phone-iconRendelő - Királyhágó: +36 1 213 4222

phone-iconFekvőbeteg osztály - Kútvölgyi: +36 1 213 4220

phone-iconÜgyelet (19:00 - 07:00): +36 20 825 0840

email-iconE-mail: info@maternity.hu

instagram.com/maternityclinicbudapest

(Elhangzott Prof. Dr. Papp Zoltán „Kutatásetikai kihívások tudományos pályafutásom öt évtizede során” című előadásában a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság XIII. Kongresszusán, Budapesten, 2015. szeptember 11-én.)

  1. Akik definitív magzati citogenetikai diagnosztikát szeretnének, azok számára fel kell ajánlani a CVS (chorionboholy-mintavétel) vagy a GAC (genetikai amniocentesis) lehetőségét
  2. A szűrőtesztek közül a magzati kromoszóma-aberrációk szűrésére a jelenlegi legjobb a NIPT
  3. A teszt nem képes minden kromoszóma-aberrációt kiszűrni
  4. Mivel a NIPT során a méhlepényből (trophoblast-sejtekből) az anyai vérbe jutó magzati szabad DNS-t vizsgálják, mind álnegatív, mind álpozitív, mind nem informatív eredmény előfordulhat
  5. A negatív eredmény nem zárja ki pl. 21-es triszómia lehetőségét, csak azt jelenti, hogy a kromoszóma-rendellenességek esélye igen alacsony (<1%)
  6. Kóros vagy nem informatív eredmény esetén GAC végzése, tehát a magzatvízsejtek kromoszómavizsgálata szükséges az álpozitivitás kizárására és a biztos diagnózis érdekében
  7. Ettől csak akkor lehet eltekinteni, ha a kromoszóma-aberráció jelei ultrahanggal egyértelműen bizonyíthatók
  8. A CVS az álpozitivitás kizárására nem alkalmas, mert annak oka sokszor a placentáris eredetű mozaikosság, a chorionboholy pedig lepényi eredetű
  9. A nem informatív eredmény azt jelenti, hogy kevés a magzati DNS-frakció, vagy nem várt logisztikai, analitikai hiba történt. Ilyenkor ismételt vérvétel vagy definitív diagnosztika (GAC) ajánlott
  10. A kóros (nem negatív) szűrési eredmény esetén genetikai tanácsadás és szülészeti osztályon prenatális ellátás indokolt!

A NIPT végzése előtti felvilágosítást a vizsgálatot ajánló orvos, vagy a vért vevő asszisztens adja, és a fenti 10 pont megértését és hogy kéri a vérvételt, a várandós nő aláírásával igazolja. Egy példányt a várandós nő kap, egyet a felvilágosítást adó személy tart meg.

Prof. Dr. Papp Zoltán

Prof. Dr. Papp Zoltán
A szerző A Maternity Magánklinika igazgatója.

 

Központi telefonszámunk és időpont kérés: 061-213-4222

A válasz egyértelmű igen. Mégis 500 nő hal meg évente hazánkban méhnyakrákban. Többnyire önhibájukból. Ha minden nő évente egyszer elmenne nőgyógyászati vizsgálatra, akkor 450-en biztosan életben maradnának. Mi az oka, hogy 50-en mégis meghalnának? Ennek több oka van. Az egyik, hogy vannak nagyon agresszív, nagyon gyorsan terjedő daganatféleségek, a másik ok, hogy a szűrő- és diagnosztikus módszerek sem mindig 100 %-osak, végül a vizsgálatot végző személyek sem egyformán felkészültek, és mindig ott van a szerencse, ami kell a betegség korai felismeréséhez és a gyógyuláshoz, viszont a régi bölcsesség szerint a szerencse csak azokat látogatja meg, akik felkészülten várják!

Bővebben...

A méhet bélelő nyálkahártya orvosi neve endometrium. Ha ehhez hasonló szövet fordul elő bárhol máshol a szervezetben, endometriózisról beszélünk. Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom, mely főként menstruáció alatt jelentkezik.

