phone-iconRendelő - Királyhágó: +36 1 213 4222

phone-iconFekvőbeteg osztály - Kútvölgyi: +36 1 213 4220

phone-iconÜgyelet (19:00 - 07:00): +36 20 825 0840

email-iconE-mail: info@maternity.hu

instagram.com/maternityclinicbudapest

Várandósgondozás

A Maternity Magánklinika magas szakmai színvonal mellett elegáns környezetet biztosít a kismamáknak és családjuknak a várandósgondozás és a szülés időszakában.

Szülés

A Maternity Magánklinika magas szakmai színvonal mellett elegáns környezetet biztosít a kismamáknak és családjuknak a várandósgondozás és a szülés időszakában.

Nőgyógyászat

A nőket megilleti hazánkban is a legszakszerűbb és legigényesebb ellátás betegségük megelőzésében, kezelésében a szűrőprogramok hozzáférhetőségében.

Ultrahang vizsgálatok

Nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

A csecsemők ultrahang-szűrővizsgálata

Maternity - a hely, ahol család születik

A nők életük egyharmadát az utolsó menstruáció elmaradása utáni időszakban töltik.

Az ebben az időszakban kialakuló tünetegyüttest (menopausa syndroma) a tüszőhormon hiányos állapot okozza.

Ezt az életszakasz, amely 45 éves korhoz közeli időszakban kezdődik perimenopauza, premenopauza, menopauza és posztmenopauza szakaszra osztható.

A tünetegyüttes korai,- középtávú és késői szakaszt foglal magába.

 A korai tünet együttes rendszertelenné váló menstruációval és vazo-vegetatív labilitásból eredő tünetekkel jelentkezhet (izzadás, hőhullám, alvászavar, szívdobogás érzés,hangulati labilitás, teljesítőképesség csökkenése, ingerlékenység, fáradékonyság, memória zavarok, kis ízületi panaszok, libidó zavarok).

A középtávú tünetek körülbelül a menzesz elmaradásával jelentkeznek és fokozódnak, természetesen mellette a korai tünetek is fennállnak vagy fokozódhatnak.

A középtávú tünetek az urogenitális nyálkahártya sorvadásának következményei: dispareunia (együttlét alatti fájdalom), hüvely szárazság, szeméremtest idült gyulladásos elváltozásai, recidiv uretrithis és cystitis (visszatérő húgycső és hólyaghurut), kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) tünetek, ritmuszavar, hipertónia (magas vérnyomás) fokozatos kialakulása és felgyorsult csontvesztéses állapot és kifejezett libidó csökkenés.

A késői hosszú távú tünet együttes alapvetően rontja az életminőséget.

Felgyorsulhatnak, fokozódnak a kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) tünetek, a fokozott csontvesztés csontritkulásba mehet át, az idegrendszeri-pszichés tünetek demenciához vezethetnek.

Ez a tünetegyüttes megfelelő kivizsgálás után célzott kezeléssel jól kézben tartható. A világ fejlettebb államaiban a menopauza életszakaszában levő nőknek körülbelül 5-7%-ka részesül adequát terápiában. A jelenlegi felmérések szerint (Magyar Menopausa Társaság) Magyarországon ez 2-4% közötti nagyságrendet jelent. A gyógyszeres terápiás lehetőség jelenleg hormonális terápiát jelent, ha annak ellenjavallata nincs (vénás-thromboembóliás anamnézis, örökletes thrombophiliák, nem beállított hipertónia, stb). Mellette fontos D vitamin és kalcium pótlás és életviteli- életmódbeli változtatások vezethetnek eredményre.

A menopauzális hormonális terápia ellenjavallatai esetén fitoösztrogénekkel (növényi ösztrogénekkel) és szigorú életmódbeli változtatással érhető el eredmény. A korai hormonális- fitoösztrogén terápia egyúttal a primer kardiovaszkuláris prevenciót (elsődleges szív és érrendszeri megbetegedéseket megelőzését) is magába foglalja. A késői tünet együttesek közül a már kialakult kardiovaszkuláris következmények és osteoporosis (csontritkulás) speciális terápiát és gondozást igényelnek.

Menopauza szakrendelés szakmai és technikai szempontból alapvetően különbözik a rutin nőgyógyászati rendeléstől.

A páciensek életkori és ezzel járó egyéb megbetegedések kiszűrésének szempontjai az irányadóak. Életkori szempontból a legtöbb nőgyógyászati jó,- és rosszindulatú betegség ebben az életszakaszban (45-60 év) a leggyakoribb.

A peri,- és menopauzális életszakaszra jellemző betegségek speciális, szakmai protokoll szerint meghatározott kivizsgálási, diagnosztikus, terápiás és gondozási ellátást igényelnek.

Diagnosztikus területen: labor, EKG hüvelyi, hasi ,emlő ultrahang, rötgen-mammographia, CT, denzitometria (csontsűrűség mérés) szükséges. Terápiás és gondozási szempontból a társ- szakmák konziliárius tevékenysége nélkülözhetetlen (kardiológus-belgyógyász, diabetológus-endokrinológus, pszichiáter-pszichológus, reumatológus).

A diagnózis felállításán túl a gondozás életvezetési, életmódbeli tanácsadással is kiegészül.

Ezek figyelembevételével a páciensek vizsgálata mind technikai mind pszichés szempontból jóval időigényesebb ellátást igényel.

Összefoglalva, a nők ezen hosszú időszakra kiterjedő életszakaszában, megfelelő kivizsgálással terápiás és életmódbeli tanácsadással jelentős életminőség javulást lehet elérni és fenntartani.

Időpontfoglalás

Időpont foglaláshoz, kérem adja meg adatait és kollégáink munkaidőben 1 munkanapon belül pontosítják Önnel az időpontot vagy küldjön emailt.

Sürgős esetben a telefonos időpont-egyeztetés lehetőségét biztosítjuk.

Eseménynaptár

A várandós nők és gyermekeik mindenek előtt

Klinikánk