Zavarok a szerelmi életben. Nőgyógyászati megfontolások

Nem vagyok szexuálpszichológus, viszont közel ötven éven át nőgyógyászati pályafutásom során sok olyan zavarral, rendellenességgel találkoztam, amelyek szerepet játszottak a nemi szervek anatómiai, élettani és pszichoszomatikus betegségeinek kialakulásában. A nők a panaszaikat illetően talán legnyíltabbak a nőgyógyászukhoz, és ez az őszinteség gyakran segít a betegségek eredetének feltárásában. A következőkben konzervatív előítéletek és hipokrita álszemérem nélkül őszintén leírom a sok nőgyógyászati betegség kialakulásában gyakran szerepet játszó szexualitással kapcsolatos zavarokat.

Ember esetében a természetes (a fajfenntartást is szolgáló) szexuális kapcsolat létrejöttéhez egy egészséges férfira és egy egészséges nőre, illetve egy-egy ivarsejtjükre van szükség. Az egymás iránti vágyakozás, a nemi ösztön (a nemi kielégülés utáni vágy) az élet legfontosabb rugója.

A nemi erkölcs régen és ma

Az Eufrátesz partján (a mai Irak területén), az ókori Babilonban minden tisztességes asszonyt a törvény kötelezett arra, hogy egyszer életében egy napon pénzért adja magát oda egy férfinak Mylitta templomában. (Mylitta a babilóniai mitológiában a természet istennője volt. A pénzt egyébként a templom pénztárába kellett befizetni.)

Korinthuszban a Venus-templomnak több mint ezer fiatal leány papnője volt, akik állandóan a férfiak rendelkezésére álltak, és éjjel-nappal áldoztak a szerelem oltárán. Japánban a gésák igen előkelő házasságokat köthettek és köthetnek napjainkban is, és nincs joga senkinek a szemükre vetni a múltjukat. Manapság a modern női divat, a nő könnyed és lenge öltözködése, az izgató dekoltázs csábító látványa felkelti az akár partneri kapcsolatban élő férfiakban is a nemi vágyat az utcán, a tömegközlekedésben, a liftekben, a munkahelyeken. Tartós partneri kapcsolatot illetően házastársi vagy élettársi viszonyt ismer napjainkban a törvény. A hűtlenséget a törvény nem bünteti, annak megítélését és következményeit a partnerekre, meg a szóbeszédre bízza. Az anyakönyvvezetőnél bejegyzett élettársi kapcsolat azonos neműek között 2009-től lehetséges hazánkban. Ilyen esetekben a házastársi kapcsolathoz hasonlóan egyikük halála esetén az élettárs örököl, míg a közjegyzőnél regisztráltkülönneműek közötti élettársi kapcsolat ezt nem teszi lehetővé. (Már csak ezért is érdemes lenne, ha a férfiak feleségül vennék kiválasztottjukat, ha már az irántuk tanúsított megbecsülés és tisztelet nem éri el azt a mértéket, hogy ezt megtegyék.)

A szexuális potencia

A nemi képesség a nemi ébredés idején, serdülőkorban érlelődik és fejlődik ki. A fejlődő nemi ösztön, a nemi kíváncsiság a serdülő fiatalok gyúlékony fantáziájában felkelti az érzéki gondolatok sokaságát, a hormonműködés produktuma, a nemi vágy (libidó) az erotikus képzetek pergőtüzében a forrpontig hevül és kielégülést követel. Ebben a kísértésben lelki egyensúlyuk megrendül. Gyakran a fiatal fiú rabja lesz egy érzéki asszonynak és idő előtt belemerül a testi élvezetekbe, és azokat túlhajszolva szellemi fejlődése megtorpan. Serdülő leányoknak is lehetnek korán elkezdett nemi kapcsolatai. (Utóbbi időben azt figyeltem meg, hogy nem idősebb férfiakkal, hanem inkább pályatársaikkal alakul ki a kapcsolat. A kislány hormonális fogamzásgátló tablettát szed, ez orvosilag elfogadható.)