Bővebben...

A nők 80 %-a élete folyamán találkozik a humán papillómavírussal, és 1 százalékukban megbetegedést idézhet elő. Mit kell tudnunk erről a nőgyógyászati gyakorlatban legjelentősebb, többnyire nemi úton terjedő fertőzésről?

Bővebben...

Nem vagyok szexuálpszichológus, viszont közel ötven éven át nőgyógyászati pályafutásom során sok olyan zavarral, rendellenességgel találkoztam, amelyek szerepet játszottak a nemi szervek anatómiai, élettani és pszichoszomatikus betegségeinek kialakulásában. A nők a panaszaikat illetően talán legnyíltabbak a nőgyógyászukhoz, és ez az őszinteség gyakran segít a betegségek eredetének feltárásában. A következőkben konzervatív előítéletek és hipokrita álszemérem nélkül őszintén leírom a sok nőgyógyászati betegség kialakulásában gyakran szerepet játszó szexualitással kapcsolatos zavarokat.

Bővebben...

A gyermek születésével járó események mindkét szülő számára rendkívüli élményt jelentenek, különösen, ha első gyermekről van szó. Új tapasztalatokra van szükség, amelyek sikere a hétköznapokban derül ki. Ráadásul olyan időszak eseményei ezek, melyben a várandósság és a szülés testi és lelki változásain már túl vannak.

Bővebben...

Amikor 1990 nyarán átvettem a Semmelweis Egyetem Baross utcai Női klinikájának a vezetését, többek között igyekeztem a múlt értékeit előbányászni és a jövő számára megóvni. Szembesültem azzal, hogy a klinika 100 évvel korábbi betegeinek a kórlapjai a pincében várják az enyészet eljöttét, úgyhogy új munkatársaimmal rendbe hozattuk a régi bekötéseket és a padláson kialakított fémvázas polcokon 1875-ig (!) visszamenőleg a kórlapokat rendbe tettük. A betegtájékoztató füzeteinkben is hírül adtuk, hogy bárkinek szívesen kikeressük korábbi ápolásának, szülésének, születésének a kórlap-dokumentációját. Így történt, hogy kaptam egy megkeresést egy közel 90 éves személytől, hogy ő 1907-ben a klinikán édesanyja elmondása szerint ikerterhességből született, de ezt követően soha nem találkozott az ikertestvérével, és közelgő halála előtt szeretné kinyomozni az ő sorsának alakulását.

Bővebben...

A nyár, a strandszezon közeledtével érdemesnek látszik felfrissíteni ismereteinket ezekről a – legtöbb nőgyógyászati panaszt okozó – kórképekről. Fontos tudnunk, hogy a fertőzések nagyobb arányú nyári előfordulásában elsősorban a megváltozott környezeti tényezőknek van szerepük.

Bővebben...

A nőgyógyászati vizsgálat - a panaszok meghallgatása után - a kórelőzmény (anamnézis) kikérdezésével kezdődik.

Bővebben...

A CSÁSZÁRMETSZÉS komoly hasi műtétnek számít, így ritkán, de előfordulhatnak szövődmények is. A mai műtéti eljárásoknak és fejlett érzéstelenítési technikáknak köszönhetően biztonságosabbá vált a műtét. A műtétet követően viszonylag gyors és problémamentes gyógyulás várható, de a felépülés nagyban függ az egyéni adottságoktól, így a test regenerálódási képességétől, a fájdalomküszöbtől, a műtét előtti erőnléttől, egészségi állapottól.

Bővebben...

Időpontfoglalás

Időpont foglaláshoz, kérem adja meg adatait és kollégáink munkaidőben 1 munkanapon belül pontosítják Önnel az időpontot vagy küldjön emailt.

Sürgős esetben a telefonos időpont-egyeztetés lehetőségét biztosítjuk.

Eseménynaptár

A várandós nők és gyermekeik mindenek előtt