Scroll Top

A POLICISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMÁRÓL

dr-fazekas-ibolya

Dr. Fazekas Ibolya

Belgyógyász, endokrinológus szakorvos

Dr. Szuromi András Maternity szülész-nőgyógyász

Dr. Szuromi András

Szülész-nőgyógyász szakorvos

Mit is jelent pontosan a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma elnevezés onnan ered, hogy a férfi nemi hormonok túlsúlya miatt a petefészkek felszínén vastag tok képződik, ami megakadályozza a tüszőrepedést. A meg nem repedt tüszők maradványaiból tömlőcskék alakulnak ki, ezek adják a petefészkek policisztás ultrahangképét. Ugyanakkor nem minden tömlős petefészek jelent PCO szindrómát és PCOS-ben sincs mindig policisztás ultrahangkép. A betegség megállapítása az ún. Rotterdami kritériumokon alapul, akkor mondható ki a diagnózis, ha a három fő tünetből legalább kettő fennáll: 1. rendszertelen menstruáció vagy peteérési zavar, 2. férfihormon túlsúly klinikai tünetei vagy laboratóriumi jelei, 3. nőgyógyászati ultrahangvizsgálat során a petefészek kérge alatt gyöngysorszerűen elhelyezkedő apró ciszták képe.

Maternity nőgyógyászati csomagok

Milyen panaszokkal jár ez a betegség?

Bár a nőket érintő leggyakoribb hormonális és anyagcserezavarról van szó, felismerése mégsem könnyű, mivel nincsenek mindenkire egységesen jellemző tünetek, és szinte minden életszakaszban más panaszokat okoz. Vannak azonban nagyon jellegzetes tünetek, ilyen a gyors súlygyarapodás, a hasra lokalizálódó elhízás, az édesség iránti fokozott vágy, az étkezést követő hirtelen fáradtság és remegés, a zsíros és aknés bőr, az arc és a test fokozott szőrösödése, a hajhullás, a haj elvékonyodása és a férfias típusú kopaszodás. A nőgyógyászati tünetek közül a rendszertelen vagy hiányzó menstruációs ciklus, a meddőség és az ismétlődő vetélések a legjellemzőbbek.

Gyakori pszichés tünet az indokolatlan hangulatváltozás, az idegesség és a depresszió. A bizonytalan alhasi fájdalmak, de még az alvászavar hátterében is állhat PCOS. A tünetek lehetnek enyhék, máskor kifejezetten súlyosak.

Kiknél jellemző az előfordulása?

A panaszok általában serdülőkorban kezdődnek, a fogamzásgátló tabletták használata miatt azonban a tünetek jelentkezése gyakran kitolódik a húszas évek közepére-végére.

Mi okozhatja a PCOS-t?

A PCOS kialakulásának oka nem ismert, de a genetikai faktorok (öröklött hajlam) és az életmódbeli tényezők (túltáplálkozás, mozgásszegény életmód, stressz) szerepe bizonyított. A betegség tüneteit anyagcsere és hormonális rendellenességek okozzák. Gyakori a csökkent inzulinérzékenység (inzulinrezisztencia), melynek ellensúlyozására, azaz a normális vércukorszint fenntartására a hasnyálmirigy több inzulint választ el a normálisnál, ez viszont számos egyéb hormonális és anyagcsere-változást indít el. A zsírszövetet, a mellékveséket és a petefészkeket érintő zavar miatt nő az androgén hormonok (DHEA és tesztoszteron) termelése, emellett fokozódik a luteinizáló hormon (LH) és csökken a progeszteron, ill. a follikulus stimuláló hormon (FSH) elválasztása.

Hogyan lehet diagnosztizálni a betegséget?

A PCOS diagnózisát általában a nőgyógyász és a belgyógyász-endokrinológus szakorvos közösen állítja fel. A panaszok és tünetek kikérdezése után, általános belgyógyászati vizsgálat következik, melynek része a vérnyomásmérés, a derék- és csípőkörfogat mérése és a testtömeg-index megállapítása is. A laborvizsgálat során a vér hormonszintjeit ellenőrzik: az emelkedett tesztoszteron, DHEA és ösztrogénszint mellett a menstruációs ciklus 2-5. napján levett vérből az LH:FSH normálisan 1:1-hez aránya eltolódik az LH javára.

Gyakoriak a vérzsíreltérések is. Az inzulinrezisztenciát úgynevezett cukorterheléses vizsgálattal és a HOMA-index meghatározásával lehet igazolni. A nőgyógyászati és a hüvelyi ultrahangvizsgálat során a megnagyobbodott petefészkeket és a bennük gyöngysorszerűen elhelyezkedő tüszőket, ill. a menstruáció elmaradása miatt megvastagodó méhnyálkahártyát lehet kimutatni.

Hogyan lehet minimalizálni a tüneteket?

Jelen tudásunk szerint a PCOS teljesen nem gyógyítható, de a tünetek jól kezelhetők, és a későbbi szövődmények (úm. 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek) megelőzésére is jó lehetőségek vannak. A kezelést azonban a panaszok megszűnése után sem szabad abbahagyni, mert a tünetek kiújulhatnak.

A férfihormon-túlsúly tüneteinek mérséklésére hormonhatású gyógyszerkészítmények állnak rendelkezésre, a bőrtünetek enyhítése bőrgyógyászati kezelésekkel lehetséges. A meddőséget okozó PCOS esetén számos nőgyógyászati beavatkozás végezhető (pl. lehetőség van a petefészkek hormonális stimulációjára). Alapvető fontosságú az inzulinrezisztencia kezelése, azaz a szervezet inzulin iránti érzékenységének helyreállítása. Ennek alapját az életmód-változtatás képezi, ami rendszeres testmozgást és helyes táplálkozási szokások bevezetését jelenti. A diéta célja a nagy vércukor-ingadozások elkerülése, amit a finomított cukrok elhagyásával és a szénhidráttartalom csökkentésével lehet elérni, míg túlsúly esetén a testsúly csökkentése is fontos, ami kalória-megszorítást is jelent. Mindezeken túl a 2-es típusú cukorbetegségben használatos gyógyszerek is alkalmazhatók az inzulinrezisztencia csökkentésére.

Dr. Lukács Krisztina
belgyógyász, diabetológus

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X