phone-iconRendelő - Királyhágó: +36 1 213 4222

phone-iconFekvőbeteg osztály - Kútvölgyi: +36 1 213 4220

phone-iconÜgyelet (19:00 - 07:00): +36 20 825 0840

email-iconE-mail: info@maternity.hu

instagram.com/maternityclinicbudapest

Várandósgondozás

A Maternity Magánklinika magas szakmai színvonal mellett elegáns környezetet biztosít a kismamáknak és családjuknak a várandósgondozás és a szülés időszakában.

Szülés

A Maternity Magánklinika magas szakmai színvonal mellett elegáns környezetet biztosít a kismamáknak és családjuknak a várandósgondozás és a szülés időszakában.

Nőgyógyászat

A nőket megilleti hazánkban is a legszakszerűbb és legigényesebb ellátás betegségük megelőzésében, kezelésében a szűrőprogramok hozzáférhetőségében.

Ultrahang vizsgálatok

Nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

A csecsemők ultrahang-szűrővizsgálata

Maternity - a hely, ahol család születik

Ideális esetben egy terhesség határozott szándék és megfelelő körülmények megléte esetén jön létre. A gyermekvállalás, családalapítás időpontjáig tanácsos valamilyen fogamzásgátlási módszert választani a számtalan elérhető lehetőség közül.

Egy fogamzásgátló módszerrel szemben támasztott elvárások, hogy megbízható legyen, hatékony, könnyen alkalmazható, olcsó, minimális mellékhatásokkal rendelkezzen, és visszafordítható hatású legyen. 

 A fogamzásgátlás módszerét mindig egyénileg tanácsos meghatározni, melyben célszerű, ha orvos segítségét kérjük. A fogamzásgátló módszerek megbízhatóságát a Pearl-indexszel (továbbiakban PI) fejezhetjük ki, mely azt adja meg, hogy egy bizonyos módszer alkalmazása esetén egy év alatt 100 nőből hány esik teherbe.

Orvos közreműködése nélkül alkalmazható módszerek közül a legelterjedtebb az óvszer (PI: 3-28), mely az egyetlen olyan eljárás, mely nem teljes mértékben és nem minden esetben, de többé-kevésbé a nemi betegségek ellen is véd. (A nemi betegségek elleni legjobb védekezés a monogám párkapcsolat.) Elterjedt, ám kevéssé megbízható módszer a megszakításos védekezés (ennek Pearl-indexe 8-38, vagyis ezen módszer alkalmazása esetén egy év alatt 100 nőből 8-38 esik teherbe), a naptár módszer és a hőmérő módszer (PI: 14-35), melyeknek alapja, hogy a peteérés körüli napokban a pár kerüli az együttlétet. Létezik hüvelyi diaphragma (pesszárium), mely önmagában kevéssé ajánlható, spermicid (spermaölő hatású) krémekkel kiegészítve hatékonysága növelhető.  

Orvosi felügyelet mellett alkalmazható módszerek a hormonális fogamzásgátlók és a méhen belüli hormonális és nem-hormonális eszközök. 

A hormonális fogamzásgátlók (Pearl-index: 0,05-2,5) a peteérés (ovulatio) gátlásán, a méhnyak nyákjának és a méhnyálkahártya tulajdonságainak, valamint a petevezető mozgékonyságának megváltoztatásán keresztül fejtik ki hatásukat. Számos előnyös hatásuk ismert. A napjainkban alkalmazott készítmények nagyon alacsony dózisban tartalmazzák hatóanyagukat és számos női panasz (erős vérzéssel járó menstruáció, kifejezett görcsös alhasi fájdalommal járó menstruáció, permenstruációs szindróma, bőrproblémák, szabálytalan ciklus) esetén nyújthatnak segítséget. Fogamzásgátló tabletta szedése nem ajánlott dohányzás, alkoholizmus, előrehaladott életkor, ismert májbetegség, ismert nőgyógyászati tumoros megbetegedés esetén, valamint amennyiben fokozott a vérrögképződésre való hajlam (családi előzmény esetén tanácsos egy, az ezzel kapcsolatos leggyakoribb örökletes megbetegedés - az V. faktor Leiden mutáció vizsgálata). Hormonális készítmények közül elérhetőek a kombinált tabletták (ösztrogén és gesztagén komponenst tartalmaznak), depó készítmények injekció formájában, minipill készítmények (szoptatás mellett is alkalmazhatók), hüvelygyűrű, valamint a sürgősségi fogamzásgátló tabletták. Nem mindig az első kipróbált módszer lesz a megfelelő, így célszerű nőgyógyászunk segítségét kérni a színes tabletta palettán való eligazodásban.

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök („spirálok”) a megtermékenyített petesejt beágyazódásának akadályozásán és a petevezető mozgékonyságának megváltoztatásán keresztül fejtik ki hatásukat (PI: 0.5-5). Fémmel, vagy hormonális bevonattal rendelkezhetnek, mely tovább fokozza hatékonyságukat, valamint csökkenti a menstruációval járó erős vérzést, görcsös fájdalmat és a kismedencei gyulladások előfordulási valószínűségét is. Felhelyezésük nőgyógyász által történik, a menses utolsó napjaiban. Már szült és még nem szült nőknek egyaránt ajánljuk. 3-5 évre szól felhelyezésük és rendszeres, éves kontrollt igényel használatuk.

Remélem cikkemmel némileg segíthettem eligazodni a fogamzásgátlás útvesztőjében, Számos szerelmes idézetet olvastam, engedjék meg, hogy kettőt is megosszak Önökkel: „Nem kell minden szerelmet komolyan venni.” - a Prérifarkas című filmből és „Az egyén nem bízhatja magát a gondviselésre. A cselekvés: a felelősség vállalása a kiszámíthatatlan világban.” – Ungvári Tamás tollából. 

Ezúton kívánok boldog Szerelmesek Napját minden kedves páciensünknek!

Dr. Pepó Lilla szülész-nőgyógyász

Időpontfoglalás

Időpont foglaláshoz, kérem adja meg adatait és kollégáink munkaidőben 1 munkanapon belül pontosítják Önnel az időpontot vagy küldjön emailt.

Sürgős esetben a telefonos időpont-egyeztetés lehetőségét biztosítjuk.

Eseménynaptár

A várandós nők és gyermekeik mindenek előtt

Klinikánk