phone-iconRendelő - Királyhágó: +36 1 213 4222

phone-iconFekvőbeteg osztály - Kútvölgyi: +36 1 213 4220

phone-iconÜgyelet (19:00 - 07:00): +36 20 825 0840

email-iconE-mail: info@maternity.hu

instagram.com/maternityclinicbudapest

Várandósgondozás

A Maternity Magánklinika magas szakmai színvonal mellett elegáns környezetet biztosít a kismamáknak és családjuknak a várandósgondozás és a szülés időszakában.

Szülés

A Maternity Magánklinika magas szakmai színvonal mellett elegáns környezetet biztosít a kismamáknak és családjuknak a várandósgondozás és a szülés időszakában.

Nőgyógyászat

A nőket megilleti hazánkban is a legszakszerűbb és legigényesebb ellátás betegségük megelőzésében, kezelésében a szűrőprogramok hozzáférhetőségében.

Ultrahang vizsgálatok

Nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

A csecsemők ultrahang-szűrővizsgálata

Maternity - a hely, ahol család születik

A téma fontossága miatt két cikket is ajánlunk Önöknek. Dr. Csabay László Főorvos friss írása a méhnyakrákkal kapcsolatos vizsgálatokról, a leletekben található szakkifejezések magyarázatáról, a betegség megelőzési lehetőségeiről szól. Dr. Papp Zoltán Professzor honlapunkon korábban megjelent cikke A rettegett HPV (Humán Papillóma Vírus) címmel fontos információkat tartalmaz vírus típusairól, a betegség kialalkulásáról és a védőoltásról. Jó egészséget kívánunk minden kedves látogatónknak!

Dr. Csabay László: A méhnyakrákról – röviden

A méhnyak szöveteiből indul ki a női nemi szervi daganatok 30 %-a. A betegség gyakoriságáról álljon itt néhány statisztikai adat. A világon minden 2. percben (ezek 80 %-a a fejlődő országokban), Európában 18 percenként hal meg valaki ebben a betegségben.

Magyarországon közel 1200 új eset fordul elő évente, ebből 400 asszonyt elveszítünk. A női népességben a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatféleség  (1. emlő, 2. vastagbél, 3. tüdő, 5. petefészek), viszont a halálozásban – szerencsére – változik a sorrend: 1. tüdő, 2. vastagbél, 3. emlő, 4. petefészek, 5. méhnyak.

Méhnyakrák leginkább a 35-65 éves korosztályban fordul elő. Kialakulásában kiemelt szerepe van a human papilloma vírus (HPV) magas kockázatú (HR) típusainak: 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. (A méhnyakrákos esetek több mint 90 %-ában valamelyik vírus az előzőek közül kimutatható. A 16 és 18 típus felelős az esetek 70 %-áért.) Gyakrabban fordul elő a betegség azoknál akik, korán kezdik a nemi életet, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket, akik többször szültek, akiknek nem kezelt méhnyakrepedése van, akik dohányoznak, akik fogamzásgátló tablettát szednek, akik bármilyen okból immunhiányos állapotban vannak. Ritkább a betegség házaséletet nem élő nőknél (apácák), olyan népcsoportokban, ahol a férfiakat vallási vagy egészségügyi okok miatt körülmetélik (circumcisio). Örökletes tényezőknek nem tulajdonítunk szerepet.

A méhnyakrák nem egyik napról a másikra keletkezik a női szervezetben. Sokáig nem okoz panaszt és nem fáj! Régóta ismertek viszont azok az ún. rákmegelőző állapotok, amelyekből évek-évtizedek alatt invazív, nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható rosszindulatú folyamat alakul ki (az 5 éves túlélés az I. stádiumban 85 %, II. stádiumban 60 %, III. stádiumban 40 %, IV. stádiumban 10 %). A rákmegelőző állapotok viszont 100%-ban gyógyíthatók! Ezeket a hámelváltozásokat régebben (enyhe, közepes, súlyos fokú) dysplasiáknak nevezték. Ma inkább a CIN (=cervicalis intraepithelialis neoplasia) fogalmát (CIN I – CIN II – CIN III) használjuk.