Onánia, onanizálás

A nemi kielégülésnek azt a formáját, ha az egyén önkielégítést végez, onániának (onanizálásnak) nevezzük, amikor kézzel kiváltott ritmusos mechanikai ingerekre (maszturbáció) és/vagy erotikus pszichés képzetek felidézése révén jut el az egyén a kielégüléshez. A mesterséges (természetellenes) önkielégítés a bibliai Onanról kapta a nevét. Az Ótestamentum szerint Judásnak két fia volt, Her és Onan. Her Thamart, egy föníciai nőt vett feleségül, de rövid házasélet után utód nélkül halt meg. Mivel, hogy a föníciai törvények előírták, hogy a gyermektelen özvegyet a fiútestvérnek kell feleségül vennie és azzal gyereket nemzenie, Judás kényszerítette Onant a házasságra. Onan gyűlölvén testvérét, nem akarta, hogy az özvegyétől gyermeke legyen, ezért a Thamarral való együttlétek során spermáját „a földre engedte folyni”. Mivel nem akarta Thamart anyává tenni, az Isten elvette az életét. Jóllehet Onan a megszakított közösüléshez (coitus interruptus) folyamodott, onánia alatt ma orvosi szempontból azt értjük, ha az illető saját nemi szerveinek izgatása révén juttatja el magát a kielégülésig (orgazmusig). A katolikus lexikon szerint az onánia az a folyamat, melynek kapcsán az ondó nem a rendeltetési helyén (a hüvelyboltozatban) landol, tehát ennek tekinti a megszakított és a gumi óvszerrel végzett közösülést is.

A serdülőkorban a nem túl gyakori onánia orvosilag elfogadható, de a túlzásba vitt önkielégítés előbb-utóbb a szexuális funkciók gyengüléséhez, a nemi képesség idő előtti kimerüléséhez, sok későbbi betegség kialakulásához vezethet. Nemi kapcsolat nélkül élő felnőttek is gyakran folyamodnak onanizáláshoz, a végeredmény: „különc agglegények”, „aggszűz hisztérikák”. (Görögül hystera jelenti a nő méhét. Ebből ered a hisztéria elnevezés, amely tapintatosan az állapot/betegség „női eredetére” utal.)

A közösülési impotencia

Közösülési képtelenségről akkor beszélünk, ha a hímvessző szivacsos szövete nem telik meg vérrel és így elmarad a megkeményedése, kiegyenesedése (erekciója), ami nélkül viszont a klasszikus nemi aktus nem valósítható meg. Normális potenciájú férfiak is mutatkozhatnak impotensnek. Az erekció megakadályozásában az egyébként egészséges férfiak esetében elsősorban pszichés tényezők játszanak szerepet. Nagyon befolyásolja ezt a hangulat, a kedv, az alkalom, a fáradtság, testi és lelki kimerültség, gond és szomorúság. A pszichés gátlások akár jelentéktelen dolgok is lehetnek (pl. a nő toalett-hibája, csúnya fehérnemű, slampos öltözék, kellemetlen szag, pattanások vagy kiütések a nő testén, netán a szomszéd szobában alvó anyós…). Ugyanez vonatkozik a nőkre is a férfival szemben. Ezért van az, hogy a nőnél nem minden férfi képes a nemi extázist kiváltani. Nagyon fontos előfeltétele a férfi és a nő kölcsönös tetszésének, hogy egymásra kölcsönös vonzerővel hassanak.

A szexepil

Angolul az „appeal” valamiért való folyamodást, kérést, felhívást jelent. A „sex appeal” kegyért való folyamodást, titokzatos, varázslatos vonzó hatást jelent. (Gondoljunk csak a természet csodálatos eseményeibe, melyek során a növények és a nőstény állatok felhívják magukra a figyelmet a porzás és a megtermékenyítés érdekében.) A szexepilt tehát nemi vonzerőnek nevezhetjük, s bár lehet egy férfi (pl. egy filmszínész) is szexepiles, a jelzőt inkább nőkre értjük. A női szexepil legtöbbször csak bizonyos egyénekre hat, csak bizonyos férfiak számára jelent vonzást. Egy „jó nő” megpillantása egy társaságban érzéki áramütéssel ér fel, felkelti a férfi érdeklődését, sokszor azonnal a nemi vágyát is. Az erotikus vonzerő független a szépségtől, a tehetségtől, az iskolázottságtól, inkább karakter-tulajdonságokról van szó. A szexualitásban mindenesetre nagyon fontos a kölcsönős vonzódás és megbecsülés, ha „nem passzolnak össze”, pl. szexuális mohóság a férfi részéről, amellyel a nő nem tud lépést tartani, számára az együttlét semmi gyönyört nem okoz, kiábrándultság, csalódás és érzéketlenség (szexuális anesztézia) jöhet létre. Nem egyszer ez a kiinduló pontja a nő frigiditásának, rejtélyes alhasi fájdalmainak, hüvelyviszketésének és sok más női bajnak.

