phone-iconRendelő - Királyhágó: +36 1 213 4222

phone-iconFekvőbeteg osztály - Kútvölgyi: +36 1 213 4220

phone-iconÜgyelet (19:00 - 07:00): +36 20 825 0840

email-iconE-mail: info@maternity.hu

instagram.com/maternityclinicbudapest

INTÉZNIVALÓK A SZÜLETÉSSEL KAPCSOLATBAN

 

1.)               Adatfelvétel

Klinikánkon való tartózkodása alatt felkeresi Önt kollégánk, aki felveszi az adatokat és lejelenti az újszülöttet a XII. kerületi önkormányzatnál.

A gyermek nevének megválasztásában segít:

http://www.nytud.hu/oszt/nyelvmuvelo/utonevek/index.html

 

Az adatokat eredeti okiratokkal kell igazolni: apasági nyilatkozattal vagy házassági anyakönyvi kivonattal. Idegen nyelvű iratok esetében csak az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (Bp. VI: Bajza u. 52.) által készített fordítás vagy az adott ország nagykövetsége által készített házassági anyakönyvi kivonat fogadható el. Egyes országoknál lehetnek eltérő szabályok, ezért kérjük, hogy külföldi iratok esetén keressék Péterné Molnár Gizellát.

 

2.)               Az újszülött Születési anyakönyvi kivonatának átvétele

 

A születési anyakönyvi kivonatot átveheti személyesen a klinika 5. emeleti recepcióján vagy

 

XII. kerületi Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi Csoportján

Cím: 1126 Budapest, Böszörményi út 23-25.

Ügyfélfogadási idő: hétfő: 13.00-17.30, szerda: 08.00-16.00, péntek: 08.00-12.00.

Itt megbízott közreműködése esetén szükséges meghatalmazás (Én, X.Y. meghatalmazom X.Y-t, aláírás + két tanú, személyi igazolvány számokkal), nagyszülőknek is.

 

A lakcímkártyát az önkormányzat postázza az édesanya állandó lakcímére.

 

3.)               Az újszülött TAJ-kártyájának átvétele

 

A 2009. július 1-jei hatályos rendelet értelmében a Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár POSTAI ÚTON automatikusan továbbítja a szülők részére az újszülött TAJ-kártyáját az édesanya állandó lakcímére (amely egyben az újszülött első állandó lakcíme is). Ugyanígy küldi az APEH is az újszülött adókártyáját.

 

További tájékoztatás:

http://oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/ellatasra_jogosultsag_igazolasa/taj_kartya/taj_kartya.html?query=TAJ%20k%C3%A1rtya%20%C3%BAjsz%C3%BCl%C3%B6tt

 

Amennyiben bármilyen segítségre van szüksége, várjuk

- személyesen, bejelentkezés: 061-213-4222

- telefonon: 06-20-8259088

- írásban a klinika címén: 1125 Budapest XII. Kútvölgyi út 4.

- e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Péterné Molnár Gizella

klinikai pszichoszociális gondozó


JUTTATÁSOK

 

Biztosítási jogviszonyhoz kötődő juttatások

 

Csecsemőgondozási díj (CSED)

A Terhességi - Gyermekágyi Segélyt (TGYÁS) váltja fel.

 

Ha az anyának van 365 nap biztosítási ideje az elmúlt 2 éven belül, akkor szülés után 24 hétig jogosult a szülési szabadságra. (A 365 napba nem csak a munkával töltött napok számítanak be, hanem néhány más juttatás igénybevételének ideje is.)

A terhességi - gyermekágyi segély összege:

-          ha a szülési szabadság kezdő napját megelőző naptári évben rendelkezik 180 napi jövedelemmel és a biztosítási idő folyamatos, akkor a naptári napi jövedelmet veszik alapul, ennek 70%-a a CSED.

-          ha nincs: a minimálbér kétszeresét veszik alapul, (156.000 Ft.) de ha a munkaszerződésben alacsonyabb jövedelem szerepel, akkor a tényleges jövedelmet, illetve a szerződésben szereplő jövedelmet veszik figyelembe.

A CSED kezdőnapja a szülés várható időpontja előtt 28 napon belül bármelyik nap, de legkésőbb a szülés napja lehet. A kérelmet az anya munkáltatójánál, illetve egyéni vállalkozók esetében az illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél kell benyújtani. A CSED-et követően a GYED-et is igényelni kell!

