Scroll Top

Mit kell tudni a nőgyógyászati vizsgálatról?

Nőgyógyászati vizsgálat a Maternity Magánklinikán

Dr. Csabay László

Szülész-nőgyógyász szakorvos, részlegvezető főorvos

Klinikánkon a nőgyógyászati vizsgálatot megelőzően – a panaszok meghallgatása után – a kórelőzmény (anamnézis) kikérdezése történik.

Aki először jár klinikánkon, attól nemcsak az utolsó menstruáció első napját és a fogamzásgátlás/védekezés aktuális módját fogjuk megtudakolni (mert ezt minden alkalommal megkérdezzük), hanem előző betegségeire, egészségi állapotára vonatkozó minden lényeges adatot (legelső menstruáció kislánykorban, menstruáció gyakorisága, tartama, erőssége, lefolyása, terhességek/szülések/vetélések száma/lefolyása, szoptatás tartama, belgyógyászati betegségek, műtétek, vérátömlesztés, allergia, rendszeresen szedett gyógyszerek, súlyosabb betegségek a családban, sportolás, szemüveg, testsúly, testmagasság, dohányzás, alkoholfogyasztás).

A nőgyógyászati vizsgálatot lehetőleg üres húgyhólyaggal végezzük, ezért amikor megérkezik, mindenképpen keresse fel a mosdót (kivéve szűz pácienseinket). A vizsgálathoz első lépésben csak „alulról” kell levetkőzni. A vizsgálóasztalon úgy kell elhelyezkedni, hogy a farpofák az asztal szélén legyenek, a combok függőlegesen állnak, a lábak a lábtartón nyugszanak.

A TÉNYLEGES VIZSGÁLAT A KÜLSŐ NEMI SZERVEK (KISAJKAK, NAGYAJKAK, HÜVELYBEMENET, CSIKLÓ, SZEMÉREMDOMB, GÁT) ÉS A VÉGBÉLNYÍLÁS MEGTEKINTÉSÉVEL KEZDŐDIK.

Ezután vezetjük a hüvelybe – síkosítás után – a feltáróeszközt, a „kacsát”. A vizsgálatokhoz különböző méretű, steril, műanyag kacsákat használunk. A feltárás során látótérbe kerül a méh hüvelyi része (porció), amit a köznyelvben méhszájnak is neveznek. A porció felszínének megtisztítása után kerül sor a citológiai mintavételre. (Ha a páciens folyásra panaszkodik, vagy a vizsgáló orvos számára a váladék jellege és/vagy mennyisége fertőzésre/gyulladásra gyanús, úgy a hüvelyváladékból is veszünk mintát laboratóriumi vizsgálatra: kenet vagy tenyésztés.) Ehhez különféle eszközök használatosak attól függően, hogy milyen a méhszáj anatómiai állapota. Először a porció felszínéről, azután a méhnyakból veszünk mintát. Ilyenkor van lehetőség HPV- (Human Papilloma Virus), illetve STI- (Sexually Transmitted Infections) kórokozók (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Herpeszvírus, Trichomonas, Gardnerella, Gonorrhoea stb.) vizsgálatához szükséges mintavételre is. A kenetet zsírtalanított tárgylemezen fixálóoldattal rögzítjük. Lehetőség van arra is, hogy a méhnyakmintát tartalmazó kis kefét is elküldjük a laboratóriumba, ahol ebből is újabb kenet készül. Ez az ún. folyadékalapú (Liquid Based) citológiai vizsgálat. A citológiai mintákat speciális laboratórium vizsgálja, az eredmény 2-3 hét alatt készül el. (A fixált keneteket a citológiai laboratóriumban Papanicolaou szerint megfestik, és citológus-mikroszkóppal vizsgálják. A sejtkeneteket régebben Papanicolaou szerint P0–P5 közötti skálán értékelték. Az 1980-as évek végétől a citológiai leletek értékelése az ún. Bethesda-rendszer szerint történik, mely a gyanús és kóros kenetek finomabb megkülönböztetését teszi lehetővé.) Végül a porció felszínét híg ecetsav-, illetve Lugol-oldattal érintjük, melynek révén bizonyos elváltozások jobban láthatóvá válnak. A vizsgálatot ún. videokolposzkóppal végezzük, így a vizsgálat menetét a páciens is követheti. (A kolposzkópos és citológiai vizsgálat együttesen jelenti az ún. méhnyakrákszűrést.)

EZT KÖVETŐEN VÉGEZZÜK EL A TAPINTÁSOS VIZSGÁLATOT: KESZTYŰS KEZÜNK EGY VAGY KÉT UJJÁT ÓVATOSAN A HÜVELYBE VEZETJÜK, MÁSIK KEZÜNKKEL A HASFAL FELŐL TAPINTUNK.

Két kezünk közé vesszük a méhet, megállapítjuk az alakját, nagyságát, konzisztenciáját. Ezután a környezet áttapintására kerül sor. Ritkán szükség lehet végbélen keresztül végzett, ún. rektális vizsgálatra is.

