phone-iconRendelő - Királyhágó: +36 1 213 4222

phone-iconFekvőbeteg osztály - Kútvölgyi: +36 1 213 4220

phone-iconÜgyelet (19:00 - 07:00): +36 20 825 0840

email-iconE-mail: info@maternity.hu

instagram.com/maternityclinicbudapest

A méhet bélelő nyálkahártya orvosi neve endometrium. Ha ehhez hasonló szövet fordul elő bárhol máshol a szervezetben, endometriózisról beszélünk. Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom, mely főként menstruáció alatt jelentkezik.

A fájdalom egyesekben gyenge, másokban igen erős lehet. A betegség gyakran vezet meddőséghez is. Endometriózis esetén a méhnyálkahártyához hasonló szövet található a szervezet egyéb helyein, és ez a szövet hasonlóan reagál a menstruációs ciklus hormonális változásaira, mint a méhet bélelő nyálkahártya. Méhnyálkahártya-szigetek a szervezetben bárhol előfordulhatnak, de leggyakrabban mégis a kismedencében. A méh üregén kívül elhelyezkedő máhnyálkaháryta-szigetek hasonlóan vesznek részt a menstruációs ciklusban, mint a rendes helyen lévők, tehát a lelökődés és a vérzés éppúgy megtörténik. Ez a vérzés okozza, főleg a menstruáció alatt jelentkező a fájdalmat, illetve a hegesedések, összenövések kialakulását. A petefészekben lévő méhnyálkahártya-szigetek által termelt vér összegyűlik, petefészektömlő jön létre, melyet ebben az esetben a színe és a jellege alapján csokoládétömlőnek nevezünk.

A fogamzóképes nők 5-10%-ának lehet endometriózisa. Bármely életkorban előfordulhat, de 30 és 40 éves kor közötti még nem szült nőben a leggyakoribb, különösen, ha a családban másnak is van ilyen betegsége.

Az endometriózis legfőbb tünete a kismedencei fájdalom, amely menstruáció időpontjában jelentkezik, majd fokozatosan enyhül. Hasonló fájdalom jelentkezhet házasélet, vizelés vagy székelés kapcsán is. Gyakori tünet a rendellenes hüvelyi vérzés és a meddőség. A fájdalom intenzitása nem feltétlenül függ össze a betegség súlyosságával. Meddő betegségek 30-40 %-ában mutatható ki az endometriózis, de a betegség fennállása nem zárja ki, csak esetleg nehezíti a terhesség létrejöttét.

A terhesség mindenesetre javítja az endometriosis tüneteit, amit a terhességgel kapcsolatos hormonális változások okoznak. Ezt a tényt a gyógyszeres kezelésben ki is használjuk. Az endometriózis tünetei rendszerint rosszabbodnak az idő múlásával, ha a beteg nem kap megfelelő kezelést. Kezelés esetén rosszabbodás csak az esetek kb. 20 %-ában várható. Klasszikus esetben a jellegzetes panaszok és a nőgyógyászati vizsgálati lelet már felveti az endometriózis gyanúját, de biztos kórisme csak a hasüregbe való betekintéssel (szükség szerint a szövettani vizsgálattal kiegészítve) nyerhető. Ennek a „betekintés”-nek hastükrözés a neve (orvosi nyelven laparoscopia, kiejtve: laparoszkópia).

A betegség kezelése lehet gyógyszeres, műtéti illetve a kettő kombinációja. Bár a kezelés ellenére a tünetek kiújulhatnak, hosszabb-rövidebb fájdalommentesség biztosítható.

A gyógyszeres kezelést hormonkészítmények jelentik, amelyek gátolják, illetve lassítják a méhnyálkahártya-szövet növekedését (mind a méh üregében, mind a rendellenes helyen) és ezáltal csökkentik, illetve megszüntetik a fájdalmat.

A műtéti kezelés lényege az endometriózis-szigetek és a környező hegek eltávolítása és az összenövések oldása. Az ép petefészkeket és petevezetékeket mindenképpen megkíméljük, hogy egy későbbi terhesség esélyét biztosítsuk. A műtéti kezelés gyakran eredményesen csökkenti a fájdalmat, javítva a teherbeesési esélyeket, de a tünetek sajnos visszatérhetnek.

Az endometriózis, a legtöbbször eredményesen kezelhető, ha az időben történik.

Jelentkezzen orvosánál, ha az endometriózis tüneteit észleli magán.

Prof. Dr. Papp Zoltán

Prof. Dr. Papp Zoltán
A szerző A Maternity Magánklinika igazgatója.

Központi telefonszámunk és időpont kérés: 061-213-4222

Időpontfoglalás

Időpont foglaláshoz, kérem adja meg adatait és kollégáink munkaidőben 1 munkanapon belül pontosítják Önnel az időpontot vagy küldjön emailt.

Sürgős esetben a telefonos időpont-egyeztetés lehetőségét biztosítjuk.

Eseménynaptár

A várandós nők és gyermekeik mindenek előtt