Az impotens férfi

A férfi szexuális teljesítőképességének a hanyatlása, megszűnése sok válás, szakítás okozója. Persze lehet, hogy a férfi csak bizonyos nővel szemben impotens, más nővel „képes teljesíteni”, előfordul, hogy a plátói imádattal körülvett nővel szemben kerül megalázó helyzetbe, gyakori a nászéjszakai kudarc, ami azonban általában kezelhető.

Az impotens férfi bátortalan, félénk, nem mer nővel kikezdeni, a hideg természetű nő iránt mutat érdeklődést. Az impotens férfiak viszont, amíg ki nem derül gyengeségük, nagyon izgatóak az átlagos nők számára. A nők ugyanis ahhoz szoktak, hogy melleiket, feneküket, lábaikat (sajnálatukra a frizurájukat és a sminkjüket alig, azok megmaradnak a női rivalizálásra) az érzéki vágytól éhes férfiak odaadó érdeklődéssel mustrálják, majd belebotlanak egy férfiba, aki közömbösen viselkedik, hűvösen tartózkodó, tökéletesen udvarias és figyelmes, viszont nem beszél arról, amit a nő hallani szeretne: „tetszik neki”. Amikor kiderül az igazság, a kiábrándultság a nő részéről szánalomhoz vezet, és már csak egy lépés az utálat és a megvetés.

Az impotens férfi (férj) betegesen féltékeny, óvja és félti párját minden más férfi tekintetétől. Ez olykor tetszik a nőnek, legyezgeti hiúságát, de ha már detektívvel figyelteti a társa, a nő becsapva érezvén magát, általában szakításra viszi a dolgot.

A női érzéketlenség (frigiditás)

A hideg (frigid) nő nemi izgalomba nem képes jönni, mind az aktus alatt, mind azután hideg marad. Ha oda is adja magát a férfinak, azt csak kötelességérzetből, szeretetből vagy szánalomból teszi. Dédanyáink, nagyanyáink, anyáink még nem voltak frigidek, amikor házasságkötéskor megkapták az anyai instrukciókat, miszerint soha ne keressék a házaséletben az örömet, csak szó nélkül és különösebb beleélés nélkül teljesítsék házastársi kötelességüket. A férfi élvezete a nő párhuzamos kielégülése nélkül olyan, mint az étel só és fűszer nélkül. Az éhséget csillapítja, de igazi gyönyört nem nyújt. A férfi számára az az igazi beteljesülés, ha partnerét akár többször is orgazmushoz juttatja. A női kielégüléshez teljes odaadásra van szükség, hogy a nemi váladékok sikamlóssá tegyék az utat és a kismedencei izmok görcsösen összehúzódjanak. Ha a női orgazmus rendszeresen elmarad, a férj elhidegül, másfelé indul. Szép csinos nőbetegeimet láttam felcserélni, igénytelen külsejű, de nyílván megfelelő viszonzást nyújtó érzéki nőkre. Persze a férfiaknak óvatosnak kell lenniük, mert az érzéketlen nők „veszélyesek”, megpróbálják kokettáló viselkedésükkel azt a látszatot kelteni, hogy érzékiek.

Nagyon ritka az, ha valaki szexuális érzéketlenséggel születik. Ennek a beteges állapotnak mindig előzményei és az élet folyamán szerzett komponensei vannak. Elsősorban a túlzásba vitt onanizálás hátrányos következményeit vetik fel a szakemberek.

A női frigiditásnak egyéb okai is lehetnek.

