Scroll Top

Mikor mehetünk a csecsemővel rokonlátogatóba? Fogadjunk-e vendégeket újszülött kisbabával?

Rokonlátogatás csecsemővel

Kilenc hónap lelkes várakozás után, hazaérkezve a kórházból a családtagok és barátok nemcsak gratulációjukat fejezik ki, hanem szeretnék mihamarabb meglátogatni az újszülöttet. Az ünnepek és az influenza szezon közeledtével jogosan merülhet fel a szülőkben a kérdés, hogy mikortól és hogyan fogadhatnak látogatókat, milyen szabályokat érdemes betartani akkor, ha éppen mi megyünk rokonlátogatóba?

A szülést követő első hat hetet újszülött gyermekágyas időszaknak nevezzük, melynek célja a család összehangolódása, az újszülött megismertetése az otthoni környezettel. A családok igényei különbözőek lehetnek, sok szülő leginkább nyugalomban szeretné eltölteni a napjaikat látogatók nélkül és vannak olyan anyák, akik szívesen fogadják a társaságot.

Általános ajánlás hogy ezekben a hetekben ne menjünk vendégségbe az újszülöttel és kerüljük vagy korlátozzuk a látogatók fogadását a szűk család tagjaira. Az újszülött immunrendszere még nem tökéletes, védtelen a szervezete a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben így a következő jó tanácsokat érdemes betartani gyermekünk egészségének védelme érdekében:

  • akár hozzánk érkeznek, akár mi megyünk a későbbiekben látogatóba mi határozzuk meg annak pontos időpontját, hogy az leginkább igazodjon a baba ritmusához és ne tartson egy óránál tovább

  • fontos a dohányfüstmentes környezet, kerülendő a passzív dohányzás

  • a náthás rokonok és barátok inkább várjanak pár hetet az első látogatással, vagy viseljenek szájmaszkot

  • mielőtt a látogatók kézbe veszik az újszülöttet, alaposan mossanak vagy fertőtlenítsenek kezet és kerüljék a puszilgatást

Összefoglalóan tehát elmondható, hogy hallgassunk saját igényeinkre. A fenti szabályok betartásával fogadhatunk látogatókat, ha szeretnénk, de nyugodtan kérhetjük a lelkes érdeklődőket, hogy várjanak pár hetet a babavizitekkel.

Maternity kisgyermek elsősegély tanfolyam

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X