Scroll Top

Mit is értünk háborítatlan szülés alatt?

Dr. Szuromi András Maternity szülész-nőgyógyász

Dr. Szuromi András

Szülész-nőgyógyász szakorvos

Sokan úgy gondolják, a háborítatlan szülés az otthon szüléssel egyenlő, pedig erről szó sincsen, sőt: valójában kórházi körülményekre értendő a kifejezés.

A fogalom meghatározása Frederic Leboyer nevéhez fűződik. E szerint a szülést követően a babát az anya hasára tesszük és várunk a köldökzsinór elvágásával, míg a pulzáció meg nem szűnik. Nem fürdetjük meg az újszülöttet, hiszen az értékes magzatmáz védelmezi a kisbaba bőrét és fontos szerepet tölt be az úgynevezett primer bőrkolonizációban is. Mindig figyelünk az újszülött gyengéd érintésére, ez kiemelt jelentőséggel bír. A szülés alatt nem alkalmazunk rutinszerű gátmetszést, nem kötünk be fájáserősítő infúziót, hanem türelemmel, gátvédelemben vezetjük a szülést. Próbálunk csendes, meleg, lehetőleg nem túl világos, kicsit „anyaméhszerű” miliőt teremteni az újszülött érkezéséhez.

Úgy tapasztalom, a szülészeti gyakorlatba túlságosan beépült a rutinszerű gátmetszés és az oxytocinos fájáserősítés, a szülés túlzott „siettetése”. Érdemes figyelembe venni, hogy nincsen két egyforma ember, így két egyforma kismama és szülés sem: nem kell mindenkinek ugyanolyan ütemben világra hozni a gyermekét, ameddig az anya és a baba is jól vannak, nincs miért beavatkozni a szülés folyamatába, a „gátvédelem” szó pedig

tulajdonképpen ebben a helyzetben a türelem szinonimája.

Türelem az anyuka, az orvos és a szülésznő részéről: ha hagyjuk a saját ütemében születni, akkor van rá esély, hogy kíméletesen, centiről centire a baba feje tágítsa ki lassan a gátat, így elkerülhetjük a – sokszor igencsak durva – gátmetszést.

Az oxytocinos fájáserősítésnek fontos szerepe van, ha a szülés nem halad a megfelelő tempóban, de mindez nagyon szubjektív. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyéni sajátosságokat, gyakran az is elég az összehúzódások beindulásához, ha változtatunk a testhelyzeten, ha hagyjuk, hogy a kismama egyen vagy igyon valamit, esetleg elmenjen zuhanyozni.

Egyre több tudományos cikk tér ki a szülés alatt alkalmazott túlzott mennyiségű oxytocin káros hatásaira, melyek összefüggésben állhatnak a gyermekkorban jelentkező hormonproblémákkal, okozhatnak emésztési zavarokat vagy lány gyermekeknél a petefészekre is káros hatást gyakorolhatnak.

Klinikánkon természetesen kiemelten figyelünk az egyéni igényekre és a kismamák, kisbabák egészsége és biztonsága számunkra az első.

A mai felgyorsult, rohanó világban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a jelen pillanatairól és mindig a következő feladatra koncentrálunk. Gyakran hatja át ez a sietség a szülőszobát is: az anyuka – érthető okokból – szeretne minél előbb „túlesni” a fájdalmakon, az apuka közben lezavar pár tárgyalást, az orvos már menne tovább a rendelésére, pedig

az „itt és most” élményt a szülőszobán kell és lehet igazán megélni.

Úgy gondolom, hogy aki „fejben” nem érkezik meg a szülőszobára, annak sokkal küzdelmesebb lesz a szülés, viszont ha megvan a megfelelő ritmus, a meghitt hangulat, a belső béke, akkor ez az élmény lesz a világon a legcsodálatosabb dolog – szülőknek és babáknak, orvosoknak és szülésznőknek egyaránt.

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X