A magzati szív ultrahangvizsgálatának jelentősége

Az ultrahangtechnika forradalmi fejlődésével a magzati szív vizsgálatara is egyre finomabb, megbízhatóbb módszerek állnak rendelkezésre. A magzati echocardiográfiát el kell különíteni a szülészeti ultrahangvizsgálat során végzett magzati szív vizsgálatától, mely utóbbi csak tájékozódó jellegű.

A vizsgálat optimális időpontja a 18-22 hét, de bármilyen, későbbi időpontban is sor kerülhet rá.

A szív vizsgálatának leggyakoribb javallatai:

  • ultrahang vizsgálat során talált rendellenesség esetén pl. vastagabb nyaki redő
  • ha a magzatnál ritmuszavart észlelnek,
  • anyai diabetesben
  • egyeneságú rokonságban előfordult már szívhiba
  • az édesanyának speciális immunológiai betegsége van
  • ikerterhesség
  • mesterséges megtermékenyítés.

A magzati echocardiographiával a komoly szívhibák 95 % körüli pontossággal felismerhetők. A magzati életben diagnosztizált szívbetegségek módot adnak a genetikai tanácsadásra, egyéb konzíliumok elvégzésére, súlyos egyéb társuló fejlődési rendellenességek kiszűrésére, a szülésvezetés helyének, idejének, módjának optimális tervezésére. Ismételt gyermekvállalás esetén – ha ismerjük a korábbi magzati szívhibát – pontosabb kockázatbecslés végezhető. Mindezek hozzájárulnak az egészséges gyermekpopuláció születéséhez, illetve felismert betegség esetén is a születési időszakra való megfelelő felkészüléssel az adott betegség kimenetelét és a baba életkilátását (prognózisát) lényegesen javíthatjuk.

Kép: A szív négyüregi képe 20 hetes magzatban.

Kedves Pácienseink!

Pácienseink részére a Maternity Magánklinikán 2020.05.11-től az alábbiak szerint kezdetét veszi a koronavírus tesztek elvégzése.

Elektív (előre egyeztetett időpontban végzett) fekvőbeteg beavatkozásokra érkező pácienseinknek, valamint szülésre érkező pácienseinknek és (a velük klinikán tartózkodó) egy fő hozzátartozójuknak COVID teszt elvégzése kötelező.

A részletekért tájékoztató az alábbi linken található, vagy  keresse kolléganőinket a +36 1 213 4222 és a +36 1 213 4220 telefonszámokon.

Köszönjük együttműködésüket! Vigyázzunk egymásra!

X