Scroll Top

A gyermek születésével járó események mindkét szülő számára rendkívüli élményt jelentenek, különösen, ha első gyermekről van szó. Új tapasztalatokra van szükség, amelyek sikere a hétköznapokban derül ki. Ráadásul olyan időszak eseményei ezek, melyben a várandósság és a szülés testi és lelki változásain már túl vannak.

Semmi csodálkozni való nincs abban, hogy gyakran idegesnek, fáradtnak érzik magukat, és néha arra gondolnak, hogy talán alkalmatlanok az új feladatokra. Előfordul, hogy azon aggódnak, jól van-e a csecsemő? Az Önök hibája vajon, ha látszólag sokat sír? Sok az elvégzetlen házimunka: kevés órából áll a nap…A szülők ekkor még nem ismerik fel, hogy nincs abban semmi különös, ha az újszülött az első hetekben tökéletesen igénybe veszi minden idejüket, hogy most minden egyéb feladat csupán másodlagos lehet. El kell fogadni, hogy a csecsemők az első hetekben napi átlag 2 órát töltenek sírással! Vannak, akik ennél is többet, de nem igaz az, hogy az első gyerekek sírósabbak.

Vitathatatlan, hogy a szülői felelősség alapvető változásokat hoz mind a saját életükbe,

mind partnerkapcsolatukba. Már nemcsak egy párról van szó, amelynek tagjai megosztják egymással különféle érdeklődésüket. Egy gyermek szüleivé váltak, akinek igényei a nap minden órájában elsőbbséget élveznek. Ezen elvárások ellátása oly időigényes, hogy a partner könnyen érezheti magát kirekesztettnek, mellőzöttnek. Minél inkább közös feladatuk a csecsemő ellátása, annál könnyebben veszik az akadályokat. Az anya-gyermek kapcsolat mellett rendkívül lényeges az apa-gyermek közötti kapcsolat kiépülése. Az édesapának aktív szerepet kell vállalnia a csecsemő fürdetésében, pelenkázásában, a játékban, a sétában és a napi szokásos teendőkben. Az anya akaratlanul késleltetheti ezt a folyamatot, ha visszautasítja a segítséget. Gyakran az édesanya a csecsemő iránti túlzott aggodalomtól vezettetve nem bízik senki másban. Ennek eredményeképpen megfoszthatja magát a szükséges pihenéstől, környezetváltozásoktól, míg partnere elbizonytalanodik segítő szándékának felajánlásában. A Maternity Magánklinikán kialakított családi szobákban nemcsak az édesanya és az újszülött, hanem az édesapa is jelen van és aktív részese az első órák és napok izgalmas eseményeinek. Ez a lehetőség nagyban hozzájárul a szülők-gyermek kapcsolat sikeres elindításához, a család születéséhez. Az újszülött is megérzi, hogy édesanyja nyugodt, mivel az édesapa nincs távol, de biztosan kedvezően hat rá közvetlenül is, hogy az édesapja mellkasán és karjaiban is pihengethet.

Amennyiben van idősebb gyermekük, sose felejtsék el, hogy neki is alkalmazkodnia kell új szerepéhez.

Az eddig a figyelem központjában lévő egyke helyzetét megzavarja az új emberke, s számára mindez váratlanul történik. Nem lehet egyszerűen féltékenységgel magyarázni az idősebb gyermek reakcióját, ezek az érzések elsősorban a szülői szeretet elvesztésének félelméből fakadnak. Gyakori jelenség, hogy az idősebb gyermek átmenetileg fejletlenebb fejlődési szakaszába kerül vissza, így hívja fel ismét magára a figyelmet. Nem könnyű elfogadni, hogy megint pelenkázni, etetni kell. Ezek a helyzetek komoly megértést, sok odafigyelést, türelmet igényelnek. A Maternity Magánklinika családi szobáiba a kis testvérkét is be lehet hozni, ami sokat segít az új jövevény elfogadtatásában.

(Az írás a Felicitas Kft. 2013-ban megjelent Tanácsadó Könyvecskéjének felhasználásával készült a szerkesztő, Dr. Mag Olga hozzájárulásával.)

X