Scroll Top

Minden szempontból igényesen, minden igényt kielégítően

Beszélgetés Dr. Papp Zoltán professzorral, a Maternity Magánklinika igazgatójával.

A Kútvölgyi Premium szolgáltatásai újabb szakterülettel bővültek. 2010. március elsején nyitotta meg kapuját a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika járóbeteg rendelője, majd 2010. július 1-től megkezdte működését a Premium Maternity fekvőbeteg részlege is. A klinika alapítójával és szakmai vezetőjével Papp Zoltán professzorral beszélgettünk.

A szobája ajtaja nyitva, időnként munkatársak néznek be Önhöz és kérdéseket tesznek fel, a folyosón udvarias, mosolygó munkatársak, akik készségesen eligazítják az érdeklődő vendégeket… ez az általános hangulat, vagy csak „jókor érkeztünk”…?

Teljes mértékben ez az általános, … ez a titok nyitja… a legfontosabb a szakmai tudás mellett, páciensekkel udvariasan, készségesen és persze tájékozottan foglalkozni.

A járóbeteg rendelő várójában festmények és üvegcsillár, a vizsgálókban is festmények várják a belépőt. A művészet is gyógyíthat?

Még szeretném hozzátenni, hogy a várótermekben, folyosókon kellemes, halk zene szól. Ezek nagyon kellenek az ember jó közérzetéhez, és ha nem is gyógyítanak, a feszültség oldásával nagyban hozzájárulnak a betegek szorongásának csökkentéséhez. Nekem is igazi hobbim a fényképezés, a rendezett albumaim száma lassan eléri a száz darabot, éppen 96-nal tartunk. De fiatal orvosként még zenéltem és sportoltam is. A DEAC NB 1-es röplabda csapatában voltam tartalékos játékos. Gimnazista koromtól jazz szaxofonoztam később klarinétoztam…

Mikor játszott utoljára?

2000-ben, miután tíz évvel korábban, mikor a Baross utcai Klinikára kerültem, megígértem a munkatársaimnak, hogyha végig csinálunk legalább tíz évet, akkor klarinétozni fogok nekik. Az ígéretemet beváltottam, régi zenész társaimmal együtt adtunk koncertet…

Nagyot ugrottunk az időben…visszatérve a Debrecen előtti évekhez, hogyan született meg Önben az elhatározás, hogy orvos legyen ?

Egész kisgyermek koromtól orvosnak készültem, pedig a családunkban nem volt orvos, szüleim pedagógusok voltak, egyik nővérem is tanár lett. Már a gimnáziumban tudatosan a Debreceni Egyetemre készültem. Szerencsére szerettem a felvételi tantárgyakat, és kitűnő eredménnyel vettek fel. Az egyetemen, Árvay Sándor professzor úr előadásainak hatására kezdtem el a nőgyógyászat iránt érdeklődni. Később a klinikáján dolgoztam is, csak jó szívvel beszélhetek róla.

1990-ben, a rendszerváltás évében került a SOTE Baross utcai Szülészeti Klinikájának élére. Hogyan emlékszik vissza ezekre az évekre?

Úgy fogalmaznék, hogy éppen a rendszerváltás pozitív átmeneti ideje miatt „demokratikus űrben” adhattam be a pályázatomat, amivel a Klinika élére kerültem. Ebben az évben a régi politikai rendszer már nem volt képes beleszólni az Egyetem életébe, az új pedig még nem. Tisztán szakmai szempontok alapján kaptam meg a pozíciót, erre nagyon büszke vagyok. Az orvosegyetemeken a 65 éves szakemberek pályájuk csúcsán vannak, sokaknak ebben a korban van lehetőségük tapasztalataik átadására. A vezetői tisztségek mégis 65 éves korhatárhoz kötöttek. Ez a döntés engem is személyesen érintett, ezért kellett 17 év után elhagynom a Baross utcai Klinikát.

Viszont, ahol most ülünk, a Maternity Magánklinika ennek is köszönheti megalapítását…

Ez így van. Én magamat mind szellemileg mind fizikailag tettre késznek éreztem és érzem is, és elhatároztam, hogy valami egészen újat fogok létrehozni…A Maternity Magánklinika, a Kútvölgyi Klinika Tömb pályázatára beadott szakmai munkám és szakmai befektetők hozzájárulásával jött létre. A pályázat megnyerése után 2009 őszén írtuk alá a Kútvölgyivel a szerződéseket. 2010. március 1-től pedig megkezdte működését a Klinika.

Hogyan foglalná össze a Premium Maternity lényegét?

Először is, a Klinika megalapítása teljes és mindenre kiterjedő rekonstrukciós munkát követelt. Nem egyszerűen felújítottuk a Kútvölgyi két emeletét, hanem épületgépészeti és energetikai rekonstrukciót hajtottunk végre. Amit most itt lát, egy európai színvonalú, exkluzív klinika. A legfontosabb azonban a szemléletváltás, aminek a magánklinika a létét köszönheti, vagyis az a modell értékű törekvés, hogy tisztába tegyük a szülészet és nőgyógyászat körül kialakult hazai helyzetet.

Pontosan mire gondol?