Pl. ha a tartós nemi kapcsolat előtti női maszturbáció során a csikló és a kis szeméremajkak dörzsölésével (a csikló ezáltal vértelt, duzzadt lesz, az idegvégződések halmaza izgatás hatására gyorsan kiváltja a nemi kéjérzetet), a nő hozzászokik a nemi izgalom kiváltásában egy bizonyos tempóhoz, ritmushoz és erotikus képzetekhez, a férfival való érintkezés csalódást okozhat, ha a hímvessző esetleg nem dörzsöli a csiklót, és tapintatos, egymást megbecsülő párkapcsolat hiányában máris kialakul a frigiditás csírája, holott egy fordított testhelyzet azonnal segíthetne a dolgon.

Kedvezőtlen az egészséges párkapcsolatra a megszakított közösülés is. A coitus interruptus gyakorlatát elsősorban fogamzásgátlási céllal alkalmazzák, de gyakran a férfi nem csak a közelgő ejakulációt (magömlést) érezve szakítja meg az aktust, hanem, a nélkül is, hogy ezáltal a nő orgazmusát fokozza. Ennek ellenére a nőnél elmarad a voluptas (érzéki gyönyör), a férfi úgy ahogy kielégül, de a művelet idegrontó, potenciahanyatláshoz vezet, és kóros a női szervezetre is, hiszen az egyesülés legnemesebb érzéséről maradnak le.

Káros a nemi kapcsolatra az ejaculatio praecox (korai magömlés) is,

ha a közösülés kezdete után nem sokkal, sőt már „ante portas”, a női szeméremtesthez való érintés hatására bekövetkezik az ondó kilövellése. Természetesen a nő nem elégül ki, türelmetlen lesz, mesterségesen igyekszik magát kielégíteni, vagy más partnert keres. Ellenkező esetben frigiditása elmélyül. A korai magömlés többnyire gyógyítható.

A tartós szexuális önmegtartóztatás (absztinencia) is káros a női hormonháztartásra, a szellemi és fizikai teljesítményre. A férfiak önmegtartóztatásán valamit segít az a biológiai történés, hogy időközönként kéjes éjszakai álommal kísért tudat nélküli magömlés (pollutio) következik be. Tartósan az önmegtartóztatás természetellenes, és nyomot hagy mind a testi, mind a lelki életen, a pszichés egyensúly teljes felbomlásához vezethet.

Ha egy nőnek élete során nem adatik meg az önfeledt nemi kielégülés élménye, nem tudja, hogy miről maradt le. A frigid nőket a vak emberhez szokták hasonlítani, aki sohasem látta meg a napvilágot, ezért nem érzi a világtalanság tragédiáját. Persze van, aki már élete folyamán megismerte az orgazmus élményét, számára különösen fájdalmas, ha a továbbiakban nem kapja azt meg. A frigid nőkből kihal a libidó, számtalan pszichoszomatikus tünetük lesz, égető érzés a hüvelyben, kismedencei fájdalmak, hát- és derékfájások stb. Egy részük azonos neműek társaságát keresi, a homoszexualitás, a leszbikus szerelem rabjai lesznek.

Vaginizmus

A szeméremnyílás és a hüvely rohamszerű görcse megakadályozza a közösülést, a nő fájdalomról panaszkodik. Ezt nevezzük vaginizmusnak. A fájdalmas közösülés orvosi neve a dyspareunia. Ennek oka gyakran a nem elég tapintatos első közösülésre, a deflorációra (a szűzhártya elvesztésére) vezethető vissza. A védekezést szolgáló görcsös összehúzódást a szűzhártya maradványának a fájdalmassága miatt aggódó, ideges lelkiállapot hozza létre. Ez nem frigiditás, hanem egy jól definiálható és gyógyítható állapot. Néhány hónapja volt egy betegem súlyos vaginizmussal. Valószínűleg az első együttlét volt ügyetlen, de tény, hogy a beteg a korábbi stresszes emlékei miatt nem tudta magát az együttlétek során sehogyan sem ellazítani. Ezt követően rendszeresen a combok közé történt az ejakuláció, és szerencsére találtak egy asszisztált reprodukciós laboratóriumot, ahol a férj spermájával mesterséges megtermékenyítést végeztek (az orvos szét tudja nyitni a hüvelyfalakat). A terhesség szépen haladt, viszont a gondozását végző szülész feltétlenül ragaszkodott, hogy spontán szüljön. Ettől ő annyira megijedt, hogy segítségért hozzám jött. Megismerve a várandós nő súlyos idegállapotát, megígértem, hogy császármetszéssel fogjuk világra hozni a gyermekét, ha megígéri, hogy utána kezelésnek veteti magát alá, hiszen azzal az őt szerető férjének is tartozik, hogy a természetes, a hüvelybe történő közösülés feltételei minél előbb meglegyenek. Így is történt, császármetszéssel világra hozta gyermekét, majd elkezdődött a jelek szerint máris eredményes gyógykezelés.

