Scroll Top

Meddig dolgozzunk várandósan?

Meddig dolgozzunk várandósan?

 

Dr. Csatlós Éva Maternity szülész-nőgyógyász

Dr. Csatlós Éva

Szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvos

A várandósság élettani folyamat, azonban a fokozott terhelés miatt több dologra szükséges odafigyelni, mint a megfelelő táplálkozás, a megfelelő életvitel, a fizikai terhelés, a munka- és életkörülmények.

A várandóst munkajogi védelem illeti meg.

A munkáltatót javasolt tájékoztatni a terhességről. A könnyebb munka ( pl irodai tevékenység ) addig végezhető , ameddig nem okoz gondot. Nehéz fizikai munka, veszélyes anyagokkal vagy ionizáló sugárzással történő munkavégzés esetén a munkáltató feladata a terhest kevésbé megterhelő munkakörbe helyezni, de a munkavégzés helye csak a kismama beleegyezésével változtatható meg. A várandós édesanya akkor is jogosult az alapbérére, ha a munkáltató nem tud más pozíciót ajánlani.

A munkáltató kötelessége a kötelező vizsgálatokra elengedni a várandóst. Lombikprogramban való részvétel esetén mind az anyát, mind az apát megilleti a távollét joga és erre az időszakra

mindkettőjük jogosult a távolléti díjra. A programban való részvétel idején, de a bejelentéstől számított maximum 6 hónap időtartamban az édesanya felmondási védelem alatt áll.

Bizonyos alapbetegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség, vesebetegség..stb.) esetén javasolt a kímélő életmód folytatása, ami megalapozza a várandós édesanya táppénzre vételét.

A lakhelytől nagyon messze levő munkahelyre való bejárás is igen fáradtságos lehet. A súlyos pszichés megterheléssel járó munkavégzés vetélést, bizonyos esetekben koraszülést okozhat.

A várandós munkavégzését, időtartamát célszerű minden esetben egyedileg elbírálni, a várandós terhelhetőségének, egészségi állapotának, az előző terhességek kimenetelének,  a munka jellegének, a bejárás hosszának függvényében . A kismama addig dolgozzon, ameddig biztonságosan, kiegyensúlyozott tudja a feladatát ellátni . Szükség esetén a szakorvos javaslatára a háziorvos veszi táppénzre az édesanyát.

Az utolsó 4-6 hét alatt célszerű otthon maradni,

már csak az egyre gyakoribbá vált vizsgálatok miatt is. Erre a szülési szabadság ad lehetőséget, amely a szülés várható időpontja előtt 28 napon belül bármikor megkezdhető.

Fontos az is, hogy hagyjunk elég időt az új életformára való átállásra, a munkahelyi feladatok lezárására, az újszülött fogadásához szükséges körülmények megteremtésére. Ez nagyban segíti a szülés utáni életforma zökkenőmentesebb megélését.

Maternity várandósgondozási csomag

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X