Scroll Top

Mi az a rectus diastasis, és mit kezdhetünk vele?

Mi az a rectus diastasis, és mit kezdhetünk vele?

Maternity logó

Maternity Stúdió
Telefon: +36 1 213 4221
E-mail: studio@maternity.hu

A rectus diastasis az egyenes hasizom rostjainak szétválását jelenti. Ilyenkor a törzs elülső támaszfala sérül, mely az esztétikán túl mozgásszervi panaszokhoz vezet.

Megjelenhet férfiakban, sportolóknál, súlyemelőknél, hajlamosít rá a túlsúly és a nehéz tárgyak cipelése, a nem megfelelően erős hasfal, a kötőszöveti lazaság. Leggyakrabban azonban nőknél, szülést követően jelentkezik. Mi most ez utóbbit mutatjuk be Önöknek.

Maternity szülés utáni regeneráló torna

Az egyenes hasizom a hasfalunk legfelületesebben futó része, a bordáktól egészen a csípőlapátig és a szeméremcsontig halad, lefedve a hasfal mélyebb rétegeit. Ez az az izom, melyet sokan esztétikai szempontból próbálnak kiemelni, vagyis a „kockás has” általa érhető el. Páros izom, melyet középen a kötőszövetes felépítésű „fehér vonal”, linea alba kapcsol össze. Várandósság alatt a magzat növekedésének következtében, ahogy a hasfal tágul, az egyenes hasizom két oldalra tolódik, a linea alba pedig megnyúlik, elvékonyodik. Mindez természetes folyamat, minden terhességben létrejön. Rectus diastasisról akkor beszélünk, amikor a rostok szét is válnak.

A szétnyílás és annak mértéke pontosan csak a szülés után diagnosztizálható,

melynek megállapításához kérjük szakember segítségét. Vizsgálat nélkül is tapasztalható tünet lehet a hasfal elődomborodása, mely a hasizom megfeszítésével nem simul a hasfalba,

hanem kifelé mozdul. A hasfal nem látja el megfelelően a támasztó funkcióját, így erős derékfájdalom is jelentkezhet.

A rectus diastasis kialakulásában hajlamosító tényező a túlsúly, a laza kötőszövet, a helytelen testtartás és a nehéz súlyok cipelése, illetve minden olyan gyakorlat vagy testhelyzet, mely a hasi nyomás fokozódásához vezet. Várandósan minden esetben kerüljük a hasprést, a súlyzós edzést, illetve minden olyan tevékenységet, ami nehéz súly emelésével jár. Érdemes külön figyelmet szentelni a helyes testtartásra, a hátizmok megerősítésére.

Rectus diastasis kialakulása esetén a célzott gyógytorna hatékony segítséget nyújt. A hasfal megerősítésével a panaszok teljesen megszüntethetők. Bizonytalanság esetén a Maternity Stúdióban segíteni tudunk abban, hogy valóban fennáll-e ez az állapot és szükség esetén a speciális gyakorlatok elsajátítására is van lehetőség.

Illésy Anna, gyógytornász

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X