Amit a terhesség jeleiről tudni kell

Amit a terhesség jeleiről tudni kell – gyanú-, valószínűségi és biztos jelek

Aligha hasonlítható bármi ahhoz az izgalomhoz, amikor a kimaradt menstruáció miatt felmerül a várandósság lehetősége, melyet a pozitív teszt után elvégzett ultrahangvizsgálat tesz biztossá, a terhesség gyanújelei azonban már korábban megjelenhetnek.

A terhesség gyanújelei

Vannak olyan – a szervezet egészét érintő – változások, nem specifikus tünetek, melyek várandósságot sejtetnek. Ilyen gyanújel például a közérzet megváltozása, az émelygés, hányinger, reggeli rosszullétek és hányás. Sokszor előfordul, hogy a várandós megkíván bizonyos ételeket, italokat, melyeket korábban nem szeretett, míg más dolgok undort váltanak ki belőle. A gyermeket váró nők különösen érzékennyé válhatnak bizonyos ízekre, szagokra.

A terhesség valószínűségi jelei

Ezek a tünetek még nem adnak biztos diagnózist a várandósságot illetően, hátterükben a nő szervezetét érintő változások, a nemi szervek, emlők növekedése, fokozott vérellátása áll. A legismertebb valószínűségi jel a havivérzés elmaradása. A szeméremtest vérteltté, sötétebbé válik, a hüvelyfalak megduzzadnak, bővebb lesz a hüvelyváladék, savas kémhatása fokozódik. A vizsgálat során további valószínűségi jelekkel találkozhat a szülész-nőgyógyász, ilyen a méhnyak és a méhtest határának felpuhulása, a nyákcsatorna tágulása. Míg egy nem terhes nő méhe körte alakú, a várandósság 12. hetében a méh csaknem szabályos gömb alakot vesz fel, majd a 16-18. héttől kezdődően oválissá válik. A mellbimbó és annak udvara pigmentáltabb lesz, újabb tejmirigyek jelennek meg körülötte.

A terhességi tesztek a várandósság alatt termelődő hormon, a hCG meghatározásán alapulnak, ám fontos megjegyezni, hogy ezek a méhen kívüli terhesség esetén is pozitív eredményt jeleznek. Ha a teszt pozitív, mindenképpen keressünk fel egy szülész-nőgyógyászt.

A terhesség biztos jelei

A várandósság biztos megállapításának feltétele a magzat és mellékrészeinek (magzatvíz, lepény, köldökzsinór), életműködésének észlelése, kimutatása. A 4-5. héttől ultrahangvizsgálattal felismerhető a petezsák, a 6. héttől kimutatható az embrió szívműködése, a 8. héttől pedig mozgása is észlelhető.

Kedves Pácienseink!

Pácienseink részére a Maternity Magánklinikán 2020.05.11-től az alábbiak szerint kezdetét veszi a koronavírus tesztek elvégzése.

A fekvőbeteg osztályunkra történő felvételt megelőző 48-72 órán belül koronavírus teszt elvégzése kötelező, a beavatkozásokat negatív eredmény esetén áll módunkban elvégezni.

Várandós pácienseink és a velük a klinikán tartózkodó egy fő hozzátartozó részére, az utolsó trimeszteri laborvizsgálatokkal együtt történik a koronavírus teszt elvégzése, melyet a 36. hét helyett a 37. héten végzünk.

A részletekért tájékoztató az alábbi linken található, vagy  keresse kolléganőinket a +36 1 213 4222 és a +36 1 213 4220 telefonszámokon.

Köszönjük együttműködésüket! Vigyázzunk egymásra!

X