Arra, hogy a paraszolvencia rendszer miatt, a szülészet is a társadalmi közbeszéd egyik központi kérdésévé vált. A mi rendszerünkben minden pénzmozgás átlátható, előre tisztázottan történik. Magyarul, nem abban különbözünk a nem magán ellátástól, hogy itt fizetni kell, hanem, hogy itt számlára kell fizetni, ami után adót fizetünk, és természetesen az orvosok is adóznak a számlájukra utalt tiszteletdíj után.

Mit szólnak ehhez azok a kollegák, akik önhibájukon kívül, egy “nem tiszta rendszerben” kell, hogy megéljenek?

Az itt dolgozó kollegák vállalták, hogy a társadalom egyéb területeihez hasonlóan, a játékszabályok betartásával, átlátható módon keressenek pénzt. Most még kevesen vagyunk, de egyre többen fognak erre az útra lépni.

Többen felvetették, hogy a magánklinikák az OEP-es ellátás betegeit szívják el a rendszertől. Ön mit gondol erről?

Nézze, ezzel nem lehet egyetérteni. A tapasztalatom szerint, akkor, amikor a Baross utcai Klinikán nagy erőfeszítésekkel, fejlesztéseket hajtottunk végre és a 18 ágyas szobákból 4 ágyas szobákat csináltunk, azok a páciensek, akik ma például a Maternity Magánklinika szolgáltatásait igénybe veszik, nem voltak kíváncsiak a négy ágyas szobákra, mert ők egy ágyas szobát szerettek volna.

Vagyis más a célcsoport?

Más a célcsoport…a napokban jelent meg nálunk egy fiatal pár, akik elmondták, hogy gondosan körbejárták az OEP-es kórházakat a feleség szülése előtt és nem találtak olyat, amelyik kielégítette volna az igényeiket. Ezek után jöttek el hozzánk, önként. Tetszett nekik amit láttak. Nálunk fognak szülni és szülés után családi szobában örülni a gyermeküknek.

Ez azt jelenti, hogy az apuka is bent alszik az osztályon?

Pontosan. És erre jelentős igény mutatkozik.

Össze tudja nekünk foglalni, mit kapnak a Maternity páciensei, amit máshol nem kapnak meg?

Több olyan figyelmességgel szolgálunk a szülések kapcsán, amelyek sehol máshol nincsenek benne a „szülési csomag” árában. Nálunk a császármetszés, ugyanannyiba kerül, mint a spontán hüvelyi szülés, minden normál szülésnél is jelen van gyermekgyógyász (neonatológus) szakorvos, az epidurál érzéstelenítést aneszteziológus szakorvos végzi, a családi szobában, ahol az édesanyán és az újszülöttön kívül az édesapa is jelen van, az édesapát is megilleti a szállodai ellátás (napi ötszöri étkezés stb.), hogy csak a leglényegesebbeket említsem.

Fontos, hogy pácienseink mindig a honlapunkon található áraink alapján fognak számlát kapni. Nincsenek rejtett vagy utólagos költségek. Az árainkról csak annyit, hogy miután a honlapra kitettük, a konkurens magánintézmények leszedték árlistáikat a honlapjaikról, vagyis versenyképesek és reálisak az áraink. A mi pácienseink a legmagasabb szakmai ellátásban részesülnek, választott orvosukhoz járnak, hotelszintű szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Családi szobáinkért még az ÁNTSZ-szel is meg kellett küzdenünk, de megvannak, és ez azt jelenti, hogy az apa nem csak a szülésnél lehet jelen, hanem a szülés előtt és azt követően is itt lehet a családjával. Ez mindenkinek megnyugtató, az anyának, az apának és a mi szakembereinknek is. Ez a jövő.

Azt tudhatjuk, hogy a Premium Dentalhoz már eddig is sok külföldi páciens érkezik. Önök is dolgoznak külföldi betegek Magyarországra csábításán?

Felvettük a kapcsolatot, külföldi közvetítőkkel, de már eddig is a házaspárok több mint fele „vegyes házasság”, az egyik házastárs külföldi.

Mit üzenne a közeljövő magyar orvostanhallgatóinak, mire számítsanak Magyarországon? Mi az, amiért Ön szerint érdemes lesz itthon maradni?

Erre nem én vagyok illetékes válaszolni. Hosszú ideig, az állami egészségügy jelen formájában és állapotában, hazánkban nem sok jóval kecsegtet. Az orvosképzésünk ennek ellenére nemzetközi összehasonlításban is kitűnő. Ha egyetemeinkre járnak az orvosi hivatás alapjait elsajátítani, akkor feltétlenül jó úton járnak, hogy aztán végzés után, hol tudják tudásukat kamatoztatni, az még nem megválaszolható kérdés. De bízni kell, a hogy a dolgok lassan csak jobbra fordulnak. Amikor mi kezdtünk egyetemre járni, 50 évvel ezelőtt, mi sem tudtuk, hogy mi lesz 10 év múlva, azt meg különösen nem, hogy mi lesz később.


Az interjút készítette: Léder László.
Az interjúkkal kapcsolatos észrevételeit, kérdéseit kérjük küldje el nekünk a leder.laszlo@prleder.hu e-mail címre.
Fotók: Czimer Csilla és Maternity Magánklinika.

Kapcsolódó cikkek

X