Amit az endometriózisról tudni kell 2.

Dr. Koppán Miklós Med. Habil. cikkének második része. (Az írás első része itt érhető el.)

2. Tünetei, következményei, kezelése

Meddőség

Az endometriózis és a fogamzóképesség közötti összefüggés megkérdőjelezhetetlen Az endometriózis a fogamzást “mechanikusan” akadályozza. A petefészekben lévő nagy endometriózis-ciszták a tüszőérést károsíthatják. A hüvely falában lévő kiterjedt endometriózis-csomók a szexuális együttlétet nagyon fájdalmassá tehetik. Emiatt – érthető módon – az együttlétek száma jelentősen csökkenhet, ami a fogamzás esélyének további csökkenéséhez vezethet.

Az endometriózis mindig “idegentestként” mutatkozik a környező szövetek számára. Az idegentest-reakció tartós gyulladáshoz vezet, és gyulladásos sejteket vonz a helyszínre.

A gyulladásos sejtek fájdalmat kiváltó anyagokat adnak le (pl. prosztaglandinokat), amelyek aztán fájdalomcsillapító, testazonos anyagok (endorfinok) termelődéséhez vezetnek.

Az endorfinok azonban negatív hatással lehetnek a hormonális ciklusra, ami viszont ismét kedvez az endometriózis gócok növekedésének.

Minél rosszabb a hormonális ciklus működése, annál nagyobb zavart szenved a tüszőérés és annál ritkábban jön létre spontán terhesség. Így zárul be az “ördögi kör”.

Meddőség esetén még akkor is kell endometriózisra gyanakodnunk, amikor a páciensnek egyáltalán nincsenek fájdalmai. Három tipikus endometriózis-lokalizáció (elhelyezkedés), mely gyakran semmilyen fájdalmat nem okoz, de akadályozza a normális tüszőérést vagy a petesejt felvételét:

 • a petefészek endometriózis-cisztái károsíthatják a petesejt kiszabadulásának (ovuláció) folyamatát
 • a hasüregben vagy Douglas-üregben kialakuló “vértócsák” a petesejt felvételét zavarhatják meg
 • a petevezetőkben lévő gócok a megtermékenyülést illetve a megtermékenyített petesejt vándorlását zavarhatják meg

A kezelés javítja a fogamzókészséget

Az endometriózis jelenlétének ellenére spontán terhesség létrejötte lehetséges. Azonban minden esetben, ahol ez elmarad, érvényes az, hogy bármely terápia, legyen akár:

 • ciklusszabályozás,
 • műtéti kezelés,
 • gyógyszeres kezelés,
 • műtéti és gyógyszeres kezelés kombinációja,

a fogamzóképesség javulásához vezet. Eszerint a hormonális gyógyszeres terápia azt a célkitűzést követi, hogy az endometriózis-gócok aktivitását csökkentse, hogy majd azután egy tüszőérési folyamat jobban végbemehessen.

A művi megtermékenyítés (lombik) alkalmával, a több hónapig tartó GnRH-antagonista előkezelés (gyógyszeresen előidézett menopauza) jelentősen jobb terhességi esélyt adhat, mint az egy ilyen előkezelés nélkül elérhető lenne. Konzultáljon meddőségi szakemberrel is!

A bélrendszert érintő tünetek

Amennyiben az endometriózis a bélrendszert is érinti, a székletürítés fájdalmán kívül egyéb, emésztőszervi jellegű, gyakran ciklikus, menszesz körüli, de néha ciklustól független vagy állandósuló tünetek jelennek meg. Ilyenek lehetnek:

 • étkezéseket követő puffadás
 • székrekedés
 • menzesz körüli időszakban hasmenés vagy gyakori lágy széklet
 • menstruáció idején véres széklet

Ilyen tünetek meglétekor természetesen fontos kizárni a háttérben gyulladásos bélbetegség meglétét.

A húgyutakat érintő tünetek

Amennyiben az endometriózis a húgyhólyagot vagy a húgyvezetéket is érinti, a vizeletürítés fájdalmán kívül egyéb, gyakran ciklikus, menszesz körüli, de néha ciklustól független vagy állandósuló tünetek jelennek meg. Ilyenek lehetnek:

 • menzesz körüli időszakban gyakori, görcsös vizeletürítés
 • menstruáció idején véres vizelet
 • vesepangás esetén (beszűkült vagy elzárt húgyvezeték) állandó vesetáji fájdalom, esetleg láz

Pszichés tünetek, fizikum

A súlyos endometriózisban szenvedőknél gyakoriak olyan tünetek, melyek egyáltalán nem irányadóak nőgyógyászati elváltozásra vonatkozóan, és a mindennapi életet, a teljesítőképességet és a helytállást szinte lehetetlenné teszik, idővel kirekesztve a pácienst normális életteréből. Ilyenek lehetnek:

 • krónikus fáradtság, súlyos kimerültség
 • étvágytalanság
 • lehangoltság, depresszió

Fentiek ismeretében nyilvánvaló, hogy ezen páciensek gyakran nem a megfelelő diagnózis irányában haladnak, hanem vakvágányra kerülnek és egyre távolodnak a gyógyulás lehetőségétől. Gyakran hallani tőlük: “azt mondták, a fejemben van a baj, pedig tudom, hogy nem!…”

Kezelés

Különböző terápiás lehetőségek állnak a rendelkezésre. Az operatív terápia során az endometriózist eltávolítjuk. Laparoszkópia során hasfalon ejtett számos apró metszésen keresztül kerülnek ilyenkor bevezetésre olyan speciális eszközök a hasüregbe, melyekkel a műtét végrehajtható. Laparotómia esetén egy nagyobb metszésen keresztül történik meg az endometriózis eltávolítása. A műtéttípus kiválasztása mindig az ön állapotának és a konkrét elváltozásnak a kiterjedtségétől és elhelyezkedésétől függ.

A gyógyszeres kezelés csak a tünetekre van hatással illetve a hormonháztartást befolyásolja. A műtét előtti hormonális terápiának az endometriózis visszafejlődéséhez illetve az endometriózis ciszták megkisebbedéséhez (de nem eltűnéséhez!) kell vezetnie. Ezáltal a műtét kisebb megterhelést jelent a betegre nézve. A műtét utáni gyógyszeres kezelésre azért van szükség, mert az eltávolított endometriózisos csomók környezetében, apró, mikroszkópikus endometriózis “telepek” maradhatnak hátra, és később aktívan tovább növekedhetnek.

Számos páciens számára az endometriózis pszichésen is megterhelést jelentő betegség, ezért a kiegészítő pszichoszomatikus kezelés gyakorta ésszerű és tanácsos.

További kiegészítő kezelési mód a gyógynövény terápia (fitoterápia). A legutóbbi időkben az akupunktúra vívott ki magának helyet a kiegészítő terápiák között, elsősorban a fájdalomra gyakorolt jótékony hatása miatt. Általánosságban elfogadottak a fürdőkúrák és az aromaterápiák, mint jótékony hatású kezelések.

Az ayurveda Európában még viszonylag ismeretlen, noha egyre növekvő mértékben fogadják el a szakemberek hatékonynak. Emellett a táplálkozással kapcsolatos új felismeréseknek is fontos szerep jut. ezek a módszerek remekül képesek kiegészíteni a sebészi vagy a gyógyszeres terápiát, de semmi esetre sem helyettesíthetik azokat!

Endometriózis ambulancia

 

X