Scroll Top

A csecsemő öltöztetése télen

A CSECSEMŐ ÖLTÖZTETÉSE TÉLEN

Szöllősi Katalin Maternity

Szöllősi Katalin

Védőnő, szülésznő
Értékesítési menedzser

Gyakori kérdés a szülőktől, hogy téli hidegben hogyan kell öltöztetni a kisbabát, mi számít alul, illetve túlöltöztetésnek, milyen alapvető szabályokat szükséges betartani. Habár -5 fokig bátran sétálhatunk, levegőzhetünk a csecsemővel, fontos figyelembe venni, hogy a csecsemők hőszabályozása még éretlen, ezért a téli hideg időszakban különösen fontos, hogy megfelelően öltöztessük fel kisbabánkat! A következőkben hasznos tippeket kívánunk adni a Kedves Szülőknek, hogy elkerüljék az alul és túlöltöztetés okozta problémákat!

Általános félelme a szülőknek, hogy kisbabájuk megfázik a téli sétakor, ezért túlöltöztetik. Ez ugyanúgy veszélyes és meghűléshez vezethet, mint az alulöltöztetés, hiszen a túlmelegedett és izzadt csecsemő az átnedvesedett ruhájában könnyebben megfázik. Nem érdemes a csecsemő kezén, lábán ellenőrizni, hogy melege van-e, erre a tarkója, esetleg háta a legalkalmasabb: ha hűvös tapintatú, akkor fázik, ha jó meleg, akkor nem fázik, ha pedig nyirkos meleg, akkor melege van. Túlöltöztetéskor árulkodó jelek lehetnek a szapora légzés, kipirosodott arc, illetve az ún. melegkiütések is. Ezek olyan piros pöttyök a bőrön, amelyek levetkőztetés után eltűnnek.

Legyünk figyelmesek ezekre a jelekre, hiszen gyakran a túlöltöztetett, kábult babánk nem tudja nekünk jelezni, hogy melege van!

Olivia

Az öltözet megválasztása természetesen kulcsfontosságú. Fontos hogy anyaga hőszigetelő, könnyen tisztítható, nagysága, szabása kényelmes legyen.

Az anyag annál jobban szigetel, minél több levegőt tartalmaz (pl. gyapjú), illetve minél zártabb szabású (nagyobb testfelületet fed le). A túl szűk, vagy túl bő ruha akadályozza a kényelmes mozgást és nem tart melegen.

Leegyszerűsítve az a szabály, hogy egy réteggel többet adjunk a csecsemőre, mint ahogy egy felnőtt komfortosan érzi magát. A legpraktikusabb, ha a csecsemőt rétegesen öltöztetjük, így egy-egy ruhadarab, takaró fel-le adásával megoldhatjuk az ingadozó hőmérséklethez való alkalmazkodást. Javasolt a füleket takaró sapkát választani, amennyiben alul megkötős, figyeljünk, nehogy a baba nyaka köré tekeredjen. Ugyanezen ok miatt nincs szükség sálra sem! Kesztyűből egyujjasat válasszunk! Célszerű olyan rugdalózóba, nadrágba öltöztetni a csecsemőt, aminek láb része is van, nagyobbacskákra meleg zoknit és nem túl merev, nem túl szoros cipőt adjunk! A külső ruházat vízhatlan, széltől is védő, sűrű szövésű legyen!

Indulás előtt mindig győződjünk meg róla, hogy nincs-e túl hideg a sétához, és a hőmérsékletnek, időjárásnak megfelelően válasszuk ki minden nap az aznapi séta ruházatát!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X