Scroll Top

Gyermekágyi higiénia

GYERMEKÁGYI HIGIÉNIA

A gyermekágyas időszaknak a szülést követő 6 hetet nevezzük. Ez idő alatt gyermekágyi váladékozás (lochia) jelentkezik függetlenül attól, hogy a szülés császármetszéssel vagy hüvelyi úton történt. Bár meg kell jegyeznem, hogy császármetszés után a vérzés mennyisége kevesebb szokott lenni. A lochia minősége és mennyisége változó. Közvetlen szülés után még sötétvörös, egy menstruációs vérzésnek megfelelő. A 2.-3. napban még véres-savós, de mennyisége jelentősen csökken. A 2. héttől a lochia barnássá válik majd a 3. héttől sárgásfehér lesz. A 6. héttől a gyermekágyi váladékozás megszűnik.

A hüvely és gát jó vérellátásának köszönhetően gyorsan gyógyul, de hogy elősegítsük a gyógyulást és elkerüljük az esetleges fertőzést, elengedhetetlen a megfelelő higiénia.

Nagyon fontos a gyakori, lehetőleg fertőtlenítős kézmosás.

Újszülött ellátás előtt mindig mossunk kezet. Természetesen fertőtlenítő kézmosásra van szükség WC használat, betétcsere előtt és után, valamint mielőtt szoptatunk, illetve mielőtt a mellünkhöz érünk. A mellbimbón a szoptatás következtében lehetnek mikro sérülések melyen keresztül korokozók juthatnak be, ha nem figyelünk oda a kézmosásra. Így csökkenthetjük az emlőgyulladás esélyét.

A napi szokásos zuhanyozások mellett lehetőleg minden vizeletürítést követően mossuk meg a gáttájékot. Székletürítést követően erre feltétlenül szükség van! Intim törlőkendők nem helyettesítik a megfelelő tisztálkodást. Kényelmes, lehetőleg pamut fehérneműt viseljünk, a betétet minimum 2 óránként cseréljük akkor is, ha még nem telt meg. A gátmetszés hegét sem kenni, sem porozni nem szabad, csak tisztán tartani. A gát gyógyulását elősegíti, ha szellőztetjük kicsit. Naponta többször, amikor csak lehetőségünk van rá, feküdjünk hanyatt és helyezzük a betétet a gát alá, de ne legyen rajtunk fehérnemű és így pihenjünk egy rövid időt.

Maternity szülés utáni regeneráló torna

A császármetszés hegét áztatni nem szabad, a kötést cserélni nem kell.

Gyermekágyban ülőfürdőt venni nem szabad. Zuhanyozáskor folpack fóliát és egy törölközőt tekerjen körbe a derekán és kicsit előre dőlve óvatosan mosakodjon meg felülről, majd a törölközőt levéve alulról is meg tud mosakodni. Így nem lesz vizes a kötés. A varratszedésig kell ilyen körültekintően eljárni, illetve ha nincs kiszedendő varrat (ezt a kezelőorvosa el fogja mondani) akkor 5 napig. Az 5. napon zuhanyozzon rendesen, vegye le az elázott kötést és a továbbiakban csak tartsa szárazon a műtéti területet. Kötést már nem kell rátenni. Amennyiben a műtéti területet vörösnek, duzzadtnak látja, váladékozik a seb vagy bővebb darabos vérzést tapasztal, illetve láz jelentkezik akkor feltétlen keresse fel klinikánkat!

Kérdések, panaszok esetén klinikánk a nap 24 órájában rendelkezésére áll.

Maternity Kórház
Telefon: +36 1 213 4220

Maternity  Ügyelet:
(hétköznap 16:00 – 07:00, hétvégén és ünnepnapokon 0-24)
Telefon: +36 30 570 0445 (Szülésznői mobil)

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X