Scroll Top

Mit kell tudni a hüvelyi fertőzésekről?

A nyár, a strandszezon közeledtével érdemesnek látszik felfrissíteni ismereteinket ezekről a – legtöbb nőgyógyászati panaszt okozó – kórképekről. Fontos tudnunk, hogy a fertőzések nagyobb arányú nyári előfordulásában elsősorban a megváltozott környezeti tényezőknek van szerepük.

A hüvelygyulladás gyakori előfordulásának magyarázata, hogy a hüvely olyan testüreg, mely saját baktériumflórával rendelkezik, igen jó a vérellátása, meleg van benne, a termékeny életkorban tüszőhormon hatása alatt áll, és különböző eredetű váladékokat „tárol”. A szexualitásban betöltött szerepe és a végbél közelsége miatt kórokozók folytonos támadásának van kitéve. Alapvetően háromféle hüvelyfertőzést különböztethetünk meg: gombás fertőzést, Trichomonas-fertőzést és az ún. bakteriális vaginózist.

Gombás hüvelygyulladás leggyakrabban a szeméremtest fertőzésével együtt fordul elő.

Oka a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása (pl. antibiotikus kezelés mellékhatásaként). A kórokozók többnyire Candida-gombafajok. Szeméremtesti-hüvelyi égő-viszkető érzés, túros folyás a leggyakoribb panaszok. Nagyon sok gombaellenes készítmény (hüvelykúp, krém) kapható recept nélkül is. Ezek jó eredménnyel alkalmazhatók a heveny megjelenési forma esetén. Visszatérő gombás fertőzések esetén szisztémás (pl. tablettás) terápia ill. a partner kezelése is szükséges lehet, amely szakorvosi vizsgálatot igényel. A személyi higiéné fontosságát (megfelelő tisztálkodás, fehérneműcsere) nem lehet eléggé hangsúlyozni!

bakteriális vaginosis igen gyakori, gyulladásos tünetekkel nem járó fertőzés,

melyre a normális hüvelyflórát alkotó tejsavbaktériumok eltűnése, egyéb – elsősorban anaerob baktériumok és a Gardnerella vaginalis – kórokozók elszaporodása, szürkésfehér, híg, igen kellemetlen szagú folyás jellemző. Nem szexuális úton terjed, viszketést, fájdalmat nem okoz, a partner is panaszmentes. Jelentőségét az adja, hogy gyakran társul nemi úton terjedő fertőzésekkel (Sexually Transmitted Infections = STI, régebben STD), terhesség alatt növeli az idő előtti burokrepedés, a koraszülés kockázatát. Kezelése helyi vagy szisztémás antibiotikus készítményekkel történik.

Trichomonas-hüvelygyulladás kórokozója egy amőba-szerű egysejtű. A fertőző forrás a legtöbb esetben a szexuális partner, de fürdőzés, szauna, közös törülköző használatával is elkapható. Gyakran társul egyéb fertőzésekkel. Habos, zöldessárga, bőséges folyás, szeméremtesti égés, viszketés jellemzi. Mindkét fél egyidejű antibiotikus kezelése gyors gyógyuláshoz vezet.

Bár a hüvelyi fertőzések jól kezelhető megbetegedések, igen fontos a megelőzés szerepe.

A WC és bidé megfelelő használatát, a női szeméremtest és gáttájék hüvely felől a végbél irányába történő gondos tisztántartását már gyermekkorban el kell sajátítani. Alkalmazzunk megfelelő pH-jú mosakodó szert, intim kendőt! Mindenki a saját törülközőjét használja, akár testtájanként különbözőt!

A hüvely napi kiöblítése (irrigálás) azzal a veszéllyel jár, hogy a természetes védekezőképességet biztosító normál hüvelyflóra jelentősen károsodik. Jó hatásúak lehetnek viszont probiotikus, a hüvelyflóra visszapótlását végző ill. az elősegítő készítmények.

A tanga igen látványos, de nem egészséges viselet. Hordjunk pamutból készült, megfelelő szabású fehérneműt!

Uszodai úszás előtt a hüvelybe helyezett tampon azzal a veszéllyel jár, hogy az a vizet magába szívja, és a kórokozókat koncentrálja ahelyett, hogy távol tartaná. Segíthet megelőzni a hüvelyi fertőzéseket, ha fürdőzésnél olyan hüvelykrémet használunk, amely a hüvelyflóra regenerálódását segíti elő. Sekély természetes vizekben is nagyobb kórokozó-koncentrációval kell számolnunk.

Az átnedvesedett fürdőruha alsó részét érdemes szárazra cserélni a „felfázás” megelőzése érdekében. Hasonló meggondolásból a hideg vízben, hideg kövön/padon való hosszas üldögélés is kerülendő.

X