Kiegészítő vizsgálatként rendszerint hüvelyi ultrahangvizsgálatot végzünk, mert tapintással nem minden esetben kapunk elegendő információt a kismedencei viszonyokról.

Végül az emlők tapintásos vizsgálatára kerül sor. Ehhez értelemszerűen felülről kell teljesen levetkőzni. A vizsgálat közben mindenkinek elmondjuk, hogy minden menzesz után érdemes emlőönvizsgálatot végezni. 30–40 éves kor között az emlő évenkénti ultrahang-, 40 éves kor fölött röntgenvizsgálata (mammográfia vagy tomoszintézis) tanácsos. Menopauzában kétévenként is elegendő a mammográfiás vizsgálat elvégzése. A fent ismertetett lépések alkotják a teljes körű vagy komplett nőgyógyászati rákszűrést. Szükség esetén kiegészítő laboratóriumi vizsgálatokra teszünk javaslatot (pl. vérvétel hormon-meghatározásokra, tumormarker-vizsgálatokra stb.).

A fentiek alapján több szűrővizsgálat-csomagot állítottunk össze:

40 év alatti páciensek részére

Nőgyógyászati szűrőcsomag I.:

Nőgyógyászati vizsgálat + ultrahangvizsgálat + citológiai vizsgálat + hüvelyváladék-vizsgálat

Nőgyógyászati szűrőcsomag II.:

Nőgyógyászati vizsgálat + ultrahangvizsgálat + citológiai vizsgálat + HPV-szűrővizsgálat

Nőgyógyászati szűrőcsomag III.:

Nőgyógyászati vizsgálat + ultrahangvizsgálat + citológiai vizsgálat + emlő-ultrahangvizsgálat

Nőgyógyászati szűrőcsomag IV.:

Nőgyógyászati vizsgálat + ultrahangvizsgálat + citológiai vizsgálat + HPV-szűrővizsgálat + emlő-ultrahangvizsgálat

40 év feletti páciensek részére

Nőgyógyászati szűrőcsomag I.:

Nőgyógyászati vizsgálat + ultrahangvizsgálat + citológiai vizsgálat + emlő-ultrahangvizsgálat + tumormarker-laborvizsgálat (CA–125, HE–4, ROMA-index)

Nőgyógyászati szűrőcsomag II.:

Nőgyógyászati vizsgálat + ultrahangvizsgálat + citológiai vizsgálat + emlő-ultrahangvizsgálat + HPV-szűrővizsgálat + tumormarker-laborvizsgálat (CA–125, HE–4, ROMA-index)

Miután a páciens felöltözött, következik a vizsgálati leletek értékelése, a szükséges kezelések megbeszélése. A fentieket rögzítjük, és írásos lelet formájában nyújtjuk át. A mintavételek eredménye leggyorsabban az eeszt.gov.hu weboldalon, az Ügyfélkapun keresztül érhető el.

NEMI ÉLETET MÉG NEM ÉLT, SZŰZ PÁCIENSEK VIZSGÁLATA SORÁN A HÜVELYI FELTÁRÁS ESETLEG MÉG ÚN. SZŰZKACSÁVAL SEM VÉGEZHETŐ EL.

Ilyenkor a kenetvételek csak vékony pálcával történnek (ún. boltozati mintavétel). Gyakran a kétkezes hüvelyi vizsgálat is anatómiai akadályba ütközik. Ilyen esetben végbélen keresztüli vizsgálatot végzünk és/vagy hason keresztül végzett ultrahangvizsgálatra van lehetőség (ez utóbbihoz célszerű a páciensnek telt húgyhólyaggal lennie).

Mikor keressen fel bennünket?
  • Panasz esetén bármikor (alhasi fájdalom, folyás, gyakori vizeletürítés, égető, csípő, viszkető érzés, vérzési rendellenesség, változó kori panaszok, hüvelyi fájdalom stb.),
  • panaszmentes esetben legalább évente,
  • ha terhességre készülnek, vagy ha a kívánt gyermekáldás nem következik be,
  • terhesség vagy annak gyanúja esetén (vérzéskimaradás, terhességi gyanújelek észlelésekor előbb végezzen reggeli első vizeletből terhességi gyorstesztet),
  • ha a fogamzásgátlásban változtatásra van szüksége.
MIÉRT ÉRDEMES ÉVENTE NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATON (RÁKSZŰRÉSEN) RÉSZT VENNIE?
  • Megbízható rendelőben, rendszeresen végzett szűrővizsgálatok esetén rendkívül kicsi a valószínűsége annak, hogy két vizsgálat között a női nemi szervek területén gyógyíthatatlan elváltozás keletkezzék,
  • idejében felismerhetők és eredményesen kezelhetők bizonyos kóros állapotok: hüvelyi fertőzések, a hüvelyflóra egyéb kóros elváltozásai, különböző típusú vérzészavarok, hüvelyfal- és méhsüllyedés, a méhnyak, a méhtest és a petefészkek jóindulatú vagy rákmegelőző elváltozásai, esetleges rosszindulatú betegségei.

 

 

X