phone-iconRendelő - Királyhágó: +36 1 213 4222

phone-iconFekvőbeteg osztály - Kútvölgyi: +36 1 213 4220

phone-iconÜgyelet (19:00 - 07:00): +36 20 825 0840

email-iconE-mail: info@maternity.hu

instagram.com/maternityclinicbudapest
Dr. Argay István

A nők 80 %-a élete folyamán találkozik a humán papillómavírussal, és 1 százalékukban megbetegedést idézhet elő. Mit kell tudnunk erről a nőgyógyászati gyakorlatban legjelentősebb, többnyire nemi úton terjedő fertőzésről?

A papillómavírusok fajspecifikusak, ezért a humán papillómavírus (HPV) csak emberre veszélyes. A parányi sérülések miatt szabaddá váló hámszövet alsó rétegéhez kapcsolódnak és a hám helyreállítására odavándorló sejteket fertőzik meg. A több mint 120 HPV fajtából a 16., 18., 31., 33. és a 45. típusok „nagy kockázatúak” (rákkeltőek) (méhnyak-, szeméremtest-, végbél-, vastagbél-, száj- és garatüregi rákok keletkezésében vesznek részt). A „kis kockázatú” vírusok (6-os és 11-es) elsősorban szemölcsös növedéket (condylomát) okoznak.

A HPV a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző ágens. A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára. Az óvszer ugyan csökkentheti a kockázatot, de nem ad teljes védelmet és biztonságot, mivel a vírus bármilyen fertőzött bőrfelületről átkerülhet a partner bőrére! Egyes adatok szerint ma minden ötödik partnercserére jut egy új HPV-fertőzés!

A HPV-típusok rizikócsoportjai:

  • magas rizikójú: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 70
  • átmeneti rizikójú: 40, 42, 43, 51, 54, 61, 62, 69, 71, 72, 73, 77, 82, 83, 84, 86, 87
  • alacsony rizikójú: 6, 11, 44, 55, 74

A sejtközvetített immunfolyamatok a HPV-fertőzött sejteket elpusztítják („átmeneti tranziens fertőződés”), ezért a HPV-k a szervezetben csak ezek elkerülésével vagy visszaszorításával maradhatnak fenn („megmaradó, perzisztens” fertőződés). A dohányzás az immunfolyamatok visszafogásával növeli a HPV-fertőzött sejtek rosszindulatú átalakulását. A fertőzések zöme észrevétlen, gyulladást nem okoz. A HPV-fertőzöttség 5-10 %-ban elhúzódó lehet.

A méhnyakrák kialakulása lépcsőzetes folyamat: HPV-fertőződés → megmaradó HPV-fertőzöttség → rákmegelőző állapot → rák. A vírus számára a kapcsolódás végzetes („baleset”), mert a sejt DNS-éhez kötött HPV-DNS többé nem íródik át, abból új vírus nem képződhet (mivel nem sokszorozódik, ezért a ráksejtek nem fertőznek). A ráksejtek keletkezését a HPV E6-E7 fehérjéinek az osztódó hámsejtekben bekövetkező, éveken keresztüli képződése idézi elő kromoszómahibák okozása által. A vírus nem törekszik a rák létrehozására, a rák kialakulása tehát a HPV-fertőzés ritka eseménye: a nagy kockázatú HPV-fertőzéseknek csak 1 %-a alakul át daganattá.

Létezik profilaktikus védőoltás: Silgard (Merck) a HPV-6, HPV-11, HPV-16 és HPV-18 törzsek elleni védelmet biztosít. A terápiás oltás kifejlesztése folyamatban van. A HPV-fertőződésekben csaknem kizárólag adott HPV-törzsekkel szemben fajlagos ellenanyag termelődik – az oltásra keletkező ellenanyagok viszont többfélék, mivel a beadott fehérjék többféle antigént hordoznak – ezzel magyarázható a keresztvédelem, ami annyit jelent, hogy általában nemcsak az oltóanyagban lévő HPV-vel szemben védenek az oldások. Viszont az oltás nem helyettesítheti az évenként aktuális,  rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot. Az oltást a 10-25. évek közötti korosztálynak ajánlják, mindig kérdezzük meg nőgyógyászunk véleményét, különösen ha kislányunkról van szó..

HPV-tesztelés: A rutin nőgyógyászati vizsgálat során, a citológiai vizsgálathoz hasonlóan a mékszájról apró kefe segítségével fájdalommentesen mintát veszünk, olyan területről, ahol nincsenek idegvégződések. Az így levett hámsejtek alkalmasak arra, hogy kimutassuk az esetleges HPV-fertőzöttséget. A vizsgálat nem része a rutin rákszűrő vizsgálatnak, azt külön kell kérni, vagy pedig a klinikai kép alapján a nőgyógyász javasolja.

Ha évenként igénybe vesszük a nőgyógyászati szűrővizsgálatot, a HPV-fertőzéssel összefüggésbe hozható betegségek, elsősorban a méhnyakrák megelőzhető, vagy idejében eredményesen gyógyítható!

Prof. Dr. Papp Zoltán

Prof. Dr. Papp Zoltán
A szerző A Maternity Magánklinika igazgatója.

Központi telefonszámunk és időpont kérés: 061-213-4222

Időpontfoglalás

Időpont foglaláshoz, kérem adja meg adatait és kollégáink munkaidőben 1 munkanapon belül pontosítják Önnel az időpontot vagy küldjön emailt.

Sürgős esetben a telefonos időpont-egyeztetés lehetőségét biztosítjuk.

Eseménynaptár

A várandós nők és gyermekeik mindenek előtt