Mi tehát a teendő? Meg kell előzni a bajt! Az elsődleges megelőzés legfontosabb módja az egészségtudatos magatartás, a HPV-fertőzés elleni védekezés: óvszer használata, gyakori partnercsere kerülése, HPV-elleni védőoltás. (A jelenlegi védőoltások nem gyógyító, hanem megelőző hatásúak. Három készítmény áll rendelkezésre. A legújabb közülük 7 magas és 2 alacsony kockázatú - szemölcsös fertőzést okozó - vírus ellen ad védettséget.) A második módszer a korai felismerés, ami nőgyógyászati vizsgálattal lehetséges. Sajnos, Magyarországon a szűrővizsgálatra behívott nőknek csak 7-8 %-a megy el az (ingyenes!) vizsgálatra. A hölgyek 30-40%-a magánorvosi szűrést választ. Ez összesen kevesebb, mint 50%! Pedig a méhnyak az esetek többségében kis kellemetlenség árán rendkívül jól vizsgálható.

A szűrővizsgálat során speciális mikroszkóppal (=kolposzkóp) megtekintjük a hüvelyt és a méhszájat, majd a méhszáj felszínéről és a méhnyakból sejtkenetet veszünk mikroszkópos vizsgálatra (=cytologiai kenet). Ezt a vizsgálatot a nemi élet megkezdése vagy a 21. életév betöltése után évente érdemes elvégezni (nemi életet még nem élt hölgyek vizsgálata természetesen az anatómiai adottságok messzemenő figyelembe vételével történik). 2-3 évenként ajánlott a vizsgálatot HPV-szűréssel is kiegészíteni a 35 év feletti korosztályban (35 év alatt a HPV-jelenlét gyakori anélkül, hogy sejtelváltozást okozna), mert a cytologiai vizsgálat önmagában nem eléggé hatékony. A régebben használt Papanicolau-féle cytologia beosztás (P0: nem értékelhető; P1/P2: negatív lelet; P3: gyanús sejtek, gyulladás; P4: daganatra gyanús sejtek; P5: daganatos sejtek) helyett egyre több laboratórium a Bethesda-rendszert használja, amely sokkal finomabb értékelést tesz lehetővé. A HPV-elleni védőoltás nem teszi feleslegessé a rendszeres méhnyakszűrést!

 A megelőzés következő lépcsője a felismert esetek időben történő kezelése. Kóros cytologiai és/vagy kolposzkópos lelet, a klinikai kép (panaszok tünetek) esetén szövettani vizsgálat indokolt. Ez kivételes esetben lehet célzott kimetszés a gyanúsnak/kórosnak látott területből, de sokkal inkább a méhszájfelszín és a hozzátartozó nyakcsatorna-szakasz kúpszerű kimetszése (=konizáció), amit a méhnyak és a méhtest nyálkártyájának lekaparásával egészítünk ki. Ezek a műtétek fájdalmasak lennének, vénás altatásban szoktuk végezni őket. Többféle műtéti technika ismeretes. Az eltávolított anyagokat részletes szövettani vizsgálatra küldjük. Ezen lelet eredményétől függenek a további teendők. Legtöbbször a műtét teljes gyógyulást jelent – esetleg átmenetileg a szokásosnál sűrűbb ellenőrzés után. Előfordulhat, hogy a kóros hámot nem sikerül teljes egészében eltávolítani (a műtétnél nem feltétlenül lehet biztosan elkülöníteni az ép és a beteg szövetet). Ilyenkor újabb konizáció is szükségessé válhat. A szövettani eredmény esetleg nagyobb műtétet (méhcsonkolást, méheltávolítást) von maga után. Az idejében felismert rákmegelőző állapotok 100%-ban gyógyíthatók!

Prof. Dr. Papp Zoltán: A rettegett HPV (Humán Papillóma Vírus)

A nők 80 %-a élete folyamán találkozik a humán papillómavírussal, és 1 százalékukban megbetegedést idézhet elő. Mit kell tudnunk erről a nőgyógyászati gyakorlatban legjelentősebb, többnyire nemi úton terjedő fertőzésről?

A papillómavírusok fajspecifikusak, ezért a humán papillómavírus (HPV) csak emberre veszélyes. A parányi sérülések miatt szabaddá váló hámszövet alsó rétegéhez kapcsolódnak és a hám helyreállítására odavándorló sejteket fertőzik meg. A több mint 120 HPV fajtából a 16., 18., 31., 33. és a 45. típusok „nagy kockázatúak” (rákkeltőek) (méhnyak-, szeméremtest-, végbél-, vastagbél-, száj- és garatüregi rákok keletkezésében vesznek részt). A „kis kockázatú” vírusok (6-os és 11-es) elsősorban szemölcsös növedéket (condylomát) okoznak.

