Amit az endometriózisról tudni kell 1.

Az endometriózisról szóló legfontosabb tudnivalók összefoglalására kértük fel Dr. Koppán Miklós Med. Habil. szülész-nőgyógyászt, endoszkópos specialistát, a betegség egyik legtapasztaltabb szakértőjét. A téma fontosságára és összetettségére való tekintettel két részletben jelentetjük meg írását.

1. Kialalkulása, tünetei

Mi ez a sokat hallott betegség?

A kóros helyen lévő méhnyálkahártya, mint burjánzó szövet, hasonlóan a méhen belüli nyálkahártyához, hormonérzékeny, ezért követi a menstruációs ciklus változásait: menzesz alkalmával ebben a szövetben is szöveti szétesés, bevérzés jellemző, de a méhüregtől eltérő helyen lévő szövetcsomókból nem tud kiürülni a menstruációs vér, melynek jelenléte a környezetet állandóan károsítja, ott steril gyulladást és következményes összenövéseket, hegesedéseket okoz.

A szövetcsomók idővel nagyobbodnak is, illetve “vértócsák”, vérrel telt ciszták képződnek. Az endometriózisos szöveteknek a környezettel való egyre erősebb “összekapaszkodása” idővel erőteljes fájdalmak létrejöttéhez vezet.

Emellett a kismedencei összenövések, hegek miatt olyan drámaian képes deformálódni, torzulni, amikor a spontán teherbeesés már lehetetlenné is válhat.

Az ilyen szövetburjánzások elméletileg az egész szervezetben bárhol felléphetnek, de leggyakrabban mégis a következő helyeken találhatóak meg:

  • a kismedence hashártyája
  • a méhet tartó szalagokban
  • a petevezetőben
  • a petefészkekben
  • a méh mögötti üregben,
  • amit Douglas üregnek hívunk, és a női hasüreg legmélyebb pontja.

Továbbá gyakran előfordul a végbél, illetve a hüvely falában, érintheti a húgyvezetéket is,illetve előfordulhat még egyéb területeken is, mint például a húgyhólyagban, a méh izomfalában, a medencében futó idegekben is.

Noha jóindulatú megbetegedés, az endometriózis hasonlóan viselkedik, mint a rosszindulatú betegségek: proliferatív, azaz szaporodik, burjánzik, és infiltratív, azaz a környezetét nem tisztelve, mintegy “beeszi magát” az egészséges szövetekbe, hasonlóan, mint a “rozsda a vasba”.

Az endometriózis kezelhető, de idült, krónikus betegség: még sikeres terápiát követően is képes ismét fellángolni.

Okok: hogyan alakul ki az endometriózis?

Sajnos, mind a mai napig nem sikerült pontosan meghatározni az endometriózis kialakulásának okát.

Jelenleg két teória létezik, amelyik megpróbálja magyarázni a betegség felléptének okát. Az implantációs teória szerint a méhből leváló méhnyálkahártya más területeken megtapad és növekedni kezd. A metaplázia teória szerint bizonyos sejtek képesek átalakulni endometriózist okozó sejtekké. Ez megmagyarázhatná azt, miért tud az endometriózis (noha extrém ritkán) férfiakban is kialakulni. Sajnos azonban egyik teória sem tudja az endometriózissal kapcsolatos összes jelenséget megmagyarázni. Az endometriózis kialakulása a legmesszebbmenőkig független környezeti vagy táplálkozási hatásoktól.

Tünetek

Az endometriózis legfontosabb tünetei a fájdalom és a meddőség. Sajnálatos tény viszont, hogy a gyakran markáns tünetek ellenére átlagosan 7-10 év telik el, mire egy adott páciensnél a diagnózist felállítják. Ezalatt az idő alatt átlagosan 6 nőgyógyász próbálta megfejteni betege panaszainak hátterét.

Fájdalom röviddel a menzesz elôtt vagy az alatt

Még akkor is, ha korábban az anyák leánygyermekeinek ellenkezőleg magyarázták: röviddel a menstruáció előtt vagy a menzesz alatt fájdalmaknak nem kell lenniük! Egészséges nőnek normális körülmények között semmilyen kismedencei panasza nincs! Az endometriózis, azaz a méhüreget bélelő nyálkahártyának a méhüregen kívüli megjelenése, alapjául szolgálhat az Ön fájdalmainak.

Az endometriózis szövetek éppen úgy viselkednek, mint a normális helyen lévő méhnyálkahártya (endometrium): ciklikusan felépítik magukat, majd vérzés útján ismét szétesnek. Emiatt érezhet Ön erős fájdalmakat a menstruációja során (dysmenorrhoea). Azok az endometriózis gócok, amelyek mélyen a méh izomfalába ágyazottak, különösen fájdalmasak tudnak lenni (adenomyosis).

Fájdalom a szexuális együttlét alatt (Dyspareunia)

Mint további tünetet, az endometriózis fájdalmas közösülést okozhat. Amennyiben Önnél ez fennáll, további okot jelent arra, hogy az endometriózis gyanúja megalapozott legyen!

Az az oka ennek a fájdalomnak az, hogy Önnél a méhet felfüggesztő, normálisan elasztikus (rugalmas) szalagok (sacrouterin szalagok) endometriózis gócok által károsítottak, hegessé, megvastagodottá, merevvé váltak. A kismedencei szervek mechanikus elmozdítása, mint az szexuális együttlét során elkerülhetetlen, ilyenkor azonnal kiváltja a fájdalmat.

Krónikus (idült) alhasi fájdalom

A fájdalmak idővel tartóssá, sőt a ciklustól akár függetlenné is válhatnak. Az endometriózissal kapcsolatban fellépő gyulladásos szövetreakció szintén oka lehet tartós alhasi fájdalomnak. A különböző szervek között kialakuló összenövések, például a petefészkek, a vastagbél és a méh között, szinte mozdíthatatlan “konglomerátumokat”, szövetmasszákat hozhatnak létre, amik aztán idült fájdalom forrásául szolgálnak. Adódhat úgy, hogy fájdalmassá válik a vizeletürítés (gócok a hólyagban) vagy a székletürítés (gócok a bélrendszerben). Ilyenkor előfordulhat, hogy a vizelet vagy széklet ciklusfüggően véressé válik.

Az írás második része itt érhető el.

Endometriózis ambulancia

X