Scroll Top

Mit tehetünk a várandósság alatt fellépő végtagi ödéma megelőzéséért?

Sok kismama panaszkodik nehézláb-érzésről, a láb feszüléséről, dagadásáról, ill. súlyosabb esetben visszerességről. Ahhoz, hogy a vizesedés kialakulását pontosabban megértsük, szükség van egy kevés anatómiai és élettani alapra.

A vénák, azaz gyűjtőerek a hajszálerek felől indulva a szív felé széndioxiddal dús vért szállítanak. A várandósság során a keringés változását az első hónapokban hormonális hatások okozzák, később a megnövekedett testsúly. A kilenc hónap alatt a megemelkedett ösztrogén szint miatt fokozódik a vízvisszatartás, a keringő vér mennyisége a második trimeszter közepére a terhesség előttihez képest 30-50 %-kal megnő.

A progeszteron ellazítja az erek falát,

így azok meg tudnak birkózni a megnövekedett vértérfogattal. Az első trimeszterben lassul a keringés, csökken a visszerek tónusa, a vénákban megnő a nyomás, aminek eredményeként a véna kitágulhat. A vénák falában található billentyűk, mint szelepek megakadályozzák a vénás visszafolyást, a vér visszafelé áramlását. A terhesség alatt a nagyobb vénakeresztmetszet miatt a vénás vér visszafolyása a szív felé nehezítetté válik. Az erekben lévő vénabillentyűk nem képesek normális funkciójukat betölteni, vagyis a szív felé terelni a vért, ami vénás pangást okoz és kialakul a visszeresség. Később a növekvő méh leszoríthatja a kismedencei vénákat, ami tovább nehezíti a vénás visszaáramlást a szív felé. Ezzel együtt az alvadási faktorok egyensúlya a vérben a fokozott alvadékonyság irányába tolódik el és a fogantatás előtti viszonyok csak a szülést követő negyedik-hatodik hétre állnak helyre. Ezért nagyon fontos a szülés utáni hetekben is folytatni a később leírt egyszerű tornát!

Könnyű elképzelni, ahogy háton fekve a terhes méh súlya a hasi ereket összenyomja, ezzel gátolva a vénás visszaáramlást, ezért a második trimesztertől rosszullét is jelentkezhet ebben a testhelyzetben. Oldalra forduláskor a panaszok gyorsan rendeződnek és ezért is ajánlja sok szülészorvos elalváskor az oldalfekvést.

A várandósság alatti torna egyik kiemelt feladata a vérkeringés támogatása. A vénás visszaáramlás az alsó végtagok, a periféria felől a gravitáció és a terhes méh vénákat komprimáló, összenyomó hatása miatt gyakran nehezített, vénás pangás, visszértágulatok, aranyér és ödéma is létrejöhet.

Az alsó végtagi keringést, a billentyűk működésének javítását szolgálja az ereket körülvevő izmok ritmikus, pumpaszerű működtetése: vénáspumpa gyakorlatok. Izomösszehúzódáskor például a lábfej feszítése, lazítása esetén, a vér kipréselődik az izmok közötti vénákból, az izmok szinte kipumpálják a vért. A periféria, a lábfej felől indított feszítő és lazító izommozgások hatását a gravitáció és a mély, hasi légzések fokozhatják. Maga a vénástorna nem kell, hogy sok időnket elvegye, elég rá 3-4 perc. Inkább ismételgessük többször, ha módunk van rá.

Mindig átszellőztetett helységben tornázzunk, hiszen a keringést szeretnénk javítani.

Néhány gyakorlat háton fekvő helyzetben a periféria felől a szív irányába haladva dinamikus mozgásokkal:

  • mindig (!) légzőgyakorlatokkal indítsunk és a gyakorlatok között is csináljunk 2-3-at (pl. vállak leszorítása, lazítása vagy karokkal nyújtózás a légzéssel egy ritmusban)
  • lábujjak bekarmolása, terpesztése 20x
  • bokakörzés 10x ki, 10x be
  • integetés a lábfejjel fel és le 20x
  • egyik lábat talpra húzni és cserélgetni a lábakat 20x
  • egyik láb talpon, másikat nyújtva fel a másik comb magasságába és integetni 10x, majd megcserélve 10x
  • egyik lábbal biciklizni előre, majd hátra 10x-10x és csere 10x-10x
  • lábak egymás mellett talpon, mély hasi légzés, majd a medence emelése lassú kilégzéssel 3x

Még mit tehetünk?

A várandósság alatt az alsó végtagok leterheltsége extrém módon megnő!

Mozogjunk, amennyi jólesik!! Ne egyszerre sokat, inkább minden nap többször keveset. Ne maradjunk túl sokat egy testhelyzetben, cserélgessük az ülést, állást gyakran sétával.

Kerüljük a melegvizes fürdőt és vigyázzunk az elhízásra.

Lábakat polcoljuk fel és ha mód van rá, ülés közben is mozgassuk a lábfejeket.

Az úszás, a vízben való torna kíméli az ízületeket, és közben a víznyomásnak köszönhetően megindul a folyadék visszaáramlása a kötőszövetekből az erekbe, így csökkenni fog az ödéma.

Nagyon kedvezőek a tapasztalatok az egyébként igen kellemes, relaxáló hatású gyógymasszázzsal is. Elősegíti a nyirokkeringés javulását, csökkenti a kezek, lábak duzzadtságát.

Már kialakult visszeresség esetén ajánlott a megfelelő kompressziós harisnya viselése.

X