Scroll Top

Anyakönyvi ügyintézés

Anyakönyvi ügyintézés a maternity magánklinikán

Sárosi Judit Maternity

Sárosi Judit

Anyakönyvi ügyintéző

sarosi.judit@maternity.hu

Az anyakönyvezéshez szükséges iratok
  • mindkét szülő fényképes igazolványa (személyi igazolvány vagy útlevél, vagy jogosítvány)
  • lakcímkártya
  • apaságot igazoló okirat: házassági anyakönyvi kivonat vagy apasági nyilatkozat, vagy asszisztált reprodukciós eljárás esetén orvosi igazolás.

Magyar állampolgár külföldön kötött házasságát a gyermek anyakönyvezését megelőzően honosítani kell, vagyis regisztráltatni kell a magyarországi nyilvántartásban is. Érdemes a külföldi házasságkötés után azonnal elkezdeni az ügyintézést, mert gyakran hosszú hónapokat vesz igénybe.

A párokat már a szerződéskötés alkalmával tájékoztatjuk arról, hogy milyen iratokat, igazolásokat kell magukkal hozniuk az újszülött anyakönyvezéséhez.

Az ittlét során, a baba megszületése után minden, személyes iratokhoz szükséges adatot egyeztetek a szülőkkel: név, születési idő és lakhely. Ezt követően kitöltöm a hivatalos papírokat, az anyakönyvi és a lakcímbejelentőt. A személyes okmányokról fénymásolat készül, amiket a kitöltött dokumentumokkal együtt visszaviszek a szobába, ahol közösen ellenőrizzük, hogy minden adat helyes-e. Ezután már csak egy aláírás szükséges, hogy a papírokat eljuttassam az önkormányzathoz.

Amint a lakcímkártya és a születési anyakönyvi kivonat elkészült, átveszem őket, és a megbeszélteknek megfelelően vagy értesítem a családot, hogy az iratok személyesen átvehetők a klinikán, vagy elküldöm postán. Ezzel együtt, segítségképpen, a szülőket írásban tájékoztatjuk a különféle anyasági juttatásokról és ezek igénylési módjáról. Tehát a klinika igyekszik teljeskörűen tájékoztatni a pácienseket, hogy minél könnyebbé tegye számukra ezt az időszakot.

/Személyi igazolványt nem lehet igényelni papír alapon, csak ha elektronikusan történik az újszülött anyakönyvezése.
Ennek bevezetéséről még nem kaptunk tájékoztatást. És addig az okmányhivatalban intézhető./

A tajkártya, az adókártya postai úton érkezik majd a családokhoz.

Tudnivalók a névválasztásról

Magyar állampolgár szülő(k) esetén az újszülött csak olyan utónevet kaphat, ami az MTA Nyelvtudományi Intézet által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzékében szerepel (www.nytud.hu). Amennyiben itt nem találnak megfelelő nevet, vagy a kívánt név nem található meg ebben a jegyzékben, a Magyarországon bejegyzett kisebbségek névlistájából is lehet választani. Ezek a névjegyzékek az adott országos kisebbségi önkormányzat honlapján megtalálhatók.

Ezek a névjegyzékek az alábbi linkeken elérhetőek:

Ha ezekben a listákban sem található meg a választott név, érdemes megkeresni az országos kisebbségi önkormányzatokat, mert abban az esetben, ha a név ugyan hiányzik a listáról, de az anyaországban anyakönyvezhető, akkor erről ki tudnak adni igazolást, és a nevet anyakönyvezni fogják. A kisebbségi önkormányzati listákról vagy a kisebbségi önkormányzatok által kiadott igazolásokkal választott név esetén származási kötődést nem írnak elő, nem kell igazolni, hogy a gyermeknek, családnak az adott kisebbséghez tartozó felmenői vannak.

Célszerű mindennek szülés előtt utánajárni, hogy az anyakönyvezési eljárás gördülékenyen történhessen.

Kérdések esetén Sárosi Judittól kérhetnek segítséget a sarosi.judit@maternity.hu címen.

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X