Scroll Top

A nemi betegségek megelőzésének módjai

A NEMI BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉRŐL

 

Maternity logó

Lassan száz éve annak, hogy a HIV vírus először fertőzött meg gyanútlan afrikai vadászokat, és vált ezzel világhírűvé. Fontos, hogy újra és újra áttekintsük azokat az alapvető tudnivalókat, amik birtokában nagyobb biztonságban tudhatjuk egészségünket.

Mit jelent az, hogy valami szexuális úton terjed?

Sokféle kórokozó van, amely a szexuális magatartásformák során létrejövő fizikai közelség adta lehetőséggel élve, hámsejtről hámsejtre,- nyálkahártyáról nyálkahártyára vándorol. Vírusok, baktériumok, gombák, egysejtűek. Szexuális viselkedés a kézfogástól kezdve a csókon, orális szexen át hüvelyi, és anális aktus is lehet. A tapasztalat szerint a kórokozók átvitele némely esetben csupán intim bőrkontaktus alatt is lehetséges (ilyen például a mostanában egyre többet kutatott HPV vírus). Az eddig elvégzett kutatások egyike sem tudta bizonyítani, hogy bármely nemi betegséget okozó kórokozó képes volna például WC deszkáról, nem megfelelően tisztított zuhanyzóból fertőzni. Manapság kevésbé tárgyalt téma a HIV pozitív betegek társadalmi diszkriminációja, ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a HIV vírus terjedése nem lehetséges kézfogás, csókolózás, tüsszentés, vagy akár közös pattogatott kukorica evés során. A HIV vírus átviteléhez statisztikai adatok szerint több szexuális együttlét szükséges a fertőzött személlyel.

Mikor gondoljunk fertőzésre?

Fertőződés esetén a leggyakoribb tünetek a fájdalmas vizelés, megváltozott hüvelyfolyás, alhasi fájdalom, szex közben jelentkező pecsételő vérzés, mensesen kívüli vérzés. Előfordulhatnak a nemi szerven jelentkező fájdalmas vagy fájdalmatlan, kisebb-nagyobb fekélyes elváltozások. Bizonyos fertőzések elhúzódóvá, úgymond „krónikussá” is válhatnak. Ilyen esetben a tünetek minimálisak, egyszer-egyszer jelentkeznek, majd el is múlnak. Amennyiben bizonytalan, alkalmanként, akár szexuális együttlét közben jelentkező hasi fájdalmat tapasztalunk, a krónikus fertőzést érdemes kizárni. Sok esetben a nemi úton terjedő fertőzések egyáltalán nem okoznak tüneteket. Ez azért veszélyes, mert egy kezeletlen fertőzés akár meddőséget is okozhat. A fertőzést tehát akkor is érdemes mintegy elővigyázatosságból kizárni, ha ismeretlen partnerrel, védekezés nélküli szexuális együttlét történt.

Maternity endokrinológiai szakrendelés

Mik a leggyakoribb kórokozók?

A leggyakoribb nemi betegségek a Szifilisz, Gonorrhea, Trichomonas, Chlamydia, Herpes, HPV. Sajnos Magyarországon az elmúlt években az AIDS és a Hepatitis előfordulása is megemelkedett.

Mi a teendő, ha fertőzés merült fel?

Amennyiben a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, vagy egyszerűen szeretnénk tudni, hogy egészségesek vagyunk-e, javasolt szakemberhez fordulni. A drogériákban kapható szűrőtesztek helyett érdemes teljes vizsgálaton részt venni. Sajnos a nőgyógyászhoz forduló hölgyek egy része úgy érzi, hogy a témában való érdeklődés is előítéleteket ébreszthet az orvosban, ezért sokszor tapasztalom, hogy a páciensek többszöri érdeklődés után fedik csak fel ilyen irányú félelmeiket, kérdéseiket. Magyarországon a legtöbb jól felszerelt nőgyógyászati rendelőben van lehetőség a leggyakoribb nemi betegségek diagnosztikájára és kezelésére. Az alapvizsgálatnak ez nem mindig része, ezért ha orvosunk magától nem ajánlja fel a szűrési lehetőségeket, érdemes rákérdezni.

Hogyan védekezhetünk?

A legjobb védekezés a szükséges védőoltásokon és a rendszeres szűréseken túl még ma is az óvszer használata és a partnerek okos megválasztása.

Kapcsolódó írásaink

 

Kapcsolódó cikkek

X