phone-iconRendelő - Királyhágó: +36 1 213 4222

phone-iconFekvőbeteg osztály - Kútvölgyi: +36 1 213 4220

phone-iconÜgyelet (19:00 - 07:00): +36 20 825 0840

email-iconE-mail: info@maternity.hu

instagram.com/maternityclinicbudapest

Várandósgondozás

A Maternity Magánklinika magas szakmai színvonal mellett elegáns környezetet biztosít a kismamáknak és családjuknak a várandósgondozás és a szülés időszakában.

Szülés

A Maternity Magánklinika magas szakmai színvonal mellett elegáns környezetet biztosít a kismamáknak és családjuknak a várandósgondozás és a szülés időszakában.

Nőgyógyászat

A nőket megilleti hazánkban is a legszakszerűbb és legigényesebb ellátás betegségük megelőzésében, kezelésében a szűrőprogramok hozzáférhetőségében.

Ultrahang vizsgálatok

Nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

A csecsemők ultrahang-szűrővizsgálata

Maternity - a hely, ahol család születik

A síelés az egyik legnépszerűbb téli sport – Ausztriát egy évben közel félmillió magyar állampolgár látogatja csak síelés céljából. Jogosan merül fel a kérdés, hogy szabad-e egy kismamának ezt a sportot űznie.

A témát több szemszögből érdemes megközelíteni.

Legelőször is az utazás. Síelni leggyakrabban személygépkocsival, vagy autóbusszal járnak a turisták. Az utazás legkevesebb néhány óra, de nem ritkán 15-18 óra is lehet.

 Huzamosabb ideig történő egyhelyben ülés azonban mindenkire veszélyes, a kismamákra különösen. Várandósság alatt megváltoznak a véralvadási paraméterek. Egy kismama vére könnyebben alvad, így nagyobb a vérrög képződésének, szakszóval a trombózisnak a kockázata. Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy egy kismamának legalább 4x, de bizonyos állapotokban 50x (!) nagyobb esélye van a trombózisra, mint egy nem terhes nőnek. Hosszabb utazás tehát csak akkor vállalható, ha rendszeres időközönként – óránként, kétóránként – megállót tartva lehetőséget biztosítanak 5-10 perc sétára, a lábak kinyújtására és megmozgatására. Az utazáson túljutva elérkezünk magához a síeléshez.

A síelés, a snowboarddal egyetemben, kifejezetten a veszélyes sportok közé tartozik. A snowboardosok sérülésének kockázata 50%-kal magasabb, mint a síelőké, mégis a halálos baleset esélye 30%-kal alacsonyabb. 

Leggyakrabban a térd keresztszalagjának szakadása, az alsó végtagi zúzódás, illetve a sípcsonttörés fordulnak elő, de nem elhanyagolható a fejsérülés kockázata sem. Ezen traumák ellátása sok esetben hosszú kórházi ellátást, vagy altatásban végzett beavatkozásokat igényel, amelyek viszont veszélyeztethetik a terhességet. Egy hasat is ért nagyobb trauma pedig méhűri vérzést, ezzel pedig az ébrény, vagy a magzat elhalását is okozhatja.

Várandósság idején végzett sporttevékenység esetén különösen figyelni kell a sportolás előtti bemelegítésre, a megfelelő hőháztartásra, a kalória- és folyadékbevitelre, a pulzusszámra (30-39 éves kor között 145/percnél ne legyen magasabb a sportolás közben!), és hogy fél-egy óránál többet ne sportoljunk naponta. Ezen kritériumok önmagukban is nehezen teljesíthetők síelés közben, ha a sérüléssel járó kockázatokat nem is vesszük figyelembe.

Összességében a mi álláspontunk és javaslatunk harmonizál az Amerikai Szülészeti - és Nőgyógyászati Társaság ajánlásával: várandósság idején a síelés és a snowboardozás egyaránt, minden terhességi korban kerülendő.

Dr. Gérecz Balázs

Időpontfoglalás

Időpont foglaláshoz, kérem adja meg adatait és kollégáink munkaidőben 1 munkanapon belül pontosítják Önnel az időpontot vagy küldjön emailt.

Sürgős esetben a telefonos időpont-egyeztetés lehetőségét biztosítjuk.

Eseménynaptár

A várandós nők és gyermekeik mindenek előtt

Klinikánk