Scroll Top

Prof. Dr. Darvas Katalin

Prof. Dr. Darvas Katalin Maternity aneszteziológus

Prof. Dr. Darvas Katalin

Aneszteziológia- intenzív terápiás és sürgősségi orvostani szakorvos vagyok. A Budapesti/ Semmelweis Orvostudományi Egyetem elvégzése óta az I. sz. Sebészeti Klinikán dolgozom, ahol a ranglétrát végigjárva jutottam el az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály vezetéséig, 1991-ben neveztek ki egyetemi tanárnak és jelenleg professor emerita vagyok. Szakterületem az általános sebészeti, nőgyógyászati műtétek, minimál invazív-, laparoscopos műtétek általános érzéstelenítése és perioperatív kezelése. Az oktatási tevékenységem keretein belül az orvostanhallgatók, szakorvosjelöltek, tudományos diákköri hallgatók és PhD jelöltek képzésével, szakorvos továbbképzésekkel foglalkozom.

Pályám során a sebészet előrehaladásával együtt követtem szakmám, az aneszteziológia-intenzív terápia fejlődését, így részese lehettem a hazai vese- és májátültetés bevezetésének, a laparoscopos technika általánossá válásának, az endokrin sebészeti betegek perioperatív ellátásának és a súlyos szeptikus sebészeti betegek intenzív ellátásának.

A Maternity Magánklinikán kiemelkedő öröm azon műtétek érzéstelenítése, melyeket követően – a sikeres várandósság és szülés során – találkozhatunk pácienseinkkel. Külön élményt jelent számomra a klinika betegcentrikus, kollegiális légköre.

Nagyon szeretem a szakmámat – ezt talán orvos édesapám példáján láthattam – és azt mondhatom, hogy egyben hobbiként is végzem. Egy súlyos intenzív beteg gyógyulása az egyik legnagyobb sikerélmény számunkra, emellett úgy gondolom, hogy a páciensek műtét alatti és utáni fájdalommentességének biztosítása a legszebb hivatások közé tartozik.

Szabadidőmben a kikapcsolódást – természetesen családom mellett – a zene jelenti. Zenei gimnáziumban érettségiztem és a mai napig ez maradt az egyik legkedvesebb időtöltésem.

X