 

Részletes szabályozás megtekinthető, illetve igényléshez szükséges adatlap letölthető:

http://oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/penzbeli_ellatasok/gyermekvallalas_tamogatasa/csecsemogondozasi_dij

 

Gyermeknevelési Díj - GYED

 

A biztosított szülőnek, a CSED lejárta után jár a gyermek 2 éves koráig. A jogosultság feltételei és az igénylés módja hasonló a CSED igénylésével. A diplomás GYED és hallgatói GYED speciális szabályai az OEP honlapján, az alábbi linken megtalálhatók. A GYED a naptári napi átlagkereset 70%-a, de maximális összege nem haladhatja meg a havi bruttó 147.000 Ft-ot. A gyermek 1 éves kora után nincs munkavégzésre vonatkozó korlátozás.

 

Részletes szabályozás megtekinthető, illetve igényléshez szükséges adatlap letölthető:

http://oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/penzbeli_ellatasok/gyermekvallalas_tamogatasa/gyermekgondozasi_dij

 

 

Állampolgári jogon járó juttatások

 

Anyasági támogatás („kelengye pénz”)

 

A szüléstől számított 180 napon belül kell igényelni. Egyszeri összegben 64.125 Ft (ikrek esetében 85.500 Ft/gyermek) jár az anyának. Az igénybevétel feltétele a magyar állampolgárságon túl az, hogy az édesanya a várandósság alatt legalább 4 alkalommal vegyen részt várandósgondozáson.

 

Részletes szabályozás megtekinthető és igénylőlap letölthető:

http://cst.onyf.hu/hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/anyas%C3%A1gi-t%C3%A1mogat%C3%A1s.html

 


Családi  pótlék

 

Visszamenőleg csak a tárgyhóra, illetve az azt megelőző 2 hónapra jár. Ezért tanácsos a szülést követő 60 napon belül igényelni.

Összegek:                                                      Egyedülállóak:          

-          1 gyerek után:  12.200.-                                13.700.-

-          2 gyerek után:  13.300.-/gyermek                 14.800.-/gyermek

-          3 gyerek után:  16.000.-/gyermek                 17.000.-/gyermek

 

Részletes szabályozás megtekinthető és igénylőlap letölthető:

http://cst.onyf.hu/hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/csal%C3%A1dip%C3%B3tl%C3%A9k.html

 

Gyermeknevelési Segély - GYES

 

Havi 28.500 Forintot (-9,5% nyugdíjjárulék!) - ikrek esetén br.57.000Ft - jelent. A GYED lejárta után, vagy ha arra nem jogosult, akkor a szülés napjától a gyermek 3 éves koráig igényelhető (ikrek esetén iskolakezdési korig). A juttatás ideje alatt a gyermek 1 éves koráig kereső tevékenység nem folytatható, utána pedig heti 30 órát nem meghaladó időtartamban dolgozhat, vagy otthonában, időkorlátozás nélkül végezhet munkát. A gyermek 1 éves kora után nincs munkavégzésre vonatkozó korlátozás.

 

Újabb gyermek születésekor az ellátást tovább folyósítják a nagyobb gyermek után, de csak abban az esetben, ha a kisebb gyermek 2014.01.01-ét követően születetett. (GYES extra)

 

Részletes szabályozás megtekinthető és igénylőlap letölthető:

http://cst.onyf.hu/hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/gyermekgondoz%C3%A1si-seg%C3%A9ly.html

 

GYERMEKNEVELÉSI TÁMOGATÁS – GYET („FŐÁLLÁSÚ ANYASÁG”)

 

3 vagy több gyermek nevelése esetén a legkisebb gyermek 3 és 8 éves kora között igényelhető. A juttatást igénybevevő heti 30 órát nem meghaladó időtartamban dolgozhat, vagy időbeli korlátozás nélkül vállalhat munkát abban az esetben, ha a munkavégzés otthonában történik. A gyermek nappali ellátást nyújtó intézményben időbeli korlátozás nélkül elhelyezhető. Havi 28.500 Ft.

 

Részletes szabályozás megtekinthető és igénylőlap letölthető:

http://cst.onyf.hu/hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/gyermeknevel%C3%A9si-t%C3%A1mogat%C3%A1s.html

 

Babakötvény - Start-számla

 

2006. január 1-től az állam minden megszülető gyermek javára születésének évében az éves költségvetési törvényben meghatározott összegű támogatást biztosít, amit a gyermek 18. életévének betöltését követően vehet fel. (A támogatásra jogosító babakötvény összege jelenleg gyermekenként 42.500Ft.)