Hypererotismus

A nemi kapcsolat iránti érzéketlenség ellentéte a fokozott nemi vágy, a szexuális izgatottság, túlfűtöttség, a nemi életben való féktelen tobzódás (hypererotikusság). A történelem híres alakjai a nagy kéjencek (pl. Casanova, Don Juan) és a nagy kurtizánok (pl. Messalina, Cleopatra) orvosi nyelven szatírok (satyriasis) és nimfománok (nymphomania). Mindenre képesek, csakhogy kielégüljenek, többnyire egy megkívánt áldozat elérése, birtokba vétele révén. A nemi kicsapongások és túlerőltetések, többnyire az élvezeti szerek hajszolásával végül megbosszulják magukat és kimerítik a szervezetet, főleg az idegrendszert.

Homoszexualitás

Az azonos neműek nemi vonzódását egymáshoz, amelyet nemi aktusokkal tesznek teljessé, homoszexuális kapcsolatnak nevezzük. A szeretkezés a különböző testrészek között változatos lehet. Az egy ideig heteroszexuális érzelmű egyén is átalakulhat homoszexuálissá. Gyakoriak az olyan kapcsolatok, ahol gyerek(ek) születése után vagy már alatt párhuzamosan tart fenn a férfi férfival nemi viszonyt. Ha ez a vonzódás megerősödik, a férfi a továbbiakban képtelen heteroszexuális kapcsolatra. Gyakori a látszatházasság, hogy az emberek gyanúját elhárítsák magukról. Lehet a nő is biszexuális, akit a heteroszexuális kapcsolat nem elégít ki, ezért nők szerelmét is keresi. A sokféle lehetőség közül az egyik mindig kimutatható az impotencia és/vagy a frigiditás hátterében. Lehet, hogy a nő éppen a férje impotenciája miatt keres menedéket a homoszexuális viszonyban, ha egy másik férfi karjaiban nem talál, de az is lehet, hogy a nő homoszexuális beállítottsága miatt hideg a férfival való kapcsolatban.

A homoszexuális viszony nem ismer lehetetlent, féltékenységük olyan mértékű, hogy mindenre képesek, gyakrabban képesek ölni is, mint a heteroszexuális kapcsolatban élők. Szabó István remek filmjében a homoszexuális Redl ezredest felettesei nősülésre kényszerítették, azonban ő képtelen volt ágyba bújni törvényes feleségével. Ezzel szemben férfi szerelmi partnerének megszerzése és megtartása érdekében még hazaárulásra is képes volt, az Osztrák-Magyar Monarchia hadászati terveit, sőt még Przemyšl erődvárosának teljes alaprajzát is átadta az oroszokkal kapcsolatban álló zsaroló ügynök barátjának. Az éppen 100 évvel ezelőtt kirobbant első világháború első hónapjaiban a több százezer osztrák és magyar katona halálához nagyban ő is hozzájárult.

Következtetés

Szexuális zavarokra visszavezethető nőgyógyászati betegségekben (fájdalom-szindrómákban) gyakran lehet a betegeken segíteni. Ehhez azonban őszinte kórelőzményre van szükség, aminek a beteg-orvos bizalmi kapcsolat az alapja. Ha a beteg eltitkolja a szerelmi problémáit, akkor a gyógykezelés és a gyógyulás is veszélyben forog. „A jó anamnézis (kórelőzmény), fél diagnózis”, tartja a régi orvosi bölcsesség. Ez a szexuális zavarokra visszavezethető nőgyógyászati betegségeket illetően kétszeresen is igaz.

 

X