Mit kell tudni a nőgyógyászati vizsgálatról?

A nőgyógyászati vizsgálat – a panaszok meghallgatása után – a kórelőzmény (anamnézis) kikérdezésével kezdődik.

Aki először jár rendelőnkben, attól nemcsak az utolsó menstruáció első napját és a fogamzásgátlás/védekezés aktuális módját fogjuk megtudakolni (mert ezt minden alkalommal megkérdezzük), hanem előző betegségeire, egészségi állapotára vonatkozó minden lényeges adatot (legelső menstruáció kislánykorban, menstruáció gyakorisága, tartama, erőssége, lefolyása, terhességek/szülések/vetélések száma/lefolyása, szoptatás tartama, belgyógyászati betegségek, műtétek, vérátömlesztés, allergia, rendszeresen szedett gyógyszerek, súlyosabb betegségek a családban, sportolás, szemüveg, testsúly, testmagasság, dohányzás, alkoholfogyasztás).

A nőgyógyászati vizsgálatot lehetőleg üres húgyhólyaggal végezzük, ezért mikor megérkezik, mindenképpen keresse fel a mosdót, (kivéve szűz pacienseinket!). A vizsgálathoz első lépésben csak “alulról” kell levetkőzni. A vizsgálóasztalon úgy kell elhelyezkedni, hogy a farpofák az asztal szélén legyenek, a combok függőlegesen állnak, a lábak a lábtartón nyugszanak.

A tényleges vizsgálat a külső nemi szervek (kisajkak, nagyajkak, hüvelybemenet, csikló, szeméremdomb, gát) és a végbélnyílás megtekintésével kezdődik.

Ezután vezetjük a hüvelybe – síkosítás után – a feltáró eszközt, a “kacsát”. A vizsgálatokhoz különböző méretű, steril fémkacsákat használunk. A feltárás során látótérbe kerül a méh hüvelyi része (porció), amit a köznyelvben méhszájnak is neveznek. A porció felszínének megtisztítása után kerül sor a citológiai mintavételre. Ehhez különféle eszközök használatosak attól függően, hogy milyen a méhszáj anatómiai állapota. Először a porció felszínéről, azután a méhnyakból veszünk mintát. Ilyenkor van lehetőség HPV (Human Papilloma Virus)- ill. STD (Sexually Transmitted Diseases) -kórokozók (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Herpesvírus, Trichomonas, Gardnerella, Gonorrhoea, stb.) vizsgálatához szükséges mintavételre is. A kenetet zsírtalanított tárgylemezen fixáló oldattal rögzítjük. A citológiai mintákat speciális laboratórium vizsgálja, az eredmény kb. tíz nap alatt készül el. Végül a porció felszínét híg ecetsav- ill. jódoldattal érintjük, melynek révén bizonyos elváltozások jobban láthatóvá válnak. A vizsgálatot ún. videokolposzkóppal végezzük, így a vizsgálat menetét a páciens is követheti. (A kolposzkópos és citológiai vizsgálat együttesen jelenti az ún. méhnyakrákszűrést.)

Ezt követően végezzük el a tapintásos vizsgálatot: kesztyűs kezünk egy vagy két ujját óvatosan a hüvelybe vezetjük, külső kezünkkel a hasfal felől tapintunk.

Két kezünk közé vesszük a méhet, megállapítjuk alakját, nagyságát, konzisztenciáját. Ezután a környezet áttapintására kerül sor. Ritkán szükség lehet végbélen keresztül végzett, ún. rektális vizsgálatra is.

Kiegészítő vizsgálatként hüvelyi ultrahangvizsgálat végzését ajánljuk (40 éves életkor felett mindenképpen tanácsos, de fiatalabb korban is hasznos), mert tapintással nem minden esetben kapunk elegendő információt a kismedencei viszonyokról.

Végül az emlők tapintásos vizsgálatára kerül sor. Ehhez értelemszerűen felülről kell teljesen levetkőzni. A vizsgálat közben mindenkinek elmondjuk, hogy minden menzesz után érdemes emlő-önvizsgálatot végezni. 40 éves kor fölött, ill. terhelő családi kórelőzmény esetén már fiatalabb korban is műszeres emlővizsgálat (mammográfia, ultrahang) is szükséges. A fent ismertetett lépések alkotják a teljes körű vagy komplett nőgyógyászati rákszűrést. Szükség esetén kiegészítő laboratóriumi vizsgálatokra teszünk javaslatot.

Miután felöltözött, következik a vizsgálati leletek értékelése, a szükséges kezelések megbeszélése. A fentieket rögzítjük és írásos lelet formájában nyújtjuk át.

Nemi életet még nem élt, szűz páciensek vizsgálata során a hüvelyi feltárás esetleg még ún. szűzkacsával sem végezhető el.

Ilyenkor a kenetvétel csak vékony pálcával történik (ún. boltozati mintavétel). Gyakran a kétkezes hüvelyi vizsgálat is anatómiai akadályba ütközik. Ilyen esetben végbélen keresztüli vizsgálatot végzünk és/vagy hason keresztül végzett ultrahang vizsgálatra van lehetőség (ez utóbbihoz célszerű a páciensnek telt húgyhólyaggal lennie).

Mikor keressen fel bennünket?

  • panasz esetén bármikor (alhasi fájdalom, folyás, gyakori vizeletürítés, égető, csípő, viszkető érzés, vérzési rendellenesség, változókori panaszok, hüvelyi fájdalom, stb.);
  • panaszmentes esetben legalább évente;
  • ha terhességre készülnek, vagy ha a kívánt gyermekáldás nem következik be;
  • terhesség vagy annak gyanúja esetén (vérzéskimaradás, terhességi gyanújelek észlelésekor előbb végezzen reggeli első vizeletből terhességi gyorstesztet);
  • ha a fogamzásgátlásban változtatásra van szüksége.

Miért érdemes évente nőgyógyászati vizsgálaton (rákszűrésen) részt vennie?

  • megbízható rendelőben, rendszeresen végzett szűrővizsgálatok esetén rendkívül kicsi a valószínűsége annak, hogy két vizsgálat között a női nemi szervek területén gyógyíthatatlan elváltozás keletkezzék;
  • idejében felismerhetők és eredményesen kezelhetők bizonyos kóros állapotok: hüvelyi fertőzések, a hüvelyflóra egyéb kóros elváltozásai, különböző típusú vérzészavarok, hüvelyfal- és méhsüllyedés, a méhnyak, a méhtest és a petefészkek jóindulatú vagy rákmegelőző elváltozásai, esetleges rosszindulatú betegségei.
X