A HPV a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző ágens. A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára. Az óvszer ugyan csökkentheti a kockázatot, de nem ad teljes védelmet és biztonságot, mivel a vírus bármilyen fertőzött bőrfelületről átkerülhet a partner bőrére! Egyes adatok szerint ma minden ötödik partnercserére jut egy új HPV-fertőzés!

A HPV-típusok rizikócsoportjai:

  • magas rizikójú: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 70
  • átmeneti rizikójú: 40, 42, 43, 51, 54, 61, 62, 69, 71, 72, 73, 77, 82, 83, 84, 86, 87
  • alacsony rizikójú: 6, 11, 44, 55, 74


A sejtközvetített immunfolyamatok a HPV-fertőzött sejteket elpusztítják („átmeneti tranziens fertőződés”), ezért a HPV-k a szervezetben csak ezek elkerülésével vagy visszaszorításával maradhatnak fenn („megmaradó, perzisztens” fertőződés). A dohányzás az immunfolyamatok visszafogásával növeli a HPV-fertőzött sejtek rosszindulatú átalakulását. A fertőzések zöme észrevétlen, gyulladást nem okoz. A HPV-fertőzöttség 5-10 %-ban elhúzódó lehet.

A méhnyakrák kialakulása lépcsőzetes folyamat: HPV-fertőződés → megmaradó HPV-fertőzöttség → rákmegelőző állapot → rák. A vírus számára a kapcsolódás végzetes („baleset”), mert a sejt DNS-éhez kötött HPV-DNS többé nem íródik át, abból új vírus nem képződhet (mivel nem sokszorozódik, ezért a ráksejtek nem fertőznek). A ráksejtek keletkezését a HPV E6-E7 fehérjéinek az osztódó hámsejtekben bekövetkező, éveken keresztüli képződése idézi elő kromoszómahibák okozása által. A vírus nem törekszik a rák létrehozására, a rák kialakulása tehát a HPV-fertőzés ritka eseménye: a nagy kockázatú HPV-fertőzéseknek csak 1 %-a alakul át daganattá.

Létezik profilaktikus védőoltás: Silgard (Merck) a HPV-6, HPV-11, HPV-16 és HPV-18 törzsek elleni védelmet biztosít. A terápiás oltás kifejlesztése folyamatban van. A HPV-fertőződésekben csaknem kizárólag adott HPV-törzsekkel szemben fajlagos ellenanyag termelődik – az oltásra keletkező ellenanyagok viszont többfélék, mivel a beadott fehérjék többféle antigént hordoznak – ezzel magyarázható a keresztvédelem, ami annyit jelent, hogy általában nemcsak az oltóanyagban lévő HPV-vel szemben védenek az oldások. Viszont az oltás nem helyettesítheti az évenként aktuális,  rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot. Az oltást a 10-25. évek közötti korosztálynak ajánlják, mindig kérdezzük meg nőgyógyászunk véleményét, különösen ha kislányunkról van szó..

HPV-tesztelés: A rutin nőgyógyászati vizsgálat során, a citológiai vizsgálathoz hasonlóan a mékszájról apró kefe segítségével fájdalommentesen mintát veszünk, olyan területről, ahol nincsenek idegvégződések. Az így levett hámsejtek alkalmasak arra, hogy kimutassuk az esetleges HPV-fertőzöttséget. A vizsgálat nem része a rutin rákszűrő vizsgálatnak, azt külön kell kérni, vagy pedig a klinikai kép alapján a nőgyógyász javasolja.

Ha évenként igénybe vesszük a nőgyógyászati szűrővizsgálatot, a HPV-fertőzéssel összefüggésbe hozható betegségek, elsősorban a méhnyakrák megelőzhető, vagy idejében eredményesen gyógyítható!

Időpontfoglalás

Időpont foglaláshoz, kérem adja meg adatait és kollégáink munkaidőben 1 munkanapon belül pontosítják Önnel az időpontot vagy küldjön emailt.

Sürgős esetben a telefonos időpont-egyeztetés lehetőségét biztosítjuk.

Eseménynaptár

A várandós nők és gyermekeik mindenek előtt

Klinikánk