phone-iconRendelő - Királyhágó: +36 1 213 4222

phone-iconFekvőbeteg osztály - Kútvölgyi: +36 1 213 4220

phone-iconÜgyelet (19:00 - 07:00): +36 20 825 0840

email-iconE-mail: info@maternity.hu

instagram.com/maternityclinicbudapest

Várandósgondozás

A Maternity Magánklinika magas szakmai színvonal mellett elegáns környezetet biztosít a kismamáknak és családjuknak a várandósgondozás és a szülés időszakában.

Szülés

A Maternity Magánklinika magas szakmai színvonal mellett elegáns környezetet biztosít a kismamáknak és családjuknak a várandósgondozás és a szülés időszakában.

Nőgyógyászat

A nőket megilleti hazánkban is a legszakszerűbb és legigényesebb ellátás betegségük megelőzésében, kezelésében a szűrőprogramok hozzáférhetőségében.

Ultrahang vizsgálatok

Nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

A csecsemők ultrahang-szűrővizsgálata

Maternity - a hely, ahol család születik

Dr. Gabulya Henrik

Sajnos napjainkban a műhiba perek számának növekedése miatt defenzív (védekező) szemlélet vált uralkodóvá az orvosi döntéshozatalban. Ezért szinte elfogadott gyakorlat, hogy az előzményben szereplő császármetszés után a következő terhességet is műtéttel fejezik be.

A valóságban persze ennél sokkal árnyaltabb a helyzet. Nem mindegy ugyanis,hogy a korábbi császármetszés milyen okból történt, illetve az sem mindegy, hogy a műtétet milyen technikával, illetve milyen metszési iránnyal végezték.

 A szakmai irányelvek szerint, ha a korábbi császármetszés során, a méhen vízszintes irányú metszést ejtettek, valamint a heg vastagsága az ultrahang szerint megnyugtató, akkor nincs akadálya a természetes szülésnek. Persze ez csak abban az esetben történhet, ha a kismama is ezt teljes mértékben elfogadja és kéri.

Azokon a szülészeteken, ahol ilyen a hozzáállás, a korábbi császármetszés után, akár a kismamák 60-70 százalékának is sikerülhet a természetes szülés. Ezek a mutatók kellő alaposság, megfontoltság és türelem mellett még magasabbak is lehetnének.

Sok császáros anya van vele úgy, hogy másodszorra már szeretné természetes úton világra hozni kisbabáját. Ez érthető, hiszen a kismamák többsége szeretné átélni a természetes szülés élményét.

Kérdés, hogy vajon biztonságosan teljesíthető-e ez a kérés.

A legnagyobb félelem a császármetszés utáni méhrepedést övezi. Ez leggyakrabban a korábbi műtét hegénél következhet be, vajúdás alatt, kitolási szakban, illetve ritkán a szülést követően. Valójában az esetek mindössze egy-két százalékában számíthatunk erre a szövődményre. A hegszövetet ultrahanggal is ellenőrizni szoktuk, a szüléshez közeli időpontban a 37.héttől. Egyes tanulmányok szerint ha ez 2-3 mm-nél vékonyabb, akkor nő a hegszétválás veszélye. A gyakorlatban azonban a fél centis, vagy annál vékonyabb hegek esetén már nem célszerű hüvelyi szülésre vállalkozni.

Kulcsszó: türelem és tapasztalat

Ha jók a feltételek, a szülész feladata a kockázatok mérlegelése. Meg kell teremtenie a kíméletes szülésvezetés feltételeit, fontos, hogy elegendő türelemmel és megfelelő tapasztalattal kell kezelnie a kihívásokat, így a sikeres hüvelyi szülés elérhető közelségbe kerülhet. Sokszor felmerül az a kérdés is, hogy mikor érdemes újabb babát vállalni az előző császármetszés után.

A tapasztalat az, hogy másfél-két évvel a műtét után érdemes időzíteni a kistestvér érkezését, de legalább egy évet ajánlott kivárni.

A hüvelyi szülésnek egyébként jelentős előnyei is vannak a császármetszéssel szemben, ha a műtéti kockázatoktól el is tekintünk. A műtétet követően például több órás fekvéstjavasolnak, természetes szülés esetén erre nincs szükség. Szülés után kevesebb fájdalomra, gyorsabb felépülésre számíthat a kismama. Hamarabb beindul a tejelválasztás és könnyebb a mozgás, az újszülött ellátása.

Ha tehát a feltételek adottak, nincs létjogosultsága „az egyszer császár- mindig császár” mondásnak.

Időpontfoglalás

Időpont foglaláshoz, kérem adja meg adatait és kollégáink munkaidőben 1 munkanapon belül pontosítják Önnel az időpontot vagy küldjön emailt.

Sürgős esetben a telefonos időpont-egyeztetés lehetőségét biztosítjuk.

Eseménynaptár

A várandós nők és gyermekeik mindenek előtt

Klinikánk