phone-iconRendelő - Királyhágó: +36 1 213 4222

phone-iconFekvőbeteg osztály - Kútvölgyi: +36 1 213 4220

phone-iconÜgyelet (19:00 - 07:00): +36 20 825 0840

email-iconE-mail: info@maternity.hu

instagram.com/maternityclinicbudapest

Várandósgondozás

A Maternity Magánklinika magas szakmai színvonal mellett elegáns környezetet biztosít a kismamáknak és családjuknak a várandósgondozás és a szülés időszakában.

Szülés

A Maternity Magánklinika magas szakmai színvonal mellett elegáns környezetet biztosít a kismamáknak és családjuknak a várandósgondozás és a szülés időszakában.

Nőgyógyászat

A nőket megilleti hazánkban is a legszakszerűbb és legigényesebb ellátás betegségük megelőzésében, kezelésében a szűrőprogramok hozzáférhetőségében.

Ultrahang vizsgálatok

Nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

A csecsemők ultrahang-szűrővizsgálata

Maternity - a hely, ahol család születik

Dr. Papp Zoltán

Semmelweis Ignácról és tanításának aktualitásáról klinikánk alapítójának, Prof. Dr. Papp Zoltánnak gondolatait osztjuk meg Önökkel.

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO, 1945) Semmelweis Ignác (1818-1865) halálának 100. évfordulóját, az 1965-ös évet Semmelweis-emlékévnek nyilvánította, 2014-ben pedig a gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezésének 1847 és 1861 közötti, nyomtatott formában megjelent dokumentumai felkerültek – az emberiség történelmét meghatározó sok ezer dokumentum mellé – az UNESCO Világemlékezet Listájára.

A 2015-ös évet, Semmelweis halálának 150. évfordulóját az UNESCO felvette azon évfordulók közé, melyeket a szervezet megünneplésre méltónak talál. Hazánkban is számos megemlékezés történt. Most pedig készülünk 2018. július 1-jére, születése 200. évfordulójának méltó megünneplésére.

A július 1 évek óta hazánkban az egészségügyben dolgozók ünnepnapja. Nem véletlen, hogy a nemzetközileg is ismert és elismert legnagyobb magyar orvosra emlékezünk ezen a napon.

Semmelweis Ignác tudományos felfedezése látszólag, különösen mai szemmel nézve, igen egyszerű. Azt ismerte fel, hogy az orvosok és bábák – miközben belsőleg vizsgálják a szülőnőket – kezükkel olyan anyagokat visznek át a szervezetükbe, melyek halálos betegséget, vérmérgezést okozhatnak. Ha ilyen egyszerű volt a felfedezés, akkor vajon miért váltott ki évtizedekig tartó ádáz viharokat, indított el vitákat külföldön és okozott szinte áttörhetetlen ellenállást az elmélete és a klórvizes kézmosással történő megelőzés, mint megoldás

Az értékes tudományos felfedezések újra és újra átírják a múltban elfogadott nézeteket, a korábbi meggyökeresedett tradíciókat, és ezért szükségképpen ellenállást váltanak ki még a hozzáértők jelentős részében is. Az emberi tudatlanság vagy az egyéni, netán csoportos érdekek, a mélyen rögzült előítéletek még olyan tudományos területeken is ölre menő harcot és ellenállást válthatnak ki, mint például a matematika, pedig az összehasonlíthatatlanul egzaktabb az orvostudománynál

Az egyszerű, de új szemléletet hozó tudományos felismerésével Semmelweis Ignácnak sikerült legyőznie a kórt, de nem sikerült meggyőznie a kort. 

Semmelweis az életét szentelte a gyermekágyi láz megértésének, megelőzésének, mert nap, mint nap fájdalmasan tapasztalta, és szigorú statisztikáiból világosan látta, hogy a kórházba, orvosok kezébe kerülő szülőnők életkilátásai sokkal rosszabbak, mint az otthonszülőké. Talán a sors fintora, hogy miközben a betegség okát kutatta, valószínűleg még a kollegáinál is több szülőnő halálát okozta.  Az életében ért sok támadás, tudatos és tudattalan félreértés után több mint egy évszázad múltán mára egyre többen és többet foglalkoznak a világon Semmelweisszel; könyvek, drámák, filmek szólnak róla, hol több, hol kevesebb igazságtartalommal.

Mi, az utókor sokat köszönhetünk munkásságának, küzdelmeinek. Ezért kötelességünk tiszta szívvel, őszinte elismeréssel, büszkén hirdetni igazságát, és megértve elkötelezettségét folytatni a harcot, hogy egyre kevésbé fordulhasson elő, hogy a betegségével kórházba kerülő rosszabbul járhasson, mint az otthon maradó.

És, ami a legfontosabb a ma orvosai és egészségügyi dolgozói számára, hogy az antibiotikumok világraszóló felfedezése és széles körű alkalmazása ellenére ma is kialakulnak súlyos vérmérgezések, amelyek a tisztasággal és a kézmosással megelőzhetők lettek volna. Az antibiotikumok védelmében az orvosok egy része elfelejtette a Semmelweis-tanok mának is szóló intelmeit: a műtétek, műtéti sebek szigorúan steril körülmények közötti ellátásának fontosságát! 

Mindenki számára üzenet: A tisztasággal sok betegség megelőzhető!

 

Dr. Papp Zoltán professzor

Időpontfoglalás

Időpont foglaláshoz, kérem adja meg adatait és kollégáink munkaidőben 1 munkanapon belül pontosítják Önnel az időpontot vagy küldjön emailt.

Sürgős esetben a telefonos időpont-egyeztetés lehetőségét biztosítjuk.

Eseménynaptár

A várandós nők és gyermekeik mindenek előtt

Klinikánk