetét akkor is, ha több, rég látott rokon vagy a gyermek számára ismeretlen látogató is érkezik. Figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl a gyermekeket az új ingerekkel. Új látogatók esetében meséljünk az illetőkről a gyermeknek az érkezésük előtt, hogy fel tudjon készülni, majd a látogatás után is beszélgessünk az élményekről.

Ajándékozás

Néha bizony nehéz megállni – főként a nagyszülőknek –, hogy ne halmozzák el a gyermekeket ajándékokkal. Szülőként határozzuk meg bátran, hogy milyen ajándékokat várnánk szívesen, vagy mire lenne szüksége a gyermeknek. Például nem biztos, hogy a leghangosabb játék a szülők kedvencévé válik, ezzel szemben egy életkornak megfelelő, akár fejlesztőjáték egyaránt örömet okozhat a szülőnek és a gyermeknek. Tudjuk, hogy jobb adni, mint kapni, tehát ne vegyük el a rokonoktól a szabad ajándékozás örömét sem. Mint mindig, a mértékletesség itt is fontos, a kevesebb, de személyre szóló ajándék mindig intimebb és meghittebb élményt nyújt ajándékozónak és ajándékozottnak egyaránt. És a kisgyermekes családnál ez bizony nevelő célzatú is.

Örömteli és békés készülődést kívánunk a család apraja-nagyjának!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X