Mit jelent az igény szerinti szoptatás és miért fontos?

Igény szerinti szoptatás esetén a csecsemő, minden jelzésére mellre kerül, függetlenül attól, hogy 10 perce vagy 2 órája szopott-e utoljára. Az összes szopási igényét az anyamellen élheti ki. Annyi időt tölthet a mellen, amennyit szeretne, nincs időben korlátozva sem a szoptatások száma, sem a szoptatások időtartama. Az igény szerinti szoptatás ellentéte, amikor a kisbaba szopását korlátozzák, pl. szopjon 3 óránként 20 percet.

Az anyatej a kereslet-kínálat törvényei szerint termelődik. Ez azt jelenti, hogy minél gyakrabban van mellen és minél hatékonyabban üríti a mellet a baba, annál több tej termelődik. Ha kihagyunk egy szoptatást és hagyjuk az emlőket telítődni, azt az üzenetet küldjük az agyunknak, hogy nincs szükség több tej termelésére így a tejmennyiség csökkenni fog. Ennek elkerülésére a csecsemőt annyiszor érdemes mellre tenni, ahányszor szopási igényét kereső fej- és szájmozgásával jelzi.

Gyakran felmerülő kérdés az első napokban ugyanúgy, mint később is: honnan tudom, hogy a kisbabám elegendő tejhez jut?

Az újszülött gyomra cseresznye nagyságú, az első napokban nincs szüksége nagy mennyiségű tejre, ilyenkor átlagosan 5 millilitert szopnak egy alkalommal. Ahogy nő az anyamellben a tejmennyiség, úgy tágul a baba gyomra is.

Ha a csecsemő ritmikusan és kitartóan szopik, a mell nem csúszik ki a szájából, szopás közben mozog a baba füle és az állkapcsa, hallhatóan nyel, testtartása ellazult, ajkán tejcseppek jelenhetnek meg, ezek mind arra utalnak, hogy a baba tejhez jut.

Másik jól nyomon követhető jele annak, hogy elég a tejbevitel, ha a baba elegendő vizeletet és székletet ürít. Az első két napban 24 óra alatt az újszülöttek naponta 1-2 vizeletes és 1-2 székletes pelenkát produkálnak, majd később, az ötödik naptól (amikor már megtörtént a tejbelövellés) a pisis pelenkák száma 24 órán belül 5-6 db. és a székletek száma minimum 3 db.

Jó tudni, hogy a kezdeti nehézségekkel sem kell egyedül megküzdenünk. Ha azt érezzük, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzeltük, vagy szeretnénk, akkor érdemes felkeresni egy nemzetközi vizsgával rendelkező laktációs szaktanácsadót.

Klinikánkon kiemelten fontosnak tartjuk a szoptatás támogatását. A felkészülést szolgálja a várandósság 26. hete körül javasolt szoptatási tanácsadáson való részvétel. Szülés után még császármetszés esetén is lehetőség van az újszülöttek mellre helyezésére a munkatársakkal való egyeztetés alapján. A klinikai tartózkodás alatt elérhető a szoptatási tanácsadás. Hazamenetel után sem hagyjuk magára az édesanyákat: ambulanciánkon lehetőség van további konzultációkra is.

Érdemes már szülés előtt információkat szerezni arról, hogy hol találhatók olyan helyek, csoportok és klubok, ahol a szoptató anya társaságot és segítséget talál.

Szoptatással kapcsolatos, bizonyítékokon alapuló weboldalak, amelyeket a várandósság során átolvashatunk:

szoptatasportal.hu
www.szoptatasert.hu
www.ibclc.hu
www.lll.hu

X