Scroll Top

Milyen mozgásformák ajánlottak a várandósság idején és a szülést követően?

Milyen mozgásformák ajánlottak a várandósság idején és a szülést követően?

A gyermeket váró édesanyák a kiegyensúlyozott, egészséges várandósság és komplikációktól mentes szülés reményében nagyobb figyelmet szentelnek az egészségüknek. Ebbe beletartozik a rendszeres testmozgás is. A terhesség alatt és a szülést követő időszakban végzendő mozgásról azonban megoszlanak a vélemények a szakemberek körében is. A következő sorokban javaslatokat kínálunk az édesanyáknak arra, hogy milyen mozgásformák ajánlottak a szülés előtt és azt követően.

Sokan ilyenkor kezdenek el jógázni,

mely szintén számos jótékony hatással bír. A kismama jógán alkalmazott különböző légzéstechnikák segítenek lelassulni, befelé figyelni, mely szintén nagy segítség az összehúzódásokkor jelentkező fájdalmak idején. A jógapózokkal egyszerre lehet az izmokat erősíteni és nyújtani, miközben fejlődik az egyensúly és tisztul az elme.

Arra bátorítanék minden édesanyát, hogy –amennyiben kezelő orvosa engedélyezi – mindenképp mozogjon! Várandósan az első trimeszterben jobb kerülni a testmozgást a vetélés megelőzésének érdekében. A második és harmadik trimeszterben azonban már végezhetőek különböző mozgásformák.

A kifejezetten várandósoknak szóló torna remek választás lehet, melyben a terhesség alatt jelentkező panaszokat megelőzzük, illetve csökkentjük, miközben jó állóképességre tesz szert a kismama. Ez a fizikai erőnlét segít vajúdáskor és szüléskor egyaránt, továbbá felkészíti az édesanyát a baba melletti teendőkre.

Mindenképp fordítsunk nagy hangsúlyt a medencefenék izmainak (ismertebb nevén gátizomzat) megerősítésére. Megfelelően edzett, és ellazulni képes gátizomzattal nagy eséllyel előzhető meg a gátmetszés is. A gátizomzat tornája a kismama torna és a kismama jóga részét képezi.

Szülést követően, a gyermekágyi időszakban időt kell hagyni a testnek regenerálódni. Ilyenkor a megerőltető sportolást kerülni kell. Szakember felügyeletével azonban fokozatosan el lehet kezdeni visszatérni az aktív életmódba.

Maternity tornák

Nagyszerű lehetőség erre a szülés utáni torna, mely kontrollált, finom mozgásokból és gátizom-erősítésből áll. Ezt kizárólag orvosi engedéllyel lehet elkezdeni.

pilates segít a szülés utáni felépülésben,

hiszen a mélyizmok stabilizálásán alapszik. Növeli a koncentrációt, tudatosan és precízen kivitelezett gyakorlatokból épül fel egy óra. Jó fizikai alapot ad az intenzívebb sportoknak, mint például egy alakformáló edzésnek. Ezeken az alkalmakon a fő szerep az izomerősítésé, melyet magasabb pulzusszámú kardió jellegű bemelegítéssel készítünk elő, és természetesen a nyújtás sem marad el.

Választhatunk kisbabával együtt végezhető mozgásformákat is (például baba-mama torna, babás jóga), mely remek alkalom arra is, hogy együtt mozogjunk más édesanyákkal. A kisbabák mozgásfejlődését is elősegítő, idegrendszerét stimuláló gyakorlatokat végzünk, miközben a baba és anya közötti kapcsolat fejlődik. Ezeken az órákon is van lehetőség relaxálni, illetve a gátizom erősítése is szerepet kap.

Várjuk Önöket szeretettel a mozgásóráinkon Maternity Stúdióban!

Illésy Anna, gyógytornász

Maternity Stúdió
Telefon: +36 1 213 4221
E-mail: studio@maternity.hu

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X