Scroll Top

Szexuális zavarok

Szexuális zavarok

Dr. Soltész Krisztina

Soltész Krisztina

Klinikai szakpszichológus

Maternity Stúdió
Telefon: +36 1 213 4221
E-mail: studio@maternity.hu

maternity-blog-67

Nem csak a stabil, kiegyensúlyozott és örömteli párkapcsolat szempontjából fontos terület a szexualitás, hanem az önértékelés, a testi és lelki egészség miatt is kiemelt jelentőségű. Hangulati vagy szorongásos zavarhoz vezethet, ha nem megfelelően éljük meg saját szexualitásunkat.

A szexuális diszfunkciók mögött bio-pszicho-szociális tényezők vannak. A diszfunkciók férfiaknál megjelenhetnek alacsony szexuális vágy, idő előtti, korai magömlés, késleltetett magömlés, merevedési zavar formájában. Nők esetében előfordulhat a női szexuális érdeklődés/készenlét zavara, a női orgazmus zavara, és a genitális-medencei fájdalom/behatolás zavara.

A tüneteknek lehetnek biológiai okai,

ilyenek a hormonális problémák, szervi rendellenességek (pl. érszűkület, szívbetegségek), egyes belgyógyászati megbetegedések (pl. cukorbetegség), túlzott alkoholfogyasztás, változó kor. A jelenségnek lehetnek pszichés okai, mint pl. az önbizalomhiány, vagy a szorongás. Például egy nő szorong attól, hogy nem elég jó anya, ezért nem tudja elengedni magát, nem tudja megélni életének más aspektusait, más szerepeit. Férfiak esetében is megjelenhet a szorongás az apai/családfő szereptől, illetve, hogy nem tudja összeegyeztetni feleségében a NŐ és az ANYA szerepét, azaz ugyanazzal a nővel megélni a szexualitást és a családi életet.

Bizonyos kapcsolati problémák is okozhatnak szexuális problémákat, mert a testi intimitást meg kell, hogy előzze a lelki és szellemi intimitás. Sértődés, megbántódás, egymás elvárásainak való meg nem felelés, illetve irreális elvárások okozhatnak problémát, hiszen elhidegülés alakulhat ki. Ebben a helyzetben nincs bizalom, nem néznek egymás szemébe (nincs szemkontaktus), nincs ölelés (testi érintés), és nincs szexualitás, mert nem termelődik az oxitocin hormon, amely a kötődésért felelős.

Tehát a szexualitás fokozza a kötődést, de csak akkor, ha megvan a megfelelő önbizalom és lelki-szellemi közösség.

Ha a szexuális problémák (pl. a szülést követően) nem rendeződnek maguktól, akkor szakember segítségét érdemes igénybe venni. Ezzel megelőzhetjük, hogy a tartósan fennálló probléma hatással legyen a párkapcsolatra és az önértékelésre.

A probléma komplexitása miatt

a terápiának is körültekintőnek és mindenre kiterjedőnek kell lennie. Fontos az orvosi kivizsgálás, a biológiai okok kiszűrése, szükség esetén kezelése. Ezt egészíti ki a pszichoterápia, amely a pszichés és kapcsolati vonatkozásokkal foglalkozik. Szerencsére a terápiás lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre a szexuális zavarok kezeléséhez. A szakorvosi kivizsgálásokat és kezeléseket kiegészítve kognitív terápiás módszereket, viselkedésterápiás eszközöket és kommunikáció-fejlesztő tréningeket alkalmazhatunk az adott páciens sajátos problémájának megfelelően.

A legfontosabb annak tudata, hogy a szexuális problémák előfordulása természetes, bárkinél jelentkezhet, de van megoldás a kezelésükre. Nem kell önmagunkat vagy párunkat vádolva, keserűségben, örömtelenül eltölteni életünket.

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó cikkek

X