
Hazánkban a gyermeküket váró nők kb. 8–10%-ánál alakul ki terhességi cukorbetegség, amely a megfelelő kezelés hiányában súlyos kockázatot jelenthet az anyára és a magzatra nézve. A terhességi cukorbetegség elsődleges terápiája az életmód-terápia.
A méhlepény hormontermelése többek között hatással van a szervezet inzulinérzékenységére is, ami – jellemzően átmeneti – inzulinrezisztenciát okoz a várandós nőnél. A Magyarországon érvényes terhesgondozási protokoll szerint a 24–28. hét között kötelező a cukorterheléses laborvizsgálat, amely során a kismamának éhgyomorra 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot kell elfogyasztania. Az oldat elfogyasztása előtt közvetlenül és utána 120 perccel vérvétellel ellenőrzik a vércukorszint alakulását. A gesztációs diabétesz (GDM) diagnózisát akkor állítják fel, ha az éhomi vércukorérték 6,0 mmol/l feletti, vagy a terhelés utáni 120 perces érték eléri a 7,8 mmol/l-t.
A terhességi cukorbetegség kezelésének első lépése az életmód-terápia, amely az étrendi irányelvek betartásán, a rendszeres testmozgáson és a stresszcsökkentésen alapul. A diéta elsajátításában és egyénre szabásában nagy segítséget nyújthat egy dietetikus.
A szervezet napi energiaszükségletét három makrotápanyag biztosítja: szénhidrátok, fehérjék és zsírok. Cukorbetegség esetén a megfelelő mennyiség mellett különösen nagy hangsúlyt kell fektetnünk a tápanyagaink minőségére is.
Szénhidrát
A szénhidrátok a sejtjeink elsődleges energiaszolgáltatói. Mind a túl kevés, mind pedig a túl sok szénhidrát anyagcsere-problémákhoz, fejlődési rendellenességekhez vezethet. A javasolt mennyiséget egyénre szabottan kell meghatározni.
Attól függően, milyen gyorsan tud a bennük található szénhidrát felszívódni, megkülönböztetünk gyorsan és lassan hasznosuló szénhidrátforrásokat. A lassan felszívódó szénhidrátok komplexebbek, rostban dúsak, vércukorra gyakorolt hatásuk elnyújtott, kevésbé intenzív. A bennük található rostoknak köszönhetően tovább maradunk jóllakottak. A rostszegény, finomított szénhidrátok gyorsan és könnyen felszívódnak, így a vércukrot is rövidebbb idő alatt, jellemzően magasabbra emelik.
Lassú felszívódású szénhidrátforrások:
– teljes kiőrlésű kenyér és pékáruk (cukormentesen)
– barna, vörös, fekete, vad- és basmati rizs
– zab, hajdina, köles, quinoa, teff, bulgur, teljes kiőrlésű kuszkusz
– minden zöldségféle
– bizonyos magok, pl.: kesudió, földimogyoró…
Gyors felszívódású szénhidrátforrások:
– gyümölcsök és gyümölcskészítmények
– tej és bizonyos tejtermékek (pl. joghurt, kefír)
– szénhidrátalapú növényi alternatív tejitalok (pl. zab- és rizstej)
– finomított lisztből, keményítőből készült élelmiszerek
– cukrot, mézet, szirupokat tartalmazó élelmiszerek
Tovább befolyásolhatja a felszívódást az ételkészítés módja is. Minél feldolgozottabb egy élelmiszer, tápanyagtartalma annál gyorsabban tud felszabadulni. Például a túlfőzés, turmixolás, pürésítés, pelyhesítés roncsolja a rostszerkezetet, ezáltal gyorsítja a felszívódást.
Tipp: Gyakori tévhit, hogy cukorbetegség esetén kerülni kell a gyümölcsöket. A gyümölcsök ugyan gyümölcscukorban gazdagok, de magas rost-, antioxidáns- és mikrotápanyag-tartalmuk miatt hiba lenne kihagynunk az étrendünkből. Javasolt inkább ebédidőben befejező fogásként vagy uzsonnára fogyasztani.
Fehérje
Terhességben különösen fontos a megfelelő fehérjeellátottság. Fehérjehiány esetén a magzat fejlődése lelassulhat, az anya immunrendszere legyengülhet, izomgyengeség, fáradékonyság, fokozott ödéma jelentkezhet. A húsok, halak, tenger gyümölcsei és az állati termékek, mint például a tojás, tej és tejtermékek jól hasznosuló, teljes értékű fehérjében gazdagok. Azonban nem kell aggódnunk, ha ezeket bármely ok miatt nem tudjuk fogyasztani, hiszen a növényi forrásaink is bővelkednek fehérjékben. Javasolt azonban ezekből minél többfélét enni, hogy a bennük található hiányos aminosavkészletet megfelelően tudjuk komplettálni. Ajánlottak a magas fehérjetartalommal rendelkező növényi források: gabonák, rizsfélék, quinoa, zab, hajdina, hüvelyesek, tofu, magok, brokkoli, kelbimbó…
Tipp: Ne feledkezzünk meg róla, hogy a fehérje is kivált némi inzulinválaszt a szervezetben, ezért az étkezések közötti csipegetés nem javasolt fehérjealapú élelmiszerekből sem.
Zsír
Több kutatás is alátámasztotta, hogy a zsírban dús étkezés is növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, illetve a már kialakult betegség kimenetelét is rontja. Azonban nem mindegy, milyen típusú zsiradékokat fogyasztunk. A telített zsírsavakban gazdag ételek túlzott fogyasztása valóban károsan hat szervezetünkre, ennek legfőbb forrásai a zsíros húsrészek, a bőr, szalonna, tiszta állati zsírok (pl. sertészsír), bő olajban vagy zsírban sült ételek, zsíros húskészítmények és magas zsírtartalmú tejtermékek, továbbá a kókusz- és pálmazsír. Ezzel szemben, a telítetlen zsírsavakban gazdag táplálkozás jótékony hatású. Védi a szív- és érrendszert, anyagcserénket is jótékonyan befolyásolja, csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, és nem mellesleg a magzat agyi fejlődését is támogatja. Telítetlen zsírsavakban gazdagok a hidegen préselt növényi olajok (pl. extra szűz olíva-, tökmag-, lenmagolaj), az olajos magok, illetve a legkiválóbb források a halak és a tenger gyümölcsei.
Tipp: A szénhidrátok felszívódását tovább lassíthatjuk, ha együtt fogyasztjuk fehérjében dús ételekkel, és jó minőségű zsiradékokkal!
Szervezetünk szereti a kiszámíthatóságot, így sokat javíthatunk anyagcserénken azzal, ha kialakítunk egy napi ritmust az étkezésünkben. Igyekezzünk ébredést követően egy órán belül elfogyasztani a reggelinket, és kb. háromóránként étkezni a nap során. Megfigyelték, hogy a hajnali-reggeli és esti-éjjeli órákban rosszabb a szervezet inzulinérzékenysége, mint napközben. Emiatt ezekben az idősávokban javasolt lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani. A tízórai – ebéd – uzsonna időszakban megengedőbbek lehetünk a gyorsan hasznosuló szénhidrátforrásokkal is, ennek javasolt aránya étkezésenként eltérő.
A terhességi cukorbetegség a legtöbb esetben szülést követően rendeződik. Javasolt azonban a 10. hét körül egy kontroll-laborvizsgálatot végezni, melynek segítségével tisztázható, hogy maradt-e vissza bármely szintű cukor-anyagcserezavar. A vizsgálatig javasolt tartani a diétát.