Tájékoztatjuk kedves Pácienseinket, hogy 2018. április 1. után minden járóbeteg vizsgálatot a Királyhágó téri új ambulanciánkon tudnak igénybe venni, a régi Kútvölgyi úti ambulancia megszűnik. A szülészet és a fekvőbeteg osztály továbbra is a Kútvölgyi úton működik.

Időpontkérés a Királyhágó téri rendelőben: +36 1 213 4222.

phone-iconRendelő - Királyhágó: +36 1 213 4222

phone-iconFekvőbeteg osztály - Kútvölgyi: +36 1 213 220

phone-iconÜgyelet (19:00 - 07:00): +36 20 825 0840

email-iconE-mail: info@maternity.hu

instagram.com/maternityclinicbudapest

A levegőztetés kérdései

Minden nap láthatunk édesanyákat, akik levegőztetik csecsemőjüket, nagy sétákat tesznek minden délelőtt és délután. Vajon ez csak egy jó időtöltés, vagy jelentősége is van gyermekünk egészsége szempontjából?
 

Az emberi test hőmérséklete és a levegő hőmérséklete között általában nagy különbség van, ezt a szervezet hőszabályozással egyenlíti ki, melyhez aktiválódik az idegrendszer. 

A rendszeres levegőztetés serkenti és fejleszti a hőszabályozás munkáját, hozzászoktatja a csecsemőt, hogy egyre könnyebben tudja elviselni a külső hőmérséklet változásait.

A hidegben az erek összehúzódnak, melegben kitágulnak. Rendszeres levegőztetéssel a szervezet edzetté válik és könnyebben ellenáll a fertőzéseknek.

A levegő mozgása a hőmérséklet ingadozása mélyebb légzésre készteti a szervezetet, így a tüdő munkája megnő, ami serkenti az anyagcserét, azaz javul a csecsemő étvágya.

 

Ezek miatt az előnyök miatt a levegőztetést már újszülött korban ajánlatos elkezdeni! Újszülött korban a hőszabályozás még nem tökéletes ezért figyeljünk a fokozatosságra! 

  • Nyári újszülöttek 1-2 hét után, téli újszülöttek kb. 4 hét után kezdik a levegőzést. 
  • Érdemes először csak kitárt ablak mellé tenni a gyermeket pár percre, majd fokozatosan növelni az időtartamot. Télen ne felejtsük el megfelelően felöltöztetni a babát!
  • A szabadba ezután vigyük csak a babát! Az első séta kb. 10 perc legyen. Ezután fokozatosan növelhetjük a séta idejét.
  • Télen kb. -5 C-ig vihetjük a levegőzéshez szoktatott babát sétálni, nyári melegben kerüljük a 11 és délután 4 óra közötti időszakot!
  • Öltöztessük a babát évszaknak megfelelően, séta közben ellenőrizzük, hogy fázik-e, vagy melege van-e. Ezt a baba tarkóját érintve tehetjük meg. Ha nedves, akkor melege van. Ne feledjük a kissapkát, nyáron a kiskalapot! 
  • Nyáron ne felejtsünk el napvédő krémet használni, hogy védjük a baba bőrét a leégéstől (azonban sosem a felnőttek számára készült termékeket használjuk)!

 

 Cikkünk írója Szöllősi Katalin, a Maternity Magánklinika védőnője. Az általa vezetett kismama klubról bővebben olvashatnak honlapunkon és Facebook oldalunkon. Védőnőnk elérhetősége: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Időpontfoglalás

Időpont foglaláshoz, kérem adja meg adatait és kollégáink munkaidőben 1 munkanapon belül pontosítják Önnel az időpontot vagy küldjön emailt.

Sürgős esetben a telefonos időpont-egyeztetés lehetőségét biztosítjuk.

Eseménynaptár

A várandós nők és gyermekeik mindenek előtt