A Magyar Államkincstár a babakötvény összegét a szülők által kiválasztott, de a törvény által szabályozott biztonságos megtakarítási formát kínáló befektetési szolgáltatónál, banknál - a megfelelő igazolások bemutatását követően - a gyermek nevére megnyitott (Start-)számlára utalja. Amennyiben a szülők nem rendelkeznek a befektetési számla megnyitásáról, úgy az állam kincstári számlát nyit a gyermek nevére, és évenként az állampapírok hozamával növeli annak összegét egészen a gyermek felnőtté válásáig. A babakötvényt nem szükséges kérelmezni, mivel az államkincstár automatikusan (2 hónapon belül), értesítő levelet küld a szülők számára, amely tartalmazza az újszülött adóazonosító számát, továbbá részletes tájékoztatást nyújt a START-számláról is.

További anyagok találhatók az Államkincstár honlapján:

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/eletkezdesi_tamogatas

 

Egyéb kedvezmények:

 

Munkaidő kedvezmény az édesapáknak: a szülés után 5 nap munkaidő kedvezmény jár az apának, amelyet a munkáltató köteles az apa kérésnek megfelelő időpontban szülést követő 2 hónapon belül kiadni. Erre az időre az apának távolléti díj jár, amelyet az állam megtérít a munkáltató számára.

 

Kismamabérlet: budapesti lakcímmel rendelkező CSED, GYED, GYES, GYET ellátásban részesülő édesanyák jogosultak az igénybevételre. Részeltek olvashatók:

http://www.bkk.hu/tomegkozlekedes/jegyek-es-berletek/kedvezmenyek/ a helyi kedvezmények pontra kattintva.

 

Helyi önkormányzatnál igényelhető egyéb juttatásokról az önkormányzatok szociális osztályain lehet érdeklődni.

 

IGÉNYLÉSEK BENYÚJTÁSA

 

Anyasági támogatás, GYES, családi pótlék igénylése:

 

A családtámogatási ellátásokkal összefüggő kérelmeket 2015.április 1. után a járási hivataloknál, a kormányhivataloknál, a kormányablakoknál és a települési ügysegédeknél lehet benyújtani. A kérelmeket ügyfélkapun keresztül, postai úton vagy személyesen lehet beadni. Postai úton történő beadásnál az iratokat fénymásolni kell. A fénymásolatra rá kell írni, hogy „Eredetivel egyező másolat” és alá kell írni, de nem kell hivatalosan, közjegyzővel hitelesíttetni. Az anyasági támogatáshoz a várandósgondozásról szóló igazolás eredeti példányát kell benyújtani.

Adatlapok letöltése és részletes tájékoztató az ellátásokról az egyes ellátásoknál megjelölt linken található.

http://cst.onyf.hu/hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok.html

 

TGYÁS (szülési szabadság), GYED igénylése:

 

Adatlapok letöltése és részletes tájékoztató az ellátásokról az egyes ellátásoknál megjelölt linken található. Ugyanezen a linken az irányítószám beírásával tájékozódhat az Ön lakhelye szerint illetékes kormányhivatalról is.

A kérelmeket a munkáltatón keresztül kell beadni, illetve közvetlenül a kormányhivatalok egészségbiztosítási szakigazgatási szervéhez. Postai úton történő beadásnál az iratokat fénymásolni kell. A fénymásolatra rá kell írni, hogy „Eredetivel egyező másolat” és alá kell írni, de nem kell hivatalosan, közjegyzővel hitelesíttetni.

 

Babakötvény, Start-számla információ:

 

Magyar Államkincstár

Cím: 1054 Budapest, Hold u. 4.

Tel.: (budapesti lakosok számára) 06-1/452-29-10

06-30/344-0045, 06-70/460-9005 és a 06-20/881-9535

http://www.babakotveny.info/

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Időpontfoglalás

Időpont foglaláshoz, kérem adja meg adatait és kollégáink munkaidőben 1 munkanapon belül pontosítják Önnel az időpontot vagy küldjön emailt.

Sürgős esetben a telefonos időpont-egyeztetés lehetőségét biztosítjuk.

Eseménynaptár

A várandós nők és gyermekeik